Wil je je haar laten groeien, dan hangt het van de conditie van je haar af hoe vaak je je gespleten haarpunten moet laten knippen. Heb je van nature gevoelig en broos haar, dan zul je wat vaker moeten gaan, bijvoorbeeld om de 8 weken.Heb je echter sterk haar dan kun je om de 10 weken terugkomen.
Lang haar, als je lang haar hebt en je wilt dit graag ook lang houden, dan wordt er aangeraden om eens in de 3 maanden naar de kapper te gaan. Je haar groeit ongeveer 1 centimeter per maand, zo bespaar je 2 centimeter.
Dood haar rekt niet mee, dat knapt gewoonweg af. Ook zal een kleuring bij wat droger haar snel vervagen, omdat dood haar de kleur niet goed kan opnemen. De eerste dagen zal je die nog niet merken, maar de weken erna zal je geverfde kleur snel vervagen.
Vrouwen die gezegend zijn met een gezonde haardos wordt geadviseerd om drie tot vier keer per jaar naar de kapper te gaan. Maar het kan nóg minder als je tevreden bent met je coupe en als het haar er gezond en niet beschadigd uitziet.
Voor korte kapsels voor mannen raden we ten minste eenmaal per maand aan. Voor kapsels van gemiddelde lengte kunnen jongens elke 1 tot 2 maanden een trimbeurt krijgen. En voor lang haar kun je elke 3 tot 6 maanden een knipbeurt krijgen.
Anna Besancon van kapperszaak Salon B in Utrecht bevestigt dit. “Knippen heeft geen invloed op hoe snel of hoe langzaam je haar groeit. Het enige is dat je haar niet zo snel afbreekt als je het knippen bijhoudt. Het lijkt daardoor mooier en gezonder en soms zelfs langer.”
Feit: een kapper knipt altijd meer van je puntjes dat je zou willen. Dat doet ie niet om jou te irriteren, wel omdat zijn of haar getraind oog ziet hoeveel centimeters er op de grond moeten vallen voor je haar weer helemaal gezond is. Het is maar haar, het groeit terug, flip dus niet over die extra centimeter.
Kort haar is nou eenmaal gezonder dan lang haar. Het is makkelijker te verzorgen en hoe langer je haar is, hoe langer je het al met je meedraagt. Dit betekent vaak ook dat het er dan een stuk doffer uit ziet dan wanneer je een korte coupe hebt. Een kort kapsel is vaak wat luchtiger en ook minder warm.
Het haar van een gezonde persoon groeit ongeveer 1 centimeter per maand. Dat betekent dat na een jaar je lokken 12 centimeter zou moeten zijn gegroeid als het niet breekt of de groei ervan vertraagd wordt. Haar bestaat uit keratine, dit is een proteïne dat opgemaakt is uit aminozuren.
Fut- en vormloos haar is ook een teken dat je weer bij je kapper mag aankloppen. Wanneer je haar niet meer glanst en geen volume meer heeft, kunnen de oliën van je hoofdhuid de puntjes niet meer bereiken. Met een knipbeurt is dit gelukkig zo weer opgelost.
Je lokken en proteïnen zijn de beste vriendjes, meer nog: je haar bestaat grotendeels uit een proteïne genaamd keratine. Hoe meer je ervan binnenkrijgt, hoe sterker en sneller je haar groeit. Proteïnes zitten in vlees, vis, eieren, soja, kaas, linzen en bonen. Eigenlijk moet je dus op dieet in naam van je lokken.
Om onbewerkt haar zo gezond mogelijk te houden hoef je slechts om de twaalf weken naar de kapper om je puntjes te laten knippen. In de tussentijd kun je je haardos goed verzorgen met shampoos, haarmaskers en conditioners. Maar als jouw haar altijd straalt weet je dit natuurlijk als geen ander.
In de zomer groeit je haar inderdaad sneller dan in de andere seizoenen. Dit komt door de invloed van (zon)licht en warmte. Hierdoor wordt de groei van je nagels en haren versneld. Wist je dat bij sommige mensen het haar in de zomer soms wel twee keer sneller groeit dan in de herfst en winter?
Lang haar zonder vorm met een middenscheiding is zo'n beetje het meest verouderende kapsel dat je kan nemen. Als je wel graag lengte wilt behouden, kun je een lange bob (ook wel een 'lob') overwegen. Daarbij valt de langste laag tot net iets over het sleutelbeen.
Vitamine C, B-vitaminen zoals biotine (vitamine B7 of vitamine H) en niacine (vitamine B3) zijn essentiële vitamines voor de haargroei. Om gezond en glanzend haar te behouden en de voedingsstoffen te leveren die je haar nodig heeft, moet je een uitgebalanceerd dieet volgen met deze topvitamines voor de haargroei.
A: Voor sommige mensen groeit het haar sneller dan bij anderen, dit kan komen door lifestyle, dieet en genen. Daar hangt het helemaal vanaf. Echter, gemiddeld groeit haar ongeveer 1,5 cm per maand. Iedereen kan lang haar krijgen (op voorwaarde dat het in goede conditie is).
Als je haar niet langer wordt kan dat meerdere redenen hebben, zoals: je haar breekt af, je hebt je maximale haarlengte behaald, je haar groeit langzaam, je knipt te vaak of je haar valt uit. Het is belangrijk om erachter te komen welke van de vijf precies het probleem is.
Hij zweert bij kort haar
Vrouwen met kort haar worden vaak geadoreerd doordat ze goed te lijken weten wat ze willen. Ze stralen iets stoers en eigenzinnigs uit. Niet alle vrouwen kunnen kort haar hebben, maar vaak maakt het een vrouw wel krachtig. Alleen niet alle mannen willen een krachtige vrouw.
Hou de potlood horizontaal onder je kin en zet een liniaal verticaal tegen het onderste puntje van je oorlel. Het puntje van de potlood wijst vervolgens een aantal centimeters op de liniaal aan. Is het verschil tussen je kin en je oorlel kleiner dan 5,5 cm? Dan staat kort haar je waarschijnlijk heel goed.
Heb jij echt heel dik haar, dan zijn laagjes waarschijnlijk heel geschikt voor jou. Overleg gewoon eens met jouw kapper wat het beste is voor jouw kapsel. Laat je je haar in laagjes knippen, zorg er dan wel voor dat het haar dat dichter bij je hoofdhuid zit, meer volume krijgt.
De reden hiervoor is dat bij droog haar knippen de haarpunten sneller overal naartoe springen. Nat haar is zwaarder, waardoor het haar op zijn plaats blijft. Nat haar is zo gemakkelijker te controleren, waardoor de kapper nauwkeuriger kan werken.
Waarom adviseren kappers dan vaak om je haar toch regelmatig te laten knippen als je het wilt laten groeien? Dat heeft te maken met het feit dat je haarpunten kunnen splijten. Als je je haar op tijd laat knippen beperkt het splijten van het haar zich tot de puntjes.