Vooral struikrovers, verraders, slaven en piraten vonden de dood aan het kruis. De straf moest zo pijnlijk en vernederend zijn dat hij een afschrikwekkende werking had. De veroordeelde werd met touw aan het kruis vastgebonden of eraan vastgenageld met lange spijkers door de polsen en hielen.
Elke ademhaling was een marteling en het duurde dagen voordat iemand stierf. Kruisiging was zo'n wrede executiemethode dat zelfs de Romeinse elite ervan schrok.
Het slachtoffer (meestal een crimineel) werd op een T-vormig kruis gehesen, waarna hij door een beul met speren werd gedood. Het lichaam hing nog enige tijd voordat het begraven mocht worden. Kruisigingen zijn tegenwoordig zeldzaam. Nergens ter wereld worden ze als officiële straf toegepast.
Jezus werd gekruisigd in het jaar 33 op Golgota, de 'schedelplaats' bij Jeruzalem.
Het is goed mogelijk dat men zich niet aan het, in de Joodse wet voorgeschreven, maximum van 39 slagen hield, maar verder ging. Dat kan de verklaring vormen voor het feit dat Jezus al binnen een paar uur en niet, zoals bij kruisiging vaak gebeurde, pas na enkele dagen stierf.
Jesjoea (ישוע) is een afgekorte vorm van de naam Jehosjoea (יהושע), Jozua (voornaam), te vinden in de laatste boeken van het Oude Testament. Hiervan is de hogepriester Jesjoea in de tijd van Ezra een voorbeeld. De naam betekent 'Jahwe (God) is verlossing'.
Op deze dag herdenken christenen de kruisiging en dood van Jezus. Jezus werd volgens de Bijbel veroordeeld tot de kruisdood door de Romeinse stadhouder Pontius Pilatus, op aandrang van het sanhedrin. Deze straf werd voltrokken op de heuvel Golgotha nabij de stad Jeruzalem.
De “zeven laatste woorden van Christus aan het kruis” zijn eigenlijk zeven zinnen, die uit de evangelies zijn gehaald: "Mijn God, mijn God, waarom hebt u mij verlaten?""Vader, vergeef hun, want ze weten niet wat ze doen.""Voorwaar ik zeg u: vandaag nog zult gij met mij zijn in het paradijs."
Jozef nam Jezus' lichaam mee en wikkelde het in linnen. Jozef legde Jezus in het nieuwe rotsgraf dat hij voor zichzelf had laten uithouwen.
Pilatus moet doodvonnis uitspreken. Pilatus liet Jezus geselen. Terwijl hij toekeek, vlochten zijn soldaten een kroon van doorntakken, die ze op het hoofd van de verdachte zetten. Toen liet Pilatus Jezus naar buiten brengen.
zijn de legendarische namen van de twee misdadigers die samen met Jezus op de Schedelplaats in Jeruzalem gekruisigd werden (Luc. 23,32 en 39-43), de een rechts en de ander links van hem (Mat. 27,38).
Goede Vrijdag is de vrijdag vóór Pasen. De Kerk herdenkt dat Jezus Christus werd gegeseld en, aan het kruis genageld, stierf. Door zijn kruisdood, zo leert de kerk, heeft Jezus Christus de mens verlost.
Simon kon het lijden van Jezus niet aanzien dus besloot hij om hem te helpen. Hoe wordt Jezus vastgemaakt aan het kruis? Eerst bonden ze Hem vast met een touw zodat Hij zeker zou blijven hangen. Daarna nagelden ze Hem vast.
' Thomas doet wat hem gezegd wordt en merkt meteen dat Jezus open wonden op zijn lichaam heeft, die bevestigen dat hij gekruisigd is. Volgens de evangeliën sterft Jezus zes uur nadat hij aan het kruis is gehangen. Dat lijkt misschien lang, maar bij kruisiging geldt dit als een relatief snelle dood.
In Jeruzalem is de restauratie afgerond van het Heilig Graf, waar volgens de Bijbel Jezus begraven lag voor zijn opstanding. Het graf ligt in de gelijknamige kerk in het oude, ommuurde deel van Jeruzalem en geldt als een van de belangrijkste monumenten van het christendom.
Wat gebeurde er? Goede Vrijdag staat in het teken van de kruisiging en de daaropvolgende dood van Jezus. In rooms-katholieke kerken wordt dan tijdens de dienst de kruisweg behandeld. Dat zijn afbeeldingen die de lijdensweg van Christus uitbeelden.
Het is niet ongebruikelijk dat men even de kerk binnengaat om de hostie, dat wil zeggen "Onze Lieve Heer" te zien. Overigens gebeurt dit ook wanneer de monstrans niet uitgestald is: indien de godslamp naast het tabernakel brandt geeft dat aan dat zich geconsacreerde hosties in het tabernakel bevinden.
Hij is niet op 25 december in het jaar 0 geboren, maar op 17 juni in 2 voor Christus.
Wat hij deed vanaf zijn 12e tot het allesbepalende moment dat hij op 30-jarige leeftijd gedoopt wordt door Johannes de Doper, staat niet in de Bijbel – en de bekendste apocriefe teksten vertellen hier ook weinig over.
In Matteüs zijn de laatste woorden van Jezus: "Eli, Eli, lema sabachtani?", en in Marcus: "Eloï, Eloï, lema sabachtani?". Dit betekent Mijn God, mijn God, waarom hebt u mij verlaten?
Jezus heeft het laatste woord. En Hij zegt: “Iedereen die in Mij gelooft zal leven, ook als hij sterft.”
Het eerste, tweede en zevende kruiswoord vinden we alleen in het Lukasevangelie; het derde, vijfde en zesde kruiswoord alleen in het Johannesevangelie. Het middelste komt in het Markus- en het Mattheüsevangelie voor.
Op Goede Vrijdag herdenken we de dag waarop Jezus werd gekruisigd. De dag wordt Goede Vrijdag genoemd omdat Jezus zichzelf heeft opgeofferd om de mensheid te redden, is de gedachte. Gelovigen die deze dag vieren, offeren zelf ook iets op om Jezus te herdenken: zij vasten deze dag, of eten geen vlees.
Het kruis van The Passion weegt om en nabij de 150 kilo, vertelt Vlot.
Paaszaterdag, ook wel Stille Zaterdag genoemd, is een dag van bezinning.Er wordt teruggekeken op het lijden en sterven van Jezus Christus, die op de sabbat in zijn graf rust. Deze dag heeft een grote spirituele lading.