Het vlees van de snoek is heel stevig van structuur maar heel zacht van smaak, ontzettend lekker! Het bevat wel vrij veel kleine graten, sommigen zelfs gevorkt. Maar dat is het helemaal waard.
Het is een zoetwatervis. De snoek eet kleinere vissen zoals voorntjes, baarsjes en kolblei. Het verschil tussen de snoekbaars en de snoek is dat de snoekbaars meestal stekels heeft en de snoekbaars is een beetje grijs en heeft geen stippen. De snoek kan 10 jaar oud worden, maar ze worden meestal maar een paar jaar oud.
Baars wordt zeer op prijs gesteld vanwege zijn stevige, fijne, witte vlees en is volgens velen de lekkerste zoetwatervis.
In de keuken. Victoriabaars is geliefd vanwege zijn stevige structuur en witte visvlees. De smaak van Victoriabaars is te vergelijken met die van tilapia: een milde, niet vissige smaak. Daardoor is het een toegankelijke vissoort.
Hoe smaakt snoekbaars? Snoekbaars is een witvis met stevig vlees, weinig graten en een verfijnde smaak. Kenmerkend is de zoetige neutrale smaak. Hij staat ook wel bekend als Nederlandse delicatesse vanwege zijn unieke smaak.
Het vlees van de snoek is heel stevig van structuur maar heel zacht van smaak, ontzettend lekker! Het bevat wel vrij veel kleine graten, sommigen zelfs gevorkt. Maar dat is het helemaal waard.
De snoekbaars heeft stevig visvlees, waardoor hij zich voor vrijwel alle bereidingen goed leent, zoals bakken, grillen, pocheren, stomen en garen in zoutkorst of bladerdeeg. In tegenstelling tot snoek, heeft de snoekbaars geen grote hoeveelheden graten, waardoor het ook met hele vissen fijn werken is.
In grote delen van Centraal-Europa, in het bijzonder Polen en Hongarije, wordt de karper wel gegeten. De vis wordt verwerkt in vissoep of in moten gepaneerd en gebakken. Ook in Oost-Azië is de vis populair.
Snoekbaars brengt op de zwarte markt tien, twaalf euro per kilo op. "In de winter vangen stropers soms negenhonderd kilo per week", weet De Bruin.
De roodbaars eet voornamelijk haring en diepzeegarnalen. De smaak van de roodbaars word bepaald door wat hij eet, doordat de roodbaars voornamelijk haring eet, is hij erg smakelijk en vet. Veel mensen vinden dat de roodbaarsfilet een garnaal achtige smaak heeft, dit komt doordat de zeebaars ook diepzeegarnalen eet.
Dorade, inktvis, paling, poon, rog, blauwvintonijn, wijting en zeewolf zijn voorbeelden van vissen die nooit een goed idee zijn. De redenen kunnen uiteenlopend zijn: overbevissing, habitatvernietiging, vervuilende kweektechnieken, de kweek is niet duurzaam of de vis is met uitsterven bedreigd.
plantminnende vis: snoek, ruisvoorn, zeelt, kroeskarper, bittervoorn, giebel, grote modderkruiper, kleine modderkruiper, tiendoornige stekelbaars en vetje komen relatief meer voor in wateren met een groot aandeel submerse- en oevervegetatie en/of overstromingsvlaktes.
Het Voedingscentrum raadt het regelmatig eten van zelfgevangen zoetwatervis uit Nederlandse wateren af, zoals paling, baars en forel. En eet zo min mogelijk vis, garnalen, oesters en mosselen uit de Westerschelde. Een enkele keer kan geen kwaad.
Op het grote water is het zo dat de kleinere snoek vaak dichter bij de kant op circa 1 tot 2 meter diepte verblijft. Logisch natuurlijk. Op het diepere open water is een kleinere snoek een makkelijke prooi voor een buffel.
Snoek: van 1 maart tot aan de laatste zaterdag van mei (IJsselmeer: tot en met 30 juni).
Roofvis maximaal 2 snoekbaarzen en 1 snoek per persoon per visdag. Op, aan of nabij het viswater mag een visser niet meer dan 10 dode zoetwatervissen groter dan 15cm in zijn bezit hebben.
Geen alledaags koken en bijzonder om te doen! Zo kunt u traditionele paling roken in uw eigen tuin. Maar ook vissoorten als forel, zalm, platvis, makreel, baars, snoekbaars, brasem en snoek zijn een delicatesse als zij gerookt worden.
Zet de dobber bij voorkeur zo diep dat de aasvis 20-40 centimeter boven de bodem van het viswater hangt. Dat levert vaak de meeste aanbeten op. Een andere manier van met de dobber en dood aas snoek vissen is meer statisch. Je verankert de aasvis dan met schuiflood op de bodem.
Als dood aas kan je een klein visje gebruiken maar de meeste snoekbaars vissers geven toch de voorkeur aan een half visje, en dan met name het staartdeel. Een half visje geeft meer geur af en is nog makkelijker naar binnen te werken, vandaar dat dit bij het met dood aas snoekbaars vissen favoriet is.
Koi zijn geen kogelvissen en ze zijn op geen enkele manier giftig. Hun vlees bevat ook geen giftige stoffen. Dus in die zin zijn koi volkomen veilig om te eten, hoewel het een heel ander verhaal is of je het echt wilt of niet.
Hierdoor zijn de wildvangnakweek vissen vaak van goede kwaliteit. Wildvangnakweek worden ook wel F1 exemplaren genoemd. F1 staat voor: eerste generatie. In Duitsland spreekt men over NZWF (Nacht Zeught Wiltfang).
De goudkarper is een van de kweekvormen die uit de wilde karper is voortgekomen. Van oorsprong komt de karper uit het gebied rond de Zwarte Zee, de Kaspische Zee en het Aral Meer. Ook in het deltagebied van de Donau is het een veel voorkomende vis.
Wil je toch je snoek fileren en graatvrij maken, dan doe je dat zo: snij eerst de buik open en haal de buikholte leeg. Leg de vis op zijn zij en snij over de rug, beginnend achter de kieuwen, in de richting van de staart de visfilets los. Doe zo ook met de andere zijde.
Kenmerkend voor zeebaars is dat die aanbeet in de regel direct wordt gevolgd door een onberekenbare,snelle run! Snoekbaars blijft daarentegen na de aanbeet meestal een tijdje (kopstotend) dicht tegen de bodem zwemmen, zonder echt spectaculaire runs te ondernemen.