In Nederland spelen de eerste teams van de hockeyclubs in competities tegen elkaar. Het hoogste niveau is de Hoofdklasse. Andere eerste teams komen wekelijks uit in de Promotie-, Overgangs-, de Eerste, Tweede, Derde of Vierde Klasse. De jeugd speelt landelijke competitie op A-, en B-niveau.
Standaardteams: Hoofdklasse, Promotieklasse, Overgangsklasse en Eerste t/m Vierde klasse.
De Vierde klasse is vanaf seizoen 2018/2019 het zevende en laagste niveau in het Nederlandse hockey. Er zijn zes parallelle poules, die naar regio zijn ingedeeld met elk maximaal 12 teams. Het aantal teams per poule verschilt hier, omdat er niet in elke regio evenveel clubs zijn.
De sterkste teams in de Topklasse van de Districten gaan Landelijk, Super A/B of IDC spelen. De andere teams blijven in het District spelen. Dit is het hoogste niveau in Nederland en bestaat uit twee poules. In het algemeen gaan de nummers 1 van de Topklasse poules in de voorcompetitie naar de Landelijke poules.
Peildatum voor het vaststellen van de leeftijd is 1 oktober1 van het lopende bonds- c.q. competitiejaar: • Jonger dan 6 jaar: G-jeugd; • 6 of 7 jaar: F-jeugd; • 8 of 9 jaar: E-jeugd; • 10 of 11 jaar: D-jeugd; • 12 of 13 jaar: C-jeugd; • 14 of 15 jaar: B-jeugd; • 16 of 17 jaar: A-jeugd.
F – jeugd, 6 – 7 jaar, (voorbereiding op) drietalhockey. E – jeugd, 8 – 9 jaar, zestal-en achttalhockey. D – jeugd, 10 – 11 jaar, elftalhockey. C – jeugd, 12 – 13 jaar, elftalhockey.
Het betaald voetbal in Nederland bestaat uit de Eredivisie en Eerste divisie. Daaronder zijn er de Tweede divisie, de Derde divisie (zaterdag en zondag), Hoofdklassen, Eerste klassen enzovoort. Competitiemodel Sinds het seizoen 2016/'17 heeft het Nederlands topvoetbal een nieuwe vorm.
In Nederland hebben we de beste competitie van de wereld, de wedstrijden zijn vrij toegankelijk en er is weinig tot geen merchandise. Desondanks worden spelers nog best aardig betaald. Boven in de hoofdklasse moet je denken aan salarissen tussen de 10.000 en 50.000 euro.
De Topklasse en Subtopklasse A-jeugd worden landelijk en regionaal ingedeeld. Hiermee wil de competitieleiding bereiken dat uiteindelijk de beste teams zich plaatsen voor de Landelijke competitie of Super A competitie. De voorcompetitie start met 32 teams in de Topklasse en 64 teams in de Subtopklasse.
Alle andere teams heten reserveteams. Bij de amateurs is het hoogste nivo waarin je kunt spelen de "topklasse". Daaronder komt de "hoofdklasse" en dan de "1e klasse", "2e klasse" enzovoorts. Als jullie eerste team hoofdklasse speelt dan zijn de andere teams "reserve hoofdklasse".
Nederlands Kampioenschap C-jeugd
Na de winterstop strijden zowel bij de jongens al de meisjes in totaal 30 teams (Super C) in 5 poules van 6 teams op plaatsing voor het NK C-jeugd. De nummers 1 en 2 van de vijf Super C poules plaatsen zich voor de poulefase van het NK C-jeugd.
In de Reserve klasse competities spelen de overige teams van de clubs. Tevens speelt van enkele kleinere clubs het eerste team daarin.
Invallers lenen uit een hoger spelend team mag als het eigen team 11 of minder aan de wedstrijd deelnemende spelers over heeft. Hieronder wordt verstaan: aantal eigen spelers + spelers die ingeleend worden/kunnen worden uit een voor hun lager of op gelijk niveau spelend team.
Nummer 1.
Op 1 staat een hockeyclub uit Utrecht. Dit is de hockeyclub Kampong. Het is een hockeyclub met 9 hockeyvelden en 3232 hockeyleden. De hockeyclub Kampong maakt in kleding verschil tussen heren en dames.
De inkomsten bij hockeyclubs komen vooral van sponsoren, particuliere investeringen en contributie. Volgens Dicke krijgt een team bij een hoofdklasse hockeyclub tussen de 200.000 en 300.000 euro van de hoofdsponsor. "Bij voetbal is dit makkelijk 20 keer zoveel", zegt hij.
Zo verkoopt Ellen Hoog (33) haar eigen kookboeken. En pokert Fatima Moreira de Melo (40) haar centen bij elkaar en is ze af en toe te zien in diverse tv-programma's. En dat brengt aardig wat geld op. In haar persoonlijke bv hangt ruim €360.000 cash en een eigen vermogen van iets meer dan €1 miljoen.
Twintig jaar later worden alle mannelijke en vrouwelijke toppers betaald en is ook de businessclub gemeengoed geworden in het Nederlandse hockey. Maar geld alleen maakt van hockey nog geen profsport, laat staan een professionele wereldsport.
Het competitiemodel bestaat uit een Eredivisie, een Eerste divisie, een nieuwe Tweede divisie, twee Derde divisies (zaterdag en zondag) en vier Hoofdklassen.
Het derde landelijke niveau is de Hoofdklasse. Op districtsniveau zijn er de Eerste klasse tot en met de vijfde klasse.
De Vierde divisie (tot en met 2022 de Hoofdklasse) is het vijfde voetbalniveau in Nederland dat de KNVB organiseert en het derde niveau in het amateurvoetbal. Vanaf het seizoen 2016/17 telt dit niveau zowel in de zaterdag- als de zondagafdeling twee competities (A, B) en nemen in elke competitie zestien teams deel.
Alle hockeywedstrijden vanaf de D-jeugd (vanaf 10 jaar) duren vier keer 17,5 minuten en worden gespeeld door twee teams met ieder elf spelers. Dit elftal bestaat uit tien veldspelers en één keeper. De veldspelers onderscheiden zich in aanvallers, middenvelders en verdedigers.
Een hockeywedstrijd bestaat uit 4 kwarten van 17,5 minuut. Na het eerste en het derde kwart is een pauze van 2 minuten. In de rust, na het tweede kwart, volgt een pauze van 5 minuten.
Een wedstrijd duurt 2x30 minuten met een rust van maximaal vijf minuten. De aanvoerder geeft voor het begin van de wedstrijd de spelbegeleiders en de aanvoerder van de tegenpartij een hand.