Zwart geldt als de donkerste kleur die er is. Samen met wit en grijs behoort zwart tot de achromatische ("neutrale") ofwel niet-bonte kleuren. Deze staan in tegenstelling tot de bonte kleuren.
Zwart is de afwezigheid van licht. Anders dan wit en andere tinten kan puur zwart in de natuur bestaan zonder licht. Sommigen beschouwen wit als een kleur, omdat wit licht alle tinten in het spectrum van zichtbaar licht bevat.
Wit licht bestaat uit alle kleuren die er zijn. Wanneer wit licht op een gekleurd voorwerp valt, dan wordt de kleur van het voorwerp zelf teruggekaatst. Die kleur zien we dan. De andere kleuren waaruit het witte licht bestaat worden door het voorwerp vastgehouden.
Zwart is de donkerste kleur maar is geen kleurtint. Zwart en wit geven gemengd een grijze tint. Hoe meer wit er wordt toegevoegd hoe lichter het grijs wordt. Wil je een ander grijs dan de menging zwart/wit, ga dan spelen met je grijs door er een paar druppeltjes rood, blauw, geel of groen aan toe te voegen.
Warm grijs is grijs met 6% geel gemengd en een koel grijs is grijs met 6% blauw erin. Tingrijs (denk aan een tinnen bord) is een 'warm grijs'. Maar ook een drupje oranje of rood maakt het grijs warmer, zoals een drupje groen en violet het grijs koeler kan maken. Zo kom je toch gemakkelijk aan die vijftig tinten grijs.
Twee verschillende blauwen gemengd met primair geel. Ultramarijn ligt verder bij geel vandaan op de kleurencirkel, waardoor er een minder intens groen ontstaat.
Wit is licht (en dus geen kleur). De drie primaire kleuren zijn: geel, rood en blauw.
De hoofdkleuren geel-rood-blauw
Het mengsysteem volgens de kleurenroos van Itten bevat de hoofdkleuren Geel, Rood en Blauw. Dit vormt de basis van de constructieve kleurenleer. Deze kleuren zijn het die men onderling kan mengen om zo de secundaire en de tertiaire kleuren te bekomen.
Wordt gebruikt voor de traditionele primaire kleuren rood, geel, en blauw; de psychologische primaire kleuren rood, geel, blauw en groen; de fysieke primaire kleuren rood, blauw en groen.
'Vantablack' bestaat uit een dik woud van koolstof nanobuizen die 99,96% van alle inkomende straling absorberen. Vantablack is zo donker dat, zelfs als je het verfrommeld, er nog steeds een diep zwart gat te zien is.
Het Britse Surrey Nanosystems maakte in 2014 Vantablack, het donkerste materiaal ter wereld. Dat absorbeert 99 procent van het licht.
Goud is zijn pure vorm is donkergeel maar door de toevoeging van andere metalen kan je de kleur veranderen. Voeg je bijvoorbeeld koper toe aan je goud dan zal je goud wat roder worden, door het toevoegen van zilver wordt het goud lichtgeel en door het toevoegen van palladium krijgt je goud een witte kleur (witgoud).
Ebony (ebbenhout) is zwartgekleurd hout dat heel zwaar is; in water zinkt het. Het is gemakkelijk te bewerken (houtsnijwerk) en als het droog is, wordt het hout heel hard en licht in het gewicht. In de Verenigde Staten (VS) duiden ze met 'Ebony' de diep donkerbruine huidskleur aan van negroïde mensen.
Net zoals bij wit en zwart wordt grijs ook niet echt beschouwd als een kleur. Technisch gezien klopt dit ook: Grijs is geen kleur, maar wel een zekere lichtintensiteit die ons oog situeert tussen het wit en zwart in.
Deze kleurenreeks noemen we het spectrum.
Britse psychologen hebben vastgesteld dat ons brein biologisch is ingesteld op vijf verschillende kleuren. Rood, geel, groen, blauw en paars. Dat zijn de 'fabrieksinstellingen' waarin onze hersenen kleuren indelen.
(Bron: Wikipedia). ^ Basiskleuren zijn kleuren die in de kleurencirkel voorkomen: rood, geel, blauw, groen, oranje en paars of mengvormen hiervan.
Het oogwit is het witte gedeelte van het oog. Bij aandoeningen zoals geelzucht kan dit geel worden.
De RAL 9003 is de witste wit van het stel, bijna spierwit, en wordt steeds populairder. Alhoewel deze kleur nog niet veel in nieuwbouw gebruikt wordt zie je steeds vaker dat mensen deze kleuren op de muren toepassen in huis. De officiële naam van de RAL 9003 is signaalwit.
RAL 9010 heeft een gele ondertoon en wordt om de warmte van deze wit veel toegepast in huis. Ondanks de gele toon wordt binnen de RAL kleuren RAL 9010 toegewezen als zuiverwit of reinwit.
Door primaire kleuren te mengen ontstaan secundaire kleuren
Wanneer twee primaire kleuren worden gecombineerd, produceren zij de zogenaamde secundaire kleuren. Zo geeft menging van rood en blauw violet; geel en rood geeft oranje; blauw en geel geeft groen; rood en blauw geeft violet.
Turquoise is in feite een mengsel van blauw en groen, dus zorg ervoor dat je een blauw gebruikt die al groene pigmenten bevat. Je kunt al zien in welke richting het pigment neigt door alleen naar de kleur te kijken: een groenig blauw duidt op een neiging naar groen, terwijl een paarsige blauw richting rood gaat.
Afhankelijk van de kleurtinten blauw en oranje krijg je een donkere groentint. Probeer de kleuren eens uit via de link hieronder.