Wallen zijn 'zakjes' onder je ogen die ontstaan bij een teveel aan vet, huid of vocht onder je ogen. Ook wordt er met wallen vaak 'donkere kringen' bedoeld. In het geval van vochtwallen heb je te maken met een zwelling die wordt veroorzaakt doordat de huid onder je ogen vocht vasthoudt.
Middel tegen wallen onder ogen
Een trucje uit de oude doos is, jawel, aambeienzalf. Aambeienzalf schijnt te werken tegen wallen doordat de zalf de huid onder de ogen irriteert, waardoor je er minder makkelijk doorheen kunt kijken. Hierdoor zijn de wallen minder zichtbaar.
TIjdens de slaap worden allerlei afvalstoffen en vocht afgevoerd door het lymfestelsel. Wanneer je onvoldoende slaapt, heeft je lichaam te weinig tijd om deze afvalstoffen tijdig af te voeren. Daardoor blijft er een deel van het vocht onder de ogen zitten.
Dikke ogen of lippen komt door vocht in uw huid of slijmvliezen. Ook uw tong, keel, handen, voeten en geslachtsorganen kunnen dik zijn. De oorzaak blijft vaak onbekend. Medicijnen, virussen, voeding of insectenbeten kunnen een oorzaak zijn.
De gemakkelijkste oplossing om van gezwollen ogen af te komen zijn ijsblokjes. Door deze op uw ogen te leggen zorgt de plotselinge kou er namelijk voor dat de bloedvaten samentrekken waardoor de zwelling vermindert. Let wel op dat u de ijsblokjes nooit direct op uw huid legt.
Hoe lang duurt het voor een blauw oog weg is? Afhankelijk van hoe ernstig het letsel is en van uw leeftijd kan een blauw oog binnen ongeveer twee weken verdwijnen. Binnen een dag of twee nadat u het letsel heeft opgelopen, zullen de zwelling en verkleuring waarschijnlijk op hun ergste zijn.
Een dik ooglid duidt meestal op een ontsteking en komt vaak voor. Voornamelijk kinderen onder de vijf jaar hebben vaak last van een dik ooglid en meestal trekt het na een paar dagen weer weg. Heb je langer last van een dik en ontstoken ooglid, dan heb je misschien last van blefaritis.
De zichtbaarheid van wallen is te verminderen door de huid rondom de ogen te koelen. Dit kan met een koud washandje of met de bolle kant van een lepel die kort in de vriezer heeft gelegen. Leg altijd een tissue tussen een bevroren lepel en uw huid, om vastplakken te voorkomen.
Was je gezicht met koud water
Zodra je wakker wordt, was je je gezicht met koud water en een bijpassende zeep voor je huidtype, bij voorkeur met botanische extracten met ontstekingsremmende, kalmerende en decongestivumwerking, zoals kamille en venkel. Helpt ook bij het verminderen van oedeem.
Net zoals bij de meeste types zwelling, kan kou wonderen doen. U kunt een koud theezakje op de gezwollen oogleden leggen (groene thee ontzwelt) of u kunt een verkoelend komkommermasker op uw ogen leggen. Houd er rekening mee dat sommige mensen een allergische reactie kunnen vertonen op een zakje zwarte thee.
Bij donkere kringen zie je door de huid een grijze kleur van botvlies van de schedel en een blauwe kleur van de bloedvaten. Wallen onder de ogen geven over het algemeen geen lichamelijke klachten, maar kunnen wel schaamte opwekken. Wallen onder de ogen herken je aan een ophoping onder het oog.
Wallen masseren
Een makkelijke maar toch effectieve manier om je wallen te verminderen is via lymfedrainage. Door het gebied van je binnenste naar de buitenste ooghoek te masseren worden afvalstoffen uit het lichaam afgevoerd waardoor wallen kunnen verminderen.
Bij de oogkas zitten een soort stootkussentjes van vet om je oogbol te beschermen. Als die verzakken, kunnen ze zich ophopen onder je oog. Hetzelfde gebeurt met vocht, dat zich kan verzamelen bij je oog. Het resultaat in beide gevallen: een dikke wal.
Leg je hoofd iets hoger wanneer je slaapt, zodat je voorkomt dat vocht onder je ogen zich opbouwt. Houd rekening met wat je eet en drinkt. Door alcohol en zout wordt sneller vocht vastgehouden en kunnen daarmee invloed hebben op vochtwallen.
Vochtophoping (oedeem) in o.a. buik, enkels, gezicht en andere lichaamsdelen kan bij meerdere aandoeningen voorkomen. Lees meer over verschillende vormen van oedeem in het dossier Vocht vasthouden: vocht in benen en dikke enkels.
Bij vochtophoping houdt het lichaam te veel vocht vast waardoor zwelling ontstaat van, met name de benen, handen en buik. De zwelling ontstaat doordat het vocht op die plaats niet via de bloedsomloop kan worden afgevoerd. Vochtophoping kan onschuldig zijn, maar het kan ook wijzen op een hartziekte zoals hartfalen.
Van sommige soorten thee, zoals paardenbloem, paardenstaart, brandnetel en peterselie, is bekend dat ze het lichaam overtollige vloeistoffen verwijderen door te plassen, vergelijkbaar met de werking van diuretica of waterpillen.
Een schijfje komkommer kan de zwelling onder je ogen doen verminderen, en zorgt natuurlijk ook voor verkoeling. Naast het feit dat er mineralen en vitaminen in zitten, bevat komkommer ook cafeïnezuur. Dit doet wonderen voor de kwetsbare huid rond je ogen!
Hoe ouder je wordt, hoe slapper het bindweefsel onder de ogen wordt. Hierdoor kan de huid onder de ogen wat meer gaan hangen. En dan begint het vet uit de orbita en de oogkas naar beneden te zakken met wallen onder de ogen als gevolg. Een tweede mogelijke oorzaak voor wallen onder de ogen is een vochtophoping.
In het kort. Als de randen van uw oogleden ontstoken zijn, kunnen ze rood, dik en schilferend zijn. U kunt droge, branderige, jeukende of geïrriteerde ogen hebben. De ontsteking komt vaak doordat de talgkliertjes in uw oogleden niet goed werken.
Het kan wel 6 tot 8 weken duren, voordat de klachten verdwijnen en zelfs dan kunnen de symptomen weer terugkeren. Daarom is continue behandeling noodzakelijk. Als uw ooglidranden ontstoken zijn, kunt u beter geen make-up gebruiken.