Vermijd histaminerijke voedingsmiddelen: Bepaalde voedingsmiddelen bevatten van nature hogere niveaus van histamine, wat de symptomen van netelroos kan verergeren. Voorbeelden van histaminerijke voedingsmiddelen zijn oude kaas, alcohol, gefermenteerde voedingsmiddelen, gerookte vis en spinazie.
Stress, hitte, pijnstillers en alcohol kunnen de jeuk erger maken. Medicijnen (antihistaminica) kunnen de jeuk minder maken. Bel direct de huisarts als u in korte tijd veel bulten krijgt met benauwdheid of dikke lippen, ogen, tong of keel.
Het eten van bepaalde voedingsmiddelen: chocolade, schaal- en schelpdieren, rode wijn, kaas, soja, eieren, noten en fruit. Deze producten zijn over het algemeen rijk aan histamine en worden in geval van netelroos dus best vermeden, aangezien netelroos gelinkt kan zijn aan teveel aan histamine in je lichaam.
Cafeïne valt eigenlijk onder de histaminevrijmakende producten. Het komt voornamelijk voor in koffie, thee, cacao en colanoten.
Vitamine B6 en vitamine C werken nauw samen met het enzym DAO om histamine af te breken. Als de twee vitamines niet in voldoende mate in het lichaam aanwezig zijn zal het de hoeveelheid histamine daardoor toenemen.
Alcohol en cafeïne: deze kunnen de afgifte van histamine in het lichaam stimuleren en netelroos verergeren. Suiker en bewerkte voedingsmiddelen: deze kunnen ontstekingen in het lichaam verhogen en het immuunsysteem verzwakken.
Antihistaminica is de eerste stap in het behandelen van netelroos. Deze medicijnen blokkeren de werking van histamine. Wanneer antihistaminica onvoldoende werken, kan de arts voorstellen om de dosering op te hogen of andere medicijnen voor te schrijven.
Kamillethee helpt ook tegen allerlei huidproblemen en vooral bij eczeem, huiduitslag, jeuk en netelroos. Naast zijn sterk ontstekingsremmende en ontsmettende werking stilt kamille ook jeuk.
Mogelijke klachten die ontstaan bij galbulten en netelroos zijn: Hevig jeukende, verheven rode vlekken op de huid die vaak bleek zijn in het midden. Koorts en grieperigheid.
Voedingsmiddelen rijk aan histaminevrijmakers:
vlees: varkensvlees. vis: alle soorten vis en schaal- en schelpdieren* (garnalen, krab, kreeft, mosselen, oesters) fruit: aardbeien*, ananas, banaan, citrusfruit* groenten: spinazie*, tomaten*
Bepaalde fruitsoorten zoals bananen, aardbeien, ananas, druiven, kiwi's, mango, papaja, avocado, grapefruit en andere citrusvruchten. Verder ook gedroogd fruit, zoals rozijnen, pruimen, dadels en vijgen. Sommige verse groenten zoals spinazie, tomaten, aubergine, bietjes, paddenstoelen, paprika en prei.
Netelroos, ook wel urticaria genoemd, zijn verhoogde jeukende bultjes die kunnen branden of steken. Ze kunnen verschijnen als reactie op extreme stress en kunnen enkele uren tot enkele dagen aanhouden.
Urticaria is een huidafwijking die vaak voorkomt. Er ontstaan er bulten op de huid, die lijken op de jeukbulten die door brandnetels worden veroorzaakt. De bladeren van de brandnetel bevatten histamine, dat is de stof die de jeukbulten veroorzaakt.
Neem maatregelen die de jeuk tijdelijk verlichten: Zalven met bijsmeerzalf; gebruik vettere zalf naarmate de huid droger is. Na het douchen of baden de huid droog deppen en direct inzalven. Verkoel de huid met lauw water, koude omslagen, ventilator, koele wijde kleding, door te blazen op de huid of naar buiten te gaan.
Kamille helpt ook goed bij het genezen van huidirritaties, zoals uitslag, jeuk, netelroos en eczeem. Dit komt wederom door de ontsmettende en ontstekingsremmende werking.
De gouden tip. Voor mensen die op dit moment last hebben van jeukende bultjes door de eikenprocessierups, heeft dr. Thio de gouden tip: "Corticosteroïdencrème, ook wel hormoonzalf genoemd. Corticosteroïden remmen de ontstekingsreactie in de huid en helpen ook goed tegen de jeuk."
Vitamine D | Thuisarts.nl.
Wees wel voorzichtig met citrusvruchten, ananas, bananen, kiwi, frambozen en aardbeien, want die fruitsoorten stimuleren de afgifte van histamine in het lichaam. Daarnaast laat je overrijp fruit en fruit uit blik beter links liggen, want ook dat bevat veel meer histamine.
Er zit veel histamine in tomaten, spinazie, zuurkool, bietjes en paddenstoelen (zoals champignons).
Gember stimuleert een gezonde spijsvertering
Want de histamine die daaruit vrij komt verbruikt heel veel gastrine, wat op zijn beurt weer de productie van het maagslijmvlies remt.
Het histamine-gehalte kan in de darm stijgen door voedsel dat histamine vrijmaakt: rode wijn, chocolade, oude kaas en noten.Een tekort aan enzymen. Onder normale omstandigheden blijft het histamine-gehalte van de darm vrij laag.
Het kan gaan om een kriebel in de keel, een verstopte neus of loopneus, irritatie aan neus, hoestbuien, een gevoel van benauwdheid en in extreme gevallen ook om astma-aanvallen.