De prijs van zijde verschilt enorm met die van satijn. Zijde is een natuurproduct dat door zijderupsen wordt geproduceerd. Satijn wordt kunstmatig gemaakt van polyester en is makkelijker in grotere volumes te produceren.
Satijn is een duur soort weving. Je ziet de stof dan ook vooral in luxe producten zoals vlinderdasjes, pochets en glanzend ondergoed. Katoen-satijn vind je ook in overhemden en blouses. Polyester-satijn zie je veel in glanzend beddengoed terug.
Kenmerken van zijde
Het is luxer dan satijn, en daardoor ook duurder. Dit komt door de kwaliteit van de vezels die worden gebruikt om de stof te maken. Zijde wordt namelijk gemaakt van de cocons van zijderupsen. De vezels worden van de cocons afgewikkeld, tot draden gemaakt en worden vervolgens tot stof geweven.
Natuurzijde. Echt zijde, ook wel natuurzijde genoemd, is een natuurlijk product en daarom kostbaar. Het is een substantie die wordt afgescheiden door verschillende soorten insecten als de zijderups en bepaalde soorten spinnen. De substantie stolt tijdens het afscheiden wanneer het in contact komt met de buitenlucht.
Het grootste verschil is dat polyester-satijn een zeer glanzende synthetische stof is en katoen-satijn een natuurlijke met een fijne glans, maar zeker niet té. Naast de mooie glans is katoen-satijn sterk vochtabsorberend, luchtdoorlatend en werkt het prettig verkoelend in de zomer.
Klanten zijn wel eens bang dat je onder satijn gaat zweten. Als het 100% katoen satijn is, ga je er echt niet veel meer onder zweten dan onder een gewoon katoenen overtrek. Een overtrek met satijn-binding zal iets minder lucht doorlaten dan een gewoon katoen omdat de draden dichter op elkaar geweven zijn.
Een satijnen kussensloop zorgt ervoor dat vocht dicht bij je huid blijft en blijft ademen. Slapen op een zijde kussensloop is een geweldige optie voor het behouden van het natuurlijke vocht in de huid.
De werking van zijde en van satijn is in essentie hetzelfde. Beide zorgen voor een stralende huid en een glanzende haardos. Dus wat betreft de werking kunnen we zeggen dat er geen verschil is tussen een zijden en een satijnen kussensloop. De prijs van zijde verschilt enorm met die van satijn.
Op onderstaande site verkopen ze het voor tussen de 13 en 25 euro per meter (90cm breed).
Ook wel genoemd: Zijde satijn, satijnzijde, crêpe satin en charmeuse. Bij Silk Heaven vindt u 19 en 22 momme zijden beddengoed van moerbeizijde. We noemen dit simpelweg; '100% zijde'. Satijn is dus geen materiaal, maar een manier van weven en kan gemaakt zijn van polyester, zijde of katoen.
Wasvoorschriften satijn
Als je satijn wilt wassen, dan kun je dit doen met een wasmachine. Was wel maximaal op 40 graden, omdat de stof anders kan gaan krimpen. Voor het beste resultaat gebruik je een vloeibaar wasmiddel.
Kijk naar de glans
Polyester (satijn) en kunstzijde geven een witte glans ongeacht de richting van het licht. Ook zie je bij polyester goed dat er ruimte tussen de draden ligt. Bij echt zijde liggen de draden dicht op elkaar en zie je geen gaatjes en licht door de stof komen.
Katoen satijn is onze favoriete stof op bed: het is ademend, vochtabsorberend, zacht, glad en licht glanzend.
Minder pluis. In tegenstelling tot stoffen als polyester en katoen ontrekt satijn door de speciale manier waarop het geweven is geen vocht aan je haar. Het slurpt ook minder van je haarproducten of olie uit je haar op. Hierdoor blijft het beter gehydrateerd, en heb je minder last van pluis.
Het belangrijkste voordeel hiervan is dat een katoen satijnen dekbedovertrek nog gladder, koeler en soepeler voelt dan een katoenen dekbedovertrek. Een ander belangrijk voordeel van katoen satijn is dat het goed is voor je haar en huid.
Wist je dat satijn geen materiaal is, maar een weeftechniek? Bij deze weeftechniek worden de garen heel dicht op elkaar geweven, waardoor er een soepele en glanzende stof ontstaat. Satijn wordt meestal geweven uit katoen, hierdoor wordt het materiaal ook wel katoen-satijn genoemd.
Echte zijde ruikt naar verbrand haar, de vlam is onzichtbaar en stopt met branden als de vlam wordt weggenomen. Met kunstmatige zal er een vlam zijn en de geur van verbrand plastic.
Was zijde altijd op de hand – ook wanneer het etiket iets anders zegt. Maak gebruik van lauwwarm water dat niet warmer wordt dan 30 graden. Vermijd bleek en andere alcoholhoudende vloeistoffen en gebruik een zacht wasmiddel, speciaal voor zijde.
Satijn stoffen kenmerken zich door de mooie glans die de stof heeft. Verder is de stof lekker zacht en valt deze soepel. Satijn wordt veel gebruikt voor het maken van kleding en voor diverse decoraties. Het is tevens een ideale stof voor het maken van kostuums voor voorstellingen en carnaval.
Met deze techniek kunnen garens dicht op elkaar geweven worden. Hierdoor ontstaat een soepele, gladde, glanzende stof. Satijn kan geweven zijn van katoen, zijde, polyester en andere materialen. Vaak bedoelen we met 'satijn' een satijn van 100% polyester.
Wat zijn de nadelen van satijn? Omdat satijn vaak gemaakt wordt van stoffen als polyester of nylon, is het helemaal niet ademend (plakkerig zelfs!) en is het ook geen milieuvriendelijke stof.
De gladde structuur van satijn zorgt ervoor dat je haar als het ware over het kussen glijdt. Je haar blijft beter in model zitten en wordt minder snel vettig. Daarnaast voorkomt het satijnen kussensloop gespleten haarpunten, klitten en pluizig haar en zorgt het voor een felbegeerde glans.
Satijn kan worden gemaakt van een synthetische stof als polyester of nylon, wat meestal het geval is, maar ook van katoen en zelfs van zijde. Door de weeftechniek worden ook satijnen producten glanzend, maar hebben vaak een doffe kant. Satijn kan dus vegan proof zijn, maar ook niet.
Wat is Percal? Percal is een weeftechniek waarbij gebruik gemaakt wordt van een platbinding. Deze techniek zorgt er voor dat de garen dicht op elkaar worden geweven, maar zonder de glans die kenmerkend is voor satijn. Percal is in feite een zeer luxe uitvoering van katoen.