Was eerst je sokken binnenstebuiten, voordat je ze ga dragen. Het voordeel van je sokken binnenstebuiten wassen, is dat je het grootste gedeelte van de pluisjes in je sokken er uit wast. Je hebt dan minder last van pluisjes tussen je tenen bij de eerste keer dragen.
Lichte sokken kun je beter apart van donkere kleding wassen. De kleur wordt daar namelijk grauw van. En was je sokken binnenstebuiten. Net al bij je andere kleding blijft de kleur beter.
Kies voor wollen sokken altijd een wasprogramma van 30 graden, zo voorkom je dat de mooie wollen sokken krimpen.
Als je jouw kleren wast, wrijven ze tegen elkaar aan. Dit leidt ertoe dat ze elke keer een beetje van hun verf en materiaal afgeven. Daarom moet je jouw wasgoed altijd binnenstebuiten wassen. Dit afschuren is vooral zichtbaar bij zomen en naden.
#1 Eerst wassen
Als je nieuwe sokken gelijk aantrekt zonder ze eerst te wassen is de kans groot dat bij de tenen of bij de hak extra snel kale of dunne plekjes ontstaan. Daarbij neemt garen dat nog niet gewassen is geen vocht op waardoor je sokken minder goed ademen.
Stop de onderbroeken van ongeveer dezelfde kleur en dezelfde temperatuur in de wasmachine, en vul aan met ander wasgoed: onderbroeken en sokken wassen kan bijvoorbeeld prima.
Doe ondergoed en sokken niet bij handdoeken of andere kledingstukken; de vieze geur van sokken en ondergoed kan doordringen in de handdoeken. Een nieuwe wasmachine kopen is doorgaans niet goedkoop, daarom moet je deze goed onderhouden.
BinnensteBuiten is elke werkdag om 19.05 uur en in het weekend om 17.30 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 2 of bekijk alle afleveringen online.
Indien u wilt voorkomen dat uw kleren door het wassen snel vaal worden, heb ik een tip van oma Erna: Draai ieder kledingstuk op links ( van buiten naar binnen) en geniet langer van de mooie kleuren.
Was je kleding binnenstebuiten, zo blijft de kleur het mooiste. Droog je je was buiten of achter een raam? Hang het dan ook binnenstebuiten op om te voorkomen dat het verkleurt door de zon. Keer je kleding ook binnenstebuiten als je gaat strijken.
Waarschijnlijk mag je het op 40 graden wassen. Dat is voldoende voor nieuw ondergoed. Maar ondergoed met gebruikerssporen was je liever op 60 graden. Wassen op 60 graden wil zeggen dat je was 'hygiënisch schoon' wordt.
Deze stoffen verdragen warmte slecht. Hoewel 40 graden voldoende is om je ondergoed schoon te krijgen doodt deze temperatuur de bacteriën in je ondergoed niet. Het is dus aan te raden om je ondergoed eens in de zoveel tijd op 60 graden te wassen.
"Schimmels en bacteriën kunnen in het materiaal van de sok gaan zitten en hiermee houd je de infectie in stand", zegt Brenninkmeijer. Het maakt dus niet als je sokken 2 dagen draagt. Je kunt een paar sokken zelfs 5 dagen achter elkaar dragen.
Omdat je sokken zo klein zijn, kunnen ze soms tijdens het wassen door deze kier heen worden gedrukt. Daar zal je sok blijven hangen, verpulverd worden en oplossen. De opgeloste deeltjes worden afgevoerd met het water.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze. Check wel altijd even het wasvoorschrift in je ondergoed.
Doe een een half kopje zuiveringszout in een wasbak of halve emmer warm water. Laat de sokken hier een paar uur in weken voordat je ze in de wasmachine wast. De sokken worden hierdoor meteen ook weer mooi wit. Trek iedere dag schone sokken aan en na het sporten altijd.
Blauw, rood, oranje, roze en paars kan bij elkaar.
Als het heel licht gekleurde kleding is, bijvoorbeeld zachte pastelkleuren, kun je de kleding beter bij de witte was doen. Als de kleding donkerblauw, diep grijs of wijnrood is, kun je het beter bij de donkere was stoppen.
Het wasgoed moet steeds onder water blijven en in beweging. Vooral gekleurd wasgoed moet nooit in het sop blijven staan, omdat het dan kan verkleuren. Om dezelfde reden mag nat wasgoed niet op elkaar blijven liggen. Tenslotte: nooit wringen of wrijven, alleen knijpen tijdens een handwas.
Een cirkel met een W erin staat voor nat reinigen, wanneer er een kruis door dit symbool staat op het wasetiket van je kleding dan kan je deze kleding alleen stomen. Dit symbool kan ook onderstreept zijn op je wasetiket, dat betekent dat je de mechanische belasting voor je kleding moet beperken.
Behalve bij BinnensteBuiten is Sharon de Miranda ook chef-kok voor Food Forum, een ontmoetingsplek op Flevo Campus. De campus is het Flevolandse kenniscentrum voor het voedselsysteem van de nabije toekomst.
Deze chef-kok ken je misschien vanwege zijn baard? Maar wist je dat Ramon al sinds 2015 elke week bij BinnensteBuiten de lekkerste recepten maakt? Hij begon ooit in de bakkerij van zijn opa, waarna hij een patisserie-opleiding heeft gedaan en jarenlang heeft gewerkt als chef-kok in zijn woonplaats Harderwijk.
Opgeleid tot chef-kok en patissier kookt en bakt hij elke week in de kookstudio van BinnensteBuiten.
Good Housekeeping Institute (GHI) raadt aan om ondergoed na een jaar te vervangen, anders zou je risico lopen op dergelijke infecties en ontstekingen. Ook raadt het GHI aan om je gedragen ondergoed te wassen in water met een temperatuur van 60 graden.
Wassen op 30°C (of kouder)
Op deze temperatuur was je wasgoed dat niet erg vies is. Deze lage temperatuur is geschikt voor gezonde mensen, zonder lagere weerstand of allergieën. Lichte vlekken kun je eventueel behandelen met een vlekkenmiddel voordat het in de wasmachine gaat.
Vaak is 30 graden warm genoeg. Kies alleen voor 40 graden als de was flink vuil is. Een voorwas is niet nodig. Bad- en keukenhanddoeken, theedoeken, washandjes, beddengoed, sportsokken, wit ondergoed en babykleertjes: voor was die hygiënisch schoon moet worden, is 60 graden de beste temperatuur.