Door het zweten in een sauna gaat je lichaam wel calorieën verbranden maar de hoeveelheid calorieën is vrij gering. Tijdens een half uur sauna verbrand je ongeveer 300 Kcal. Om 1 kg. lichaamsvet kwijt te raken moet je ongeveer 7000 Kcal.
Door de stimulerende werking van de sauna op de stofwisseling worden afvalstoffen sneller door het lichaam afgevoerd. Dit heeft weer een algemeen beter functioneren van het lichaam tot gevolg, waardoor de sauna een goede aanvulling is op een programma om gewicht te verliezen.
Tijdens een saunabezoek verlies je gewicht door overmatig te zweten. Saunagangers die vaker een sauna bezoeken, blijken wel tot 1,5 of zelfs 2 kilo lichter te zijn na de sauna. Dit gewichtsverlies is jammer genoeg maar tijdelijk, want na weer genoeg te drinken, blijkt dit verlies alweer aangevuld.
In een sauna is het 60-90 °C, maar als je binnenstapt, verbrand je je niet. Als je echter water van 60° op je hand laat lopen, doet dit pijn. In een sauna mag je ook geen metaal aanhouden, want dan verbrand je je.
Het bezoeken van de sauna is gezond voor je lichaam. Er zit daarom geen maximum aan het aantal saunasessies dat je per week of per maand mag doen. Uit een onderzoek uit Journal Neurology blijkt zelfs dat als je vier tot zeven keer per week een heteluchtbad neemt, de kans op het krijgen van een beroerte met 60% daalt.
Tijdens een sessie in de sauna worden namelijk rustgevende endorfines aangemaakt, waardoor je tijdens het saunabezoek al volledig kan ontspannen en de stress van je dagelijkse leven helemaal vergeet. Diezelfde vrijgave van endorfines zorgt er daarnaast voor dat je ook dieper zal slapen.
Een koude douche zorgt voor een ontspannen gevoel. Een koude douche zorgt ervoor dat je lichaam stopt met zweten. Een koude douche zorgt voor een betere bloedsomloop.
Laten we duidelijk zijn: sauna en bruin worden hebben niets met elkaar te maken. Sauna is het spel van opwarmen en afkoelen; daar heb je de hete lucht in de saunakabine (of de stoom in het stoombad) voor nodig, het water uit de kraan en frisse lucht en verder niets.
Saunabezoekers leven langer, hebben minder kans op acute hartdood of andere fatale hart- en vaatziektes. Zo luidt de conclusie na jarenlang Fins onderzoek naar mannen die regelmatig de sauna bezoeken. Saunabezoek is volgens de onderzoekers een aanbevelenswaardige, gezonde bezigheid.
Een opgieting is allereerst bedoeld om de poriën sneller te openen zodat men in korte tijd meer zweet verliest. Maar een opgieting gaat vervolgens ook een stuk verder dan de voordelen van flink zweten en het tijdelijk stimuleren van de bloedsomloop; het is namelijk een beleving die alle zintuigen stimuleert.
Qua energie verbruik is de sauna vergelijkbaar met sporten. Toch zal je geen extra calorieën verbranden en zal sauna bezoek je niet de ademhalingscapaciteit verbeteren, uithoudingsvermogen of extra spierkracht geven.
De klassieke Finse sauna haalt met gemak 90 graden, maar dat is prima te doen. Dit is een droge sauna. Bij een natte sauna (stoombad) krijg je het al snel benauwd bij een temperatuur van 50 graden.
Het zal niemand ontgaan: tijdens een saunabezoek verliest je lichaam veel vocht. Dit vocht komt uit je bloed, uit vetweefsel, spieren en je huid. Je verliest 20 tot 40 gram zweet per minuut. Zo verlies je tijdens een hele saunaronde 0,5 tot 1,5 liter vocht.
Het lichaam koelt zich af door te gaan zweten, ook nadat u uit de sauna bent gestapt. Het zogeheten nazweten kan bij sommige mensen zorgen voor hoofdpijn, benauwdheid en zelfs misselijkheid. Het is daarom belangrijk om na gebruik van de sauna uw lichaam af te koelen.
Wist u dat u met een frequent saunabezoek de stress tegen kunt gaan? Een regelmatig bezoek aan de sauna heeft namelijk een positief effect op uw stofwisseling, bloedsomloop én natuurlijke weerstand. Maar bovenal: de sauna helpt u om geestelijk tot rust te komen.
Sauna & de mooie huid
Het zorgt namelijk voor de stevigheid en elasticiteit van de huid. Als de hoeveelheid collageen in je lichaam afneemt, ontstaan er sneller rimpels en andere ouderdomsverschijnselen. Door regelmatig naar de sauna te gaan, kan de reproductie van collageen worden verbeterd.
Goed tegen psoriasis
De sauna is goed voor mensen met psoriasis. In de dagen na een saunasessie verminderen klachten zoals jeuk en rode vlekken. De droge warmte van de sauna versoepelt de huid en verzacht de huidschilfers, zodat ze gemakkelijker verwijderd worden bij het wassen.
Begin met een zonnebanksessie van maximaal 10 minuten. Ga jij te snel te lang onder de zonnebank, dan kun jij jouw huid enorm beschadigen en verbranden. Tussen de zonnebanksessies moet je jouw huid 48 uur met rust laten; ga je na 24 uur alweer onder de zonnebank, dan kan je huid overgevoelig raken.
Veel drinken
Omdat je zoveel vocht verliest, is het belangrijk om na je rondje sauna voldoende te drinken. Drink vooral veel thee, water en vruchtensap en probeer alcohol te vermijden. Probeer na een rondje sauna een halve liter tot een liter water te drinken om al het vocht weer aan te vullen.
We raden je aan om niet langer dan 15 minuten in de sauna te blijven. Dat kun je het best in de gaten houden door middel van de zandlopers die aan de muur hangen. Je hoeft het kwartier natuurlijk niet uit te zitten. Je kunt de sauna verlaten zodra de hitte niet meer prettig aanvoelt.
De juiste tijd is per persoon verschillend, maar met het oog op de gezondheid is het verstandig om maximaal 10 tot 15 minuten in de sauna te blijven. Stap er dan even uit om af te koelen voor een paar minuten en dan kun je er best weer een kwartiertje tegenaan.
Probeer dan eens een infraroodsauna. Uit een onderzoek, uitgevoerd door het Medisch Spectrum Twente in Enschede, blijkt dat zo'n sauna een positief effect heeft op je lichaam. Naast spierpijn kan het bijvoorbeeld ook rugpijn verminderen.
In principe ben je alleen naakt als je de sauna in gaat (als je geen handdoek omslaat), onder de douche staat of in één van de baden zit. Daarnaast heb je over het algemeen bijna altijd je badjas aan. Sterker nog, op sommige plekken zoals het restaurant is het helemaal niet toegestaan om zonder badjas rond te lopen.