Volgens Lottie is die slapheid namelijk te wijten aan uitdroging. Stop je je slappe wortelen enkele minuten in een glas water, dan is de kans groot dat ze zo goed als nieuw worden. Uiteraard geldt dat niet voor zwart geworden of beschimmelde exemplaren - die gooi je maar beter zo snel mogelijk op de composthoop.
Houdbaarheid Wortels
Wortels kun je in de koelkast 3 tot 5 dagen bewaren, en in de kelder 2 tot 4 dagen. Winterwortelen kun je zelfs tot wel 3 weken in de koelkast bewaren, maar dan wel droog bewaren. Gekookte wortels kun je in de koelkast, in een afgedekt bakje, nog 2 dagen bewaren.
Wortel met loof kun je in de koelkast zo'n 2 dagen bewaren. Zonder loof kun je wortel in een gesloten, geperforeerde zak 1-2 weken bewaren. Alleen wortel die in reepjes of plakjes is gesneden kun je invriezen. Blancheer de wortel dan wel vooraf 2 minuten.
Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in de groenten zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Zorg daarom dat je de groenten invriest of bereidt voordat je die datum bereikt.
Slappe of rimpelige groenten en fruit
Slappe wortels, verlepte sla, rimpelige tomaten of paprika's zijn evenzovele voorbeelden van versproducten die met vochtverlies kampen. Je kunt ze prima eten.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De wortels zijn slap of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Wortelen kan je ook bewaren in de diepvries. Snijd de groenten eerst in reepjes of plakjes. Blancheer ze daarna voor je ze in een gesloten (diepvries)zakje stopt. Op deze manier kan je wortelen bij een temperatuur van -18°C tot 12 maanden bewaren.
Koel ze zo snel mogelijk af (spoel ze met koud water of ijswater) en vries ze dan in kleine porties in. Je kunt je wortels ook schoongemaakt en in stukjes rauw invriezen, op voorwaarde dat je ze daarna ingevroren in de kookpot doet en meteen klaarmaakt. Als je ze eerst laat ontdooien, gaan ze bederven.
De waspeen moet frisoranje zijn, zonder donkere plekken. Je kunt waspeen na aankoop 3-5 dagen in de koelkast bewaren.
Je kunt de winterwortel het beste op een koele (12-15°C) plaats bewaren. Daar is hij tot wel een paar weken houdbaar. Bewaar hem alleen niet in de koelkast, want dan is hij vaak nog maar 7 dagen goed. De winterwortel kun je wel invriezen na 2-4 minuten blancheren.
Wortels, selder, aardappelen, radijs en appel leg je na het snijden in een bakje met fris water in de koelkast. Zo blijven ze verrassend lang vers! Een krop sla kun je een aantal dagen langer bewaren door hem in vochtig keukenpapier te wikkelen en in de koelkast te bewaren.
Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie.
Is het eigenlijk wel nodig om de schil van de wortel te halen? De schil zelf voegt niet veel toe qua smaak of vitaminen, máár de meeste smaak van de wortel zit direct onder de schil. Als je de wortel schilt, haal je snel de meeste smaak van je oranje groente af. In dit geval kun je ze dus schrapen.
De tweede optie is om de wortels van tevoren te schillen, maar nog niet te garen. Bewaar je geschilde wortels in vershoudfolie. De wortels kunnen iets lichter worden van kleur doordat je ze bewaart.
Gerimpelde paprika's zijn nog prima te eten, maar wel minder vers of ouder. Het is niet belangrijk of de stengel er goed uitziet, want die eet je toch niet op. Puntpaprika's zijn eveneens goed verkrijgbaar. Het is gebruikelijk dat ze zacht aanvoelen; dat komt door het dunne vruchtvlees.
Komkommer invriezen
Komkommer bestaat voor 94% uit water. Hierdoor wordt hij papperig bij het ontdooien. Voor je komkommer invriest, moet je hem dus eerst blancheren, wokken, bakken of grillen. Na de bereiding kan je jouw gerecht met komkommer tot 12 maanden bewaren in de diepvries.
Na het bereiden de hutspot op kamertemperatuur laten afkoelen. Maak kleine porties en verdeel deze over luchtdichte diepvriesbakjes. Label de verpakking met datum en ingrediënten m.b.v. diepvriesetiketten. Plaats achterin de diepvries bij -18°C voor maximaal 2 maanden.
Kun je rauwe wortels invriezen? Ja, maar wij adviseren om wortels eerst te blancheren. Met dit kookproces zorg je dat de bacteriën minder kans krijgen om zich te vermenigvuldigen en blijft het langer houdbaar. Daarnaast zorgt het blancheren dat smaak- en textuur zo goed mogelijk behouden blijft.
Rauwe paprika kun je ook in de diepvries bewaren, vlak voor invriezen 1 minuut blancheren (kort verhitten). Bij minimaal -18 °C blijft paprika in een goed gesloten bakje of zakje tot 12 maanden goed.
Geschrapte Wortels Bewaren
Geschrapte en gesneden wortelen kan je prima in de koelkast bewaren. Spoel de wortels af onder de kraan en dep een beetje droog. Doe ze vervolgens in de afsluitbaar bakje en plaats deze in de koelkast. Je kunt ze zo zeker voor 3 dagen bewaren.
Verse prei invriezen
Prei invriezen is een uitstekende manier om verse prei maandenlang te bewaren. Wel eerst 2 minuutjes blancheren, zoals met de meeste groenten. Dan blijven de smaak en het uitzicht beter bewaard.
TIP bewaar de wortels in een ton met water dan blijven ze langer goed en treed er geen schimmelvorming op. IVM de warmte is de losse zak verkoop gestopt, deze zal in oktober weer mogelijk zijn.
Het is beter om groente in een aparte schaal of apart kistje te bewaren, en niet bij fruit op de fruitschaal. Zo blijft de groente (en ook het fruit) langer goed. Een koele donkere plaats is het beste. Denk aan een voorraadkast.
Winterpeen kun je 1 maand op de fruitschaal bewaren. Bewaar winterpeen niet in de koelkast, dan is de peen korter houdbaar (ca. 7 dagen). Winterpeen kun je na 2-4 minuten blancheren tot 12 maanden in een goed gesloten plastic zakje in de diepvries bewaren, bij minimaal -18°C.