Nederlandse cijfers ontbreken, maar afgaande op buitenlands onderzoek moeten hier jaarlijks naar schatting 150 duizend dieren worden mishandeld, een paar procent van de miljoenen honden, katten, knaagdieren, vogels en paarden die in Nederland worden gehouden.
We weten niet precies hoe vaak dierenmishandeling en verwaarlozing voorkomt. Geschat wordt dat het toch wel zo'n 200.000 keer per jaar gebeurt. Heel veel daarvan gebeurt zonder dat we ervan weten. In een paar duizend gevallen kan de politie of de dierenbescherming er iets aan doen.
Mannen mishandelen dieren vaker dan vrouwen.
Het zijn wel vaker vrouwen die te veel huisdieren houden en op die manier de dieren verwaarlozen. 5. Jongere dierenmishandelaars gaan meestal te werk in een groep, oudere handelen doorgaans alleen.
De lijst wordt dit jaar voor de dertiende keer gepresenteerd door Stichting Dierenhulp. Griekenland is ook dit jaar weer lijstaanvoerder, gevolgd door Spanje. Op de derde plaats staan de Nederlandse Antillen. Vorig jaar stond Nederland op de zesde plaats.
Dierenmishandeling verboden
Niemand mag een dier mishandelen. Niet alleen lichamelijk geweld tegen dieren is mishandeling, maar ook uithongering of verwaarlozing.
Over het algemeen wordt onder bestialiteit 'seks met dieren' verstaan. In de Van Dale (2006) wordt bestialiteit omschreven als: “geslachtsverkeer tussen mens en dier”. Maar uiteraard vallen, net zoals bij mensen, ook andere seksuele handelingen die niet onder geslachtsverkeer vallen wel onder seksueel gedrag.
Ziet u een (gewond) dier in nood, bel dan meteen 144. Ook wanneer een dier een gevaar voor zichzelf en de veiligheid van mensen oplevert, belt u met 144. Is er een dier in uw omgeving dat wordt verwaarloosd of mishandeld, ook dan kunt u bellen met 144.
De maximale gevangenisstraf voor het mishandelen of verwaarlozen van een dier is drie jaar of een maximale geldboete van € 19.500.
Dierenleed gaat niet alleen over ernstige verwaarlozing of mishandeling. Als een hond nooit wordt uitgelaten of als iemand buitensporig veel huisdieren heeft, kan het welzijn van het dier ook in het gedrang zijn.
Een dierenbeul kan meestal slecht met zijn of haar agressie omgaan. Om een dier te mishandelen moet je je geweten en empathie uit kunnen schakelen. Dat kan niet iedereen, gelukkig. Dieren worden soms ook alleen verminkt en niet gedood, waarom is dit?
Zo leiden veel dieren een erbarmelijk leven omdat ze door de mens worden gefokt, verhandeld, gebruikt, verdreven, bejaagd en gedood. Elk jaar sterven in ons land meer dan 600 miljoen dieren na een ellendig leven in de veehouderij, en dat alleen voor economisch kortetermijngewin.
Er zijn verschillende redenen voor mensen om dieren te mishandelen. Ten eerste kunnen mensen dieren mishandelen om hier geld aan te verdienen. Zo kunnen dieren gedood worden voor hun vlees, of worden dieren vermoord om hun vacht. Van deze vacht wordt dan weer een bontjas gemaakt, die voor veel geld verkocht wordt.
Dierentuinen, circussen, aquaria, stierengevechten en de jacht zijn vormen van dierenmishandeling die plaats vinden voor het vermaak van mensen. Om wilde dieren verwarrende trucjes te laten doen gebruiken trainers vaak alle middelen die nodig zijn zoals slaan.
Gedrag dier: angstig voor eigen baasje; schrikachtig; overdreven agressief of timide; plotselinge verandering in gedrag; Gedrag eigenaar met dier: Onjuiste omgang met dier (bijv. ruw, gehaast, onverschillig); onthouding van nodige basisbehoeften zoals voeding en medische zorg; te weinig uitlaten van de hond.
De mens mag zich niet het recht aanmatigen ander dieren uit te roeien of op onmenselijke wijze uit te buiten. Dieren van soorten die van oudsher in een menselijke omgeving leven (onder andere landbouwhuisdieren) hebben recht op leven en groei in hun eigen tempo, onder aangepaste levensomstandigheden.
Als je denkt dat een dier in nood is of mishandeld wordt, kun je 144 bellen. Dit is het landelijke meldnummer voor dierenleed. Het meldnummer 144 'red een dier' komt binnen bij de Meldkamer van het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD).
De inspecteurs van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) komen in actie na meldingen van dieren in nood bij meldpunt 144. Het gaat dan vooral om gevallen van verwaarlozing van huis- en hobbydieren.
Het alarmnummer is er niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren. Zie je een hond in de gracht die dreigt te verdrinken, dan bel je 112 of 144!
Bel 144. Ziet u een dier in nood of is een dier gewond? Bel dan meteen 144. U kunt dit nummer bellen voor alle dieren, dus ook voor huisdieren.
Definitie dierenmishandeling
Alle niet-noodzakelijke handelingen en alle verwijtbare nalatigheden van mensen, waardoor dieren pijn, letsel of ernstige welzijnsproblemen oplopen.
In het Burgerlijk Wetboek wordt een dier weliswaar behandeld als was het een 'zaak', naar de letter is een dier geen zaak. De wet stelt dat je eigenaar, bezitter of houder van het dier kunt zijn. Bij dieren krijg je dus te maken met het goederenrecht en het eigendomsrecht.
"Er zijn geen maatstaven over hoeveel huisdieren je mag hebben", vertelt Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming.