Er moet een afvoer aanwezig zijn
Een ander mogelijk nadeel van een waterontharder is dat het toestel altijd bij een afvoer geplaatst moet worden. Zo kan het zoute spoelwater naar de riolering worden geleid. Er is ook een verbinding met de waterleiding nodig.
Er zijn enkel een paar kleine nadelen aan zacht water. Zo verandert de smaak van het water een beetje. Wie dagelijks van de kraan drinkt, zal na het plaatsen van een ontharder merken dat het water plots anders smaakt. Maar geen paniek, want na verloop van tijd went dit bij iedereen.
Zitten er gezondheidsrisico's aan een waterontharder? Er zitten geen gezondheidsrisico's aan een goed onderhouden waterontharder. Stilstaand water kan zorgen voor bacteriegroei. Een moderne waterontharder spoelt zichzelf gelukkig door en dus heb je geen last van bacteriegroei en zijn er geen gezondheidsrisico's.
Volgens de Consumentenbond klopt de claim dat u door de aanschaf van een waterontharder geld bespaart dan ook niet. Het is zo dat een verwarmingselement met kalk meer stroom nodig heeft dan een verwarmingselement zonder. Maar het gaat om een klein verschil. En ja, apparaten kunnen kapot gaan door kalk.
Prijzen van een waterontharder
De prijs is ook afhankelijk van het volume van de waterontharder. Je hebt een groter volume nodig, wanneer je meer water verbruikt. Dus de grootte van je gezin telt ook mee. Hoe groter je gezin, hoe meer waterverbruik, hoe duurder de waterverzachter.
Over het algemeen stellen ze dat de kristalstructuur van water door het magnetische veld verandert, waardoor de calciumdeeltjes zich niet meer aan oppervlakten hechten. Een kalkmagneet verwijdert de kalk dus niet.
Te zacht water (lager dan 10 Franse graden) tast de metalen leidingen aan, zodat koper, zink, lood, enz. oplossen in het water. Dit is ongezond voor wie van het water drinkt. Daarnaast vervangt de ontharder magnesium en calcium.
Mineralen calcium en magnesium (kalk) in kraanwater hebben geen duidelijk gezondheidseffect. Kalk in je water helpt je lijf maar een heel klein beetje aan de voedingsstoffen calcium en magnesium. Calcium en magnesium in kraanwater doen kortom weinig tot niks voor je gezondheid.
Water na ionenuitwisseling is in de regel niet gevaarlijk voor mensen. Onthard water is daarom gewoon drinkbaar. In sommige gevallen gebruikt de watermaatschappij zelfs eerst zelf een waterontharder voordat het water aan de consument geleverd wordt. Je kan onthard water dus gewoon drinken.
Een waterontharder gaat over het algemeen met goed onderhoud minimaal 15 jaar mee. Als de juiste onderhoud plaatst vindt, kan een waterontharder zelfs 20 tot 25 jaar mee gaan. Vaak is het zo dat de ionenwisselaar minder goed gaat werken.
De beste waterontharder voor veruit de meeste huishoudens is de Omega 200. Deze waterontharder van Omega onderscheidt zich van andere merken door de krachtige werking van hoogwaardig kunsthars. Hierdoor oogt én smaakt het water natuurlijk zacht, vergelijkbaar met bronwater uit de supermarkt.
Voor de AquaCell gebruikt u blokken zout van slechts 4 kilogram per stuk. Die zijn per kilo in aanschaf iets duurder, maar het zout is veel gemakkelijker in gebruik en u heeft er minder van nodig.
Kort gezegd, is er geen aantoonbaar bewijs voor de werking van een waterontharder magneet tegen kalkaanslag. De werking van magnetische waterontharders wordt als onbewezen en onwetenschappelijk beschouwd.
Voor een instapmodel mag je rekenen op prijzen vanaf 700 euro. Voor de plaatsing van een waterontharder in een woning van 4 personen met een gemiddeld waterverbruik kan je gemiddeld gesproken rekenen op een prijs tussen 1.000 en 2.000 euro.
Waterontharder eens per 4 à 6 weken bijvullen
Bij een waterontharder moet je als eigenaar het zoutreservoir zelf beheren. Dat betekent dat je eens per 4 à 6 weken zout moet bijvullen. Doe je dit niet dan functioneert de waterontharder ook niet meer en krijg je opnieuw last van kalkaanslag.
Mineraalwater en kraanwater zijn even gezond
“Water bevat geen calorieën en tast je tanden niet aan. Maar het beeld dat mineraal- of bronwater gezonder is dan kraanwater is niet juist. Dat idee bestaat wellicht vanwege de mineralen, die soms in grotere hoeveelheden aanwezig zijn dan in kraanwater.
We leggen het u graag uit. Kalk in water is niet slecht of schadelijk voor de menselijke gezondheid, en ook planten en dieren hebben er geen last van. Sterker nog: kalk (calcium) is onontbeerlijk voor zowel mensen, dieren als planten.
Als u water 3 minuten kookt, gaan alle bacteriën dood. Na het koken kunt u het water veilig drinken. Een kookadvies geldt meestal 3 tot 4 dagen. Soms krijgt u een kookadvies zonder dat uw drinkwater vervuild is.
Alle schoonmaakmiddelen en zepen werken vele malen beter met kalkvrij water omdat ze niet eerst een reactie hoeven aangaan met de kalkvormende deeltjes in hard water. 5. Gebruik groene zeep!
Uit de resultaten bleek dat een waterverzachter zonder zout minder effectief is in het verminderen van kalkafzetting dan waterverzachters op zout. In bepaalde gevallen was het effect zelfs verwaarloosbaar.
Water dat je hebt gekookt, bevat minder kalk. Het water is dus minder hard. Dit komt ten goede aan je (kamer)planten. Wij koken er niet speciaal water voor, maar er blijft toch best vaak water achter in de waterkoker.
Eigenlijk is er geen verschil tussen de twee. De termen waterontharder en waterverzachter worden door elkaar gebruikt. Ze verwijzen naar toepassingen, producten die hard water zacht maken door kalk te verwijderen uit water. Sommige producten veranderen het water met kalk van structuur.
Een verschil in de hoeveelheid kalk in je leidingen kan je met een waterontharder zelf maken. De installatie van zo'n machine zorgt er voor dat het kalk uit het leidingwater wordt gezuiverd voordat het je huishouden binnenkomt – aan het begin van de waterleiding, bij de hoofdkraan.
De beste waterontharder is zuinig
Let bij aankoop zowel op het stroomverbruik als het zoutverbruik. Een waterverzachter functioneert 24 uur per dag. Hierbij wordt een bepaalde hoeveelheid stroom verbruikt. Hoe zuiniger het apparaat, des te meer kun je besparen.