Een vloer heeft in principe een plint nodig als deze zwevend en vrij van de wand wordt gelegd, met name om rekening te houden met de werking van de vloer. Bij bijvoorbeeld laminaat, parket, klik PVC of marmoleum is de zwevende plaatsing van toepassing, waarbij kieren tussen de vloer en de wand zichtbaar zijn.
Plinten vormen de basis van je interieur. Ze hebben belangrijke functies: ze beschermen je muur tegen beschadigingen en werken de overgang tussen vloer en wand netjes af. Daarnaast zijn ze ook zeer bepalend voor de uitstraling van je woning. Het is dus belangrijk dat je de juiste kiest.
Laminaat zonder plint
Dan moeten wij je helaas teleurstellen. Doordat laminaat werkt heeft deze soort vloeren ruimte nodig tussen de vloer zelf en de wanden om te kunnen bewegen (krimpen en uitzetten). Deze ruimte wil je dus het liefst overbruggen en wegwerken en dit doe je met een bijpassende plint.
Het weglaten van plinten is heel geschikt in combinatie met een gietvloer. Een gietvloer wordt namelijk naadloos gegoten tot aan de wand. Zo sluit de vloer mooi aan op de muur. Bij een gietvloer zijn plinten niet per se nodig, maar ze bieden wel extra bescherming.
Bij laminaat horen natuurlijk plinten. Daarmee zorg je voor de afwerking van de smalle ruimte (de zwelnaad) bij de muren en deurkozijnen. Je hebt de keuze uit platte afwerkplinten of hoge plinten.
De plint is noodzakelijk om een vloer aan de randen mooi af te werken, anders blijft de vloer open tegen de muur. Je mag een vloer namelijk nooit direct tegen de muur leggen. Door de jaargetijden heen reageert een vloer door uiteen te zetten of te krimpen.
Een plint wordt vaak gebruikt als overgang tussen de vloer en de wand. Over het algemeen worden plinten eigenlijk gebruikt als wandbescherming tegen beschadigingen, maar bij houten vloeren zijn plinten nuttig om de naad tussen vloer en wand af te dekken.
Wanneer je een houten vloer zonder plinten legt, dan geeft dit je interieur een strakker uiterlijk. De wand en de vloer gaan naadloos in elkaar over zonder dat er nog een plint tussen ligt. Deze wat moderne en minimalistische invulling versterkt de gevoelsmatige eenheid van je huis.
Leg je de plinten voor of na de PVC vloer? Plinten kun je het beste pas aanbrengen wanneer de vloer volledig is gelegd. Dat bespaart veel extra werk. Als je namelijk eerst de plint plaatst dan moet iedere strook volledig strak gesneden worden bij het leggen.
Een PVC vloer met of zonder plint
Een PVC vloer zonder plint kun je dus wel degelijk tegenkomen, maar het is aan te raden om te kiezen voor een mooie plint voor de afwerking van je vloer. Je hebt verschillende soorten PVC vloer plinten die je daarvoor kunt gebruiken.
Ja, er moet altijd een ondervloer onder een click pvc of laminaatvloer geplaatst worden. In sommige gevallen is de ondervloer al aangehecht aan de plank zelf, zoals de vloeren van COREtec. Een bestaande ondervloer hergebruiken heeft niet onze voorkeur.
De ideale manier om je vloer te leggen: ruimte en lichtinval
De algemene regel luidt als volgt: leg je vloer in de richting van de belangrijkste bron van licht en in lijn met de vaakst gebruikte deuropening. Als er meerdere ramen of deuren zijn, ga je voor de legrichting die het makkelijkst te installeren is.
Wij adviseren minimaal 10 en maximaal 15 mm ruimte tussen het laminaat en de muur aan te houden. Was dit antwoord nuttig?
Net als de kozijnen kun je plinten makkelijker afplakken als deze gedaan zijn. Ga je dus aan de slag met het schilderen van je muur en plinten hou dan de volgende volgorde aan. Schuur je plinten en grond ze eerst, schilder vervolgens je muur en eindig met het schilderen van je plinten.
Een zwarte muurplint heeft een groot nadeel. Stof is snel zichtbaar op zwart en zeker op lage hoogte is veel stof. Kies je voor zwarte plinten is een keertje extra stofzuigen aan te raden. Het grote voordeel van zwarte plinten is dat combinatie, vloer, wand en plint altijd netjes en strak is.
Kleur plinten kiezen
Als je hebt bepaald welke plint je wilt en wat de hoogte moet worden, rest alleen nog het kiezen van de kleur. Kies je dezelfde kleur als de vloer of volg je de kleur van de muur? Plakplinten worden vaak uitgevoerd in de kleur van de vloer, terwijl hoge plinten in de meeste gevallen wit zijn.
Het plaatsen van plinten is niet moeilijk, maar je moet er wel de juiste materialen voor in huis hebben. Voor de hoekjes kun je zelf de plinten in verstek zagen met behulp van deze CanDo verstekbak bijvoorbeeld, maar je kunt ook speciale binnen- en buitenhoekjes kopen die horen bij de desbetreffende plint.
Eerst plint of eerst laminaat
Omdat laminaatvloeren, met hout als onderdeel van het materiaal, ruimte nodig hebben om te werken. De vloerdelen moeten kunnen uitzetten en krimpen en hiervoor is een bepaalde ruimte noodzakelijk. Je wilt echter niet dat je constant tegen deze ruimte tussen vloer en wand aan zit te kijken.
Met plinten creëer je een stijlvolle overloop van de vloer naar de muur. In deze handleiding lees je hoe je plinten efficiënt en strak legt voor het mooiste resultaat. Het leggen van plinten kun je absoluut zelf wanneer je een beetje handig bent, zolang je maar secuur te werk gaat.
Allereerst is het belangrijk om goed naar de hoogte en dikte te kijken. De meeste plinten hebben een dikte van 9-12 cm. Dit past prima bij de meeste woningen, tenzij het plafond erg hoog is. Bij hogere plafonds is het beter om ook voor hogere plinten te gaan.
Waarom witte plinten? Witte plinten zijn neutraal, stijlvol en tijdloos. Ze geven een mooie omlijsting van de vloer en bieden een strakke verbinding met de muur. Bovendien voorkom je met plinten spleten, kieren en naden aan de rand van de vloer.
Materiaal keuze is afhankelijk van de vloer waar de plint geplaatst wordt. Heeft u vloerbedekking, een houten vloer of laminaat dan volstaat normale MDF, heeft u een tegelvloer, PVC vloer of gietvloer, dan kunt u het beste gaan voor plinten van vochtwerend MDF.
Wanneer u meer kastruimte in uw keuken kunt gebruiken, kunt u ervoor kiezen om kasten te vergroten door de plint lager bij de grond te laten plaatsen. Deze slimme oplossing biedt u meer opbergruimte. Let er wel op dat u hierdoor ook dieper moet bukken om iets onder uit de kast te pakken.
Behalve de standaardmaat van 2,50 meter zijn er ook producten met een lengte van 2,40 meter. Een ander voorbeeld: Als de lengte van de plinten 2,50 meter is en de lengte van de kamer 6 meter, dan heb je 3 plinten nodig voor elke kant van de lengte.