De prijs van garens van plantaardige herkomst zoals bijvoorbeeld katoen wordt bepaald door de kwaliteit (het maakt erg veel uit waar de katoen groeit of het van super, gemiddelde of matige kwaliteit is) en door de productie (krijgen de mensen een eerlijk loon die het moeten verbouwen en maken en in hoeverre wordt bij ...
Wol is zo duur geworden, omdat de Chinese middenklasse massaal wollen kleding is gaan dragen. De Australische boeren kunnen de toenemende vraag uit China niet aan. Beckers: "Je trekt niet zomaar een blik nieuwe schapen open. Het duurt een aantal jaar voordat fokprogramma's zijn aangepast."
De Cool Wool van Lana Grossa is een 100% extra fijne merino en daardoor erg zacht en soepel en is van een bijzonder mooie kwaliteit. De Cool Wool blijft mooi en is goed wasbaar in de wasmachine zonder te vervilten zodat je jaren van je eigen creaties kunt genieten.
Cool wool is erg dun en wordt vaak gebruik voor pakken of colberts. Dit kun je ook in de zomermaanden blijven dragen. Een van de luxere en mooiere wolsoorten is ongetwijfeld kashmier (of cashmere). Deze wol komt van de kashmiergeit en voelt echt heerlijk aan, maar is ook prijzig.
Alpaca wol
Krijg je altijd jeuk van wol? Alpaca wol bevat geen wolvet lanoline en prikt niet, daardoor is de stof perfect bij allergische reacties of een gevoelige huid.
De fijnste en duurste wol ter wereld is afkomstig van de vicuña. Het kleine, wilde broertje van de lama was nog niet zo gek lang geleden met uitsterven bedreigd en wordt vandaag opnieuw gedood voor zijn vacht en illegaal verhandeld.
De productie van wol kost namelijk enorm veel land en water. Daarnaast zorgen al die honderden miljoenen schapen ook voor de uitstoot van veel broeikasgassen. Verder worden er vaak pesticiden en andere chemicaliën op schapen gebruikt om het aantal insecten te beperken.
Witte wol levert 5 cent per kilo op. Voor zwarte, bonte, heide en overige wol geldt een negatieve prijs van 10 cent per kilo. Dat betekent dat schapenhouders per kilo geleverde wol 10 cent moeten betalen, in plaats van dat het wat oplevert. Van een gemiddelde vacht komt 3 tot 5 kilo wol.
Een liefdevol onderhouden kledingstuk van merino gaat jarenlang mee – gemiddeld 5 x zo lang als kleding gemaakt van andere wolsoorten. Hoe vaker je het draagt, hoe lager de 'cost per wear'. Dat is geen smoesje om je aankoop te rechtvaardigen, maar onvervalste wiskunde.
Toch gaat bijna alle wol van de honderdduizenden Nederlandse schapen de verbrandingsoven in. En dat moet anders, vindt het Hollands Wol Collectief. Schapen worden in Nederland gehouden voor melk, vlees of als grazers. Het scheren van de schapen en de wol die daarmee overblijft, dat gebruiken we nauwelijks.
Als we wol willen spinnen is het beste om de wol eerst te ' kaarden' . Het kaarden (kammen) van de wol heeft enkele grote voordelen. Het grootste vuil wordt uit de vacht gekamd, deharen komen allemaal in de zelfde richting te liggen en dit levert een veel sterkere draad op.
' Kies lyocel (van houtpulp) of gerecycled katoen, adviseerde Milieu Centraal na onderzoek in 2015. Wol is, doordat schapen methaangas uitstoten en veel land nodig hebben om te grazen, samen met zijde de slechtste keus voor het milieu.
De vacht niet afscheren is trouwens geen optie: Schapen die (nog) niet geschoren zijn, hebben grotere kans op 'omvallen'. En als schapen met een dikke vacht eenmaal op hun rug terecht zijn gekomen, kunnen ze zichzelf niet meer terugdraaien. En dan zal het schaap het niet overleven.
Schapen stoten methaangas uit, hebben veel land nodig om te grazen en wol scheren is vaak dieronvriendelijk. Daarom is wol een van de slechtste keuzes als het om milieu gaat.
Kriebel wol
Het prikken van de wol wordt veroorzaakt door schubachtige buitenlaag van de wolvezel. De wolvezel bestaat uit weerhaakjes. Door die weerhaakjes is het ook mogelijk om wol te vilten. Maar een stugge dikke wolvezel heeft ook dikkere weerhaakjes, en deze zorgen voor gekriebel en jeuk.
Het grootste voordeel van wol is het vermogen om je warm te houden. Daarnaast ademt het en absorbeert het vocht zonder snel vochtig aan te voelen. Wol is zeer sterk. Ook na langdurig dragen, blijft een kledingstuk mooi qua vorm en stof.
Wat is nu precies merino wol? Deze speciale soort wol komt van het Merino schaap. Dit schapenras produceert de fijnste en zachtste wol van alle schapen. Gewone, natuurlijke wol isoleert fantastisch, maar deze kan ook jeuken en niet comfortabel op de huid voelen.
Geblaat wijst op onrust in de groep. Het is voor schapen de beste manier om te communiceren. Als ze zich op hun gemak voelen maken de dieren nauwelijks geluid. Maar hebben ze honger, dorst of voelen ze zich onrustig, dan hoor je ze luid en duidelijk.
Medicinaal gelooide schapenvachten staan erom bekend dat je, dankzij het speciale looiproces, de schapenvacht gewassen kan worden. Zo kan je een schapenvacht wassen op de hand of in de machine op een wolwasprogramma van 30 graden.
Schapen produceren precies genoeg wol om zich te beschermen tegen extreme weersomstandigheden. Doordat wij schapen hebben doorgefokt, is het wel nodig. Een schaap in het wild verliest niet in één keer zijn haar (net zoals de vacht niet in één keer aangroeit), maar door te ruien.
WOL. Kan vergaan binnen het jaar, maar kan er evengoed vijf jaar over doen, afhankelijk van de wolsamenstelling.
Merinowol is duurzaam materiaal
Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde levensduur van wollen producten ongeveer 50% langer is dan die van katoen. Omdat het een meer gewaardeerd en duurzaam materiaal is.
Wat zit er in UV-beschermende kleding? Kleding gemaakt van natuurlijke materialen, zoals katoen, zijde en wol beschermt je huid minder goed tegen UV-straling dan kleding gemaakt van synthetische materialen.
Hoe kan je een wollen trui wassen? Wil je een wollen trui wassen, gebruik dan nooit zeep of soda. Gebruik lauw, liefst kalkvrij water en een schepje borax of een paar druppeltjes ammoniak.
Als je het goed doet is het wassen niet slecht voor wollen kleding en ook is het wassen van een wollen trui niet moeilijk. Ons wasvoorschrift is als volgt: Was je trui op het wolwasprogramma van je wasmachine op 30 graden en zorg dat de centrifuge niet hoger staat dan 600 toeren. Gebruik een (beetje) wolwasmiddel.