Het resultaat van het innemen van cranberryproducten om urineweginfecties te voorkomen wordt nogal eens betwist. Cranberrysap heeft een bittere smaak en kan maagklachten geven – daarom lukt het oudere patiënten vaak niet om voor langere tijd tweemaal daags een glas – de benodigde hoeveelheid - te drinken.
Let ook op dat je niet teveel cranberries eet. Dat kan op lange termijn voor nierstenen zorgen. Ooit last gehad van nierstenen? Bel dan eerst even de dokter voor je je tegoed doet aan een grote zak van de vruchtjes.
De sterk zure en bittere smaak van het sap, evenals het hoge looizuurgehalte, wat een droog gevoel in de mond geeft, weerhoudt sommige mensen echter van het gebruik van cranberrysap. Daarnaast kunnen bij het gebruik van het sap bijwerkingen optreden in de vorm van maagklachten of diarree.
Ook in de NHG standaard (Nederlands Huisartsen Genootschap) staat er als advies bij terugkerende blaasontstekingen als profylaxe (manier om ziekte te voorkomen) het volgende: “cranberrytabletten (2 keer daags 500 mg) of drank (volgens gebruiksaanwijzing op verpakking)”(1).
De aanbevolen dosering is drie maal daags één capsule.
Aangezien nog onduidelijk is of cranberry-extract de kans op nierstenen verhoogt of juist verlaagt, is het vooralsnog goed terughoudend te zijn met cranberrysuppletie bij (aanleg voor) nierstenen.
Kuur: gedurende 10 dagen 1 x daags 2 tabletten met water innemen, 2 uur na de avondmaaltijd. Dit mag worden verhoogd naar 2 x daags 2 tabletten ('s ochtends en 's avonds 2 uur na de maaltijd met water innemen).
Bij calciumfosfaatstenen en struviet- of infectiestenen kan cranberrysap een ondersteunende werking bieden. Drink dit verdund met water. Dranken met citrusvruchten kunnen beter worden vermeden. Bij deze nierstenen kun je het best geen oude of harde kaas, peulvruchten, cacao of noten eten.
Cranberrysap en blaasontsteking
Bepaalde stoffen in cranberry's zouden ervoor zorgen dat bacteriën moeilijker aan de blaaswand hechten. In sommige onderzoeken lijken cranberry's de kans op een blaasontsteking te verminderen, vooral bij vrouwen die vaak last hebben van blaasontsteking, maar in andere onderzoeken niet.
Afwachten: bij de helft van de vrouwen gaat blaasontsteking binnen 1 week vanzelf over. Als u weinig of kort klachten heeft, kunt u 1 week afwachten. Zo nodig kunt u een paar dagen een pijnstiller slikken. Bijvoorbeeld paracetamol: 3 tot 4 keer per dag 2 pillen van 500 mg tegelijk.
Behalve dat de cranberry vocht afdrijft zitten er proanthocyanidinen in de vrucht. Deze zorgen ervoor dat er geen bacteriën zich gaan ophopen in de urinebuis en blaas. Daardoor gaat het plassen gemakkelijker.
De onderzoekers, verbonden aan de Universiteit van Olomouc (Tsjechië), concluderen dat het gebruik van gedroogd cranberrypoeder de gezondheid van de prostaat verbetert en problemen met het uitplassen van urine normaliseert.
Zelfs in gedroogde vorm blijven de cranberries alle gezonde eigenschappen houden. Ook door de gedroogde cranberries te koken verliezen ze hun goede eigenschappen niet. Er wordt geen suiker toegevoegd aan onze veenbessen, maar we kiezen ervoor ze te zoeten met appeldiksap.
Blaasontstekingen kun je 'wegdrinken'
Door dan veel te gaan drinken kunnen zij voorkomen dat de ontsteking doorzet. Maar heel veel drinken is juist weer niet verstandig bij het gebruik van antibiotica, dan kan het antibioticum door de verdunning zijn werk niet goed doen.
Gebruik minder verzurende voeding die ontstekingen in de hand werkt - dat geldt voor alle ontstekingen - zoals koffie, zwarte thee, vlees, vleeswaren, soja, suiker, granen, frisdranken en kaas. Zo'n 75-80% van je voeding bestaat idealiter uit basen: groente, fruit, water, wat zure zuivel, kruidenthee etc.
We spreken al van een “chronische” blaasontsteking bij het optreden van drie blaasontstekingen per jaar. Net zoals een acute blaasontsteking komt ook een chronische blaasontsteking hoofdzakelijk voor bij vrouwen. Vrouwen hebben immers een kortere urinebuis, zodat bacteriën makkelijker de blaas kunnen bereiken.
Daarnaast raadt het Voedingscentrum aan om fruit en groente liever te eten in plaats van te drinken. Hierdoor krijg je niet alleen de vitamines en mineralen binnen, maar ook de vezels en je raakt sneller verzadigd. Wil je toch liever cranberrysap drinken? Kies dan in ieder geval voor een vers en zo puur mogelijk sapje.
Soms raakt een steentje vast in de urinewegen. U krijgt dan 1 of meer aanvallen van heftige pijn in uw zij of buik. Het steentje plast u meestal binnen enkele uren tot dagen vanzelf uit. De aanvallen en de pijn zijn dan over.
De pijn ontstaat vaak pas wanneer een niersteen vast komt te zitten. Vaak begint het met een vage, weinig opvallende pijn in de onderrug (flanken). Geleidelijk wordt de pijn feller en komt in steeds hevigere aanvallen, meestal aan de zijkant van de buik.
Een niersteen kan helemaal geen symptomen hebben tot het moment dat het zich binnen de nieren verplaatst of door de urineleider trekt, dit is de buis die de nieren en de blaas met elkaar verbind. Op dat moment kunnen klachten optreden: ernstige pijn bij de zijkant en achterkant van het lichaam, direct onder de ribben.
Je kunt een week afwachten of de klachten vanzelf overgaan. Krijg je koorts (38 graden of hoger), voel je je ziek of nemen de klachten (na een antibioticakuur) niet af? Bel dan je huisarts. Het is belangrijk om de klachten van een blaasontsteking goed in de gaten te houden.
Het aanvullen van lactobacillen kan dan ook uitkomst bieden bij de preventie maar ook bij de behandeling van blaasonstekingen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat vaginale toediening van Lactobacillus plantarum en Lactobacillus rhamnosus effectief is om de vaginale balans te behouden en herstellen [2].
Als u de klachten vervelend of pijnlijk vindt, kan uw arts een antibioticum geven. Artsen kiezen hierbij meestal voor het medicijn nitrofurantoïne. Nitrofurantoïne doodt bacteriën die blaasontsteking veroorzaken.