Bananen, kiwi's, avocado's, tomaten en gele appels produceren veel ethyleen. Sla, broccoli, kool, spruiten en zachte kruidensoorten als peterselie en basilicum zijn heel gevoelig voor ethyleen. De schade die ethyleen veroorzaakt is goed zichtbaar.
Er is één fruitsoort dat niet handig is om op de fruitschaal te leggen en dat zijn onze favoriet: appels. Ander fruit en groente kun je gerust samen op een plek leggen, maar appels zijn niet handig. Dit komt omdat appels ethyleengas produceren. Dit gas is niet schadelijk, maar rijpt andere fruitsoorten sneller.
Ethyleen en rijping
Bananen, appels, peren en perziken verspreiden een gas (ethyleen) als ze rijpen. En dat versnelt ook de rijping van ander fruit. Wil je dit voorkomen, bewaar ze dan apart.
Ethyleen is dus een gas wat o.a. vrijkomt bij het rijpen van climacterisch fruit. Het zet naburig fruit ertoe aan om hetzelfde te doen, waardoor alles in versnelling gaat rijpen.
Alleen fruit dat van nature gas (ethyleen) produceert, zal wel nog rijpen. Bijvoorbeeld bananen of perziken. Fruit zonder dit gas, zoals aardbeien en ananas, rijpen niet meer. Handig om te weten!
Ook groene vruchten kunnen namelijk ook al rijp zijn. Als de vruchten echter nog heel hard zijn, zijn ze zeker nog niet rijp. Aardbeien: aangezien aardbeien niet narijpen, moet je ze oogsten wanneer ze voldoende rood zijn en geen witte rand meer hebben.
Bronnen van ethyleen
De meestvoorkomende bronnen zijn: Niet goed functionerende of onvoldoende geventileerde kachels. Uitlaatgassen van verbrandingsmotoren zoals de ketel of de WKK. Lekkende gasleidingen.
Ethyleen heeft de beste warmte overdragende eigenschappen en is daarmee de juiste keuze voor de meeste industriële toepassingen. Het is echter zeer giftig: een inname van 30 ml ethyleenglycol kan voor een volwassen persoon al dodelijk zijn.
Etheen, ook bekend als ethyleen, is een geur- en kleurloos gas. Het gas wordt zowel op natuurlijke wijze als chemische wijze geproduceerd.
Steenvruchten – denk aan nectarines, perziken en kersen – bewaar je best niet in de koelkast. De koude zorgt ervoor dat ze smaak verliezen, melig worden en hun heerlijke zoete smaak verdwijnt.
Welke groente bewaar je buiten de koelkast? Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie.
Mandarijn bereiden & bewaren
Bewaar mandarijnen liefst buiten de koelkast, op een koele (12-15°C), donkere plaats. Dan zijn ze 5 tot 10 dagen houdbaar. Mandarijn is ideaal om zo uit het vuistje te eten als tussendoortje. Partjes mandarijn kun je ook goed gebruiken in een salade of in een fruitwrap.
Het rijpingsproces van een onrijpe banaan komt juist op gang door er een rijpe mango naast te leggen. Maar leg een rijpe banaan liever niet naast een rijpe mango. Allebei zijn ze gevoelig, en produceren een grote hoeveelheid etheen waardoor beide soorten snel kunnen rotten.
In de koelkast: Ja, wie bananen op de goede manier wil bewaren, kan ze rustig in de koelkast leggen. Dat moeten dan wel rijpe vruchten zijn omdat ze in zo'n koele omgeving niet meer verder rijpen.
Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Een sinaasappel geldt als één portie fruit. Van mandarijnen moet je er 2 eten voor één portie.
Welke producten kunnen te veel ethyleenoxide bevatten? Ethyleenoxide komt bijvoorbeeld voor in producten waarin het bindmiddel johannesbroodpitmeel (E-nummer: E410) is verwerkt. Voorbeelden zijn ijs, crackers en dressings. Het middel is ook aangetroffen in producten met sesam.
Acute effecten en de eerste symptomen van blootstelling aan ethyleenoxide kunnen bestaan uit oogpijn, keelpijn, belemmerde ademhaling, wazig zicht, duizeligheid, misselijkheid, hoofdpijn, kramp, blaren, braken, hoesten, verhoogd risico op miskramen bij vrouwelijke werknemers, aantasting van testiculaire functie en ...
De damp van etheenoxide is irriterend voor de ogen, huid en luchtwegen. Een waterige oplossing van de stof kan blaren op de huid veroorzaken. Herhaald of langdurig contact kan de huid gevoelig maken; herhaalde of langdurige inademing kan astma veroorzaken.
Sinds september 2020 zijn er in Nederland en Europa duizenden partijen levensmiddelen teruggeroepen. Ze zijn verontreinigd met ethyleenoxide. Dit giftige ontsmettingsmiddel is kankerverwekkend, mutageen en schadelijk voor de voortplanting.
Er is geen veilige blootstelling
De NVWA is in haar Jaarbeeld 2020 duidelijk over het gevaar van ethyleenoxide. Het probleem volgens de NVWA is dat ethyleenoxide een genotoxische stof is, die kanker kan veroorzaken. Dat betekent dat er geen veilige blootstelling bestaat.
Ethyleenoxide is een bestrijdingsmiddel dat bacteriën, schimmels en virussen doodt. De eerste officiële veiligheidswaarschuwing in Nederland voor voedsel dat verontreinigd was met ethyleenoxide komt uit september 2020, van sesamzaad.
Was het fruit goed onder stromend water of schil het. Appels, peren en kiwi's (en uiteraard mandarijnen en sinaasappels) kun je beter schillen. Prak het fijn met een vork of rasp het. Hard fruit zoals appels kun je beter eerst koken als je het wil prakken.