Het menselijk lichaam heeft vele organen, lichaamsdelen die allemaal hun functie hebben. De bouw der organen wordt bestudeerd in de anatomie. Als lichaamsdeel worden aangemerkt: hoofd, romp, armen (met de handen en vingers) en benen (met de voeten en tenen).
Het menselijk lichaam bestaat uit lichaamsdelen, met als hoofdindeling het hoofd, de romp, de armen met handen en vingers en de benen met voeten en tenen. Er zijn organen waarvan sommige, zoals de huid, zich uitstrekken over meerdere van deze lichaamsdelen. Andere organen zijn de hersenen en de maag.
De huid weegt zo'n tien kilo en is daarmee het zwaarste menselijke orgaan. Elke cm2 huid bevat 200 zweetklieren, één meter aan bloedvaten, 500 zenuwuiteinden, 30.000 melatonine producerende cellen, 2000 talgklieren en 20 vetklieren.
Huid. Het zwaarste orgaan is de huid, die bij een volwassene zo'n 3,6 kilo weegt. Hij schermt de inwendige organen af van de buitenwereld en houdt het milieu in het lichaam stabiel. De dunne darm heeft een 15 keer zo groot oppervlak als de huid.
Het kan echt gevaarlijk zijn als je er niet snel bij bent op het moment dat iemand in 'shock' is, dit omdat de vitale organen (hart, longen en hersenen) op een gegeven moment ook niet meer van bloed worden voorzien waardoor het slachtoffer kan komen te overlijden.
Vitale organen zijn de organen in ons lichaam die absoluut nodig zijn om in leven te blijven. Onder deze organen vallen het hart, de hersenen, de nieren, de lever en de longen. Als één van deze organen stopt met functioneren, dan kan je dit niet overleven zonder medische hulp.
Op uw voorarm leven gemiddeld 44 verschillende soorten bacteriën. Achter uw oren is het een stuk schoner, met slechts 19 soorten.
De thymus of zwezerik is een orgaan dat bij kinderen en bij jonge zoogdieren te vinden is tussen het borstbeen (sternum) en de luchtpijp (trachea) in het voorste mediastinum.
De levercellen slaan ook allerlei stoffen op die je lichaam later nodig kan hebben, zoals glycogeen, vetten, aminozuren en metalen. Het orgaan is belangrijk bij de koolhydraat-, vet- en eiwitstofwisseling. Zonder lever leven is onmogelijk.
Baby's groeien vaak erg hard na hun geboorte. Is er ook een lichaamsdeel dat niet verder groeit? Willem Wever heeft het antwoord! De bloedvaten in je navelstreng verdwijnen namelijk vanzelf.
13 – 14 maanden: lichaamsdelen herkennen
Wanneer je peuter 13 of 14 maanden is zal je alleen een belangrijke verandering kunnen merken: je kind kan nu zélf z'n neus aanwijzen! De passieve woordenschat neemt toe en dat is te merken. Lichaamsdelen zoals neus, vingers, tenen en mond kan je peuter ineens zelf aanwijzen.
Ook dieren en planten hebben cellen. Ook dieren hebben weefsels en organen en ook planten hebben verschillende structuren al noemen we dat geen organen. Zo bestaat je arm bijvoorbeeld uit drie botten: opperarmbeen, spaakbeen en ellepijp. Je kunt er wel 23 verschillende spieren in aanwijzen.
Heiligbeen Het heiligbeen is het restant van de staart van onze voorouders. Het lijkt nu misschien overbodig, maar dat is het niet. Het heiligbeen beschermt namelijk de organen in het bekken. Verstandskiezen Verstandskiezen waren nuttig toen we grof voedsel aten, zoals vlees, bladeren en wortels.
Het hart is opgebouwd uit hartspiercellen en bestaat uit een rechter en een linker helft. Deze zijn van elkaar gescheiden door een tussenschot. Beide helften hebben een boezem, een kamer en twee hartkleppen. De kamers van het hart zijn verbonden met de grote slagaders.
Het dijbeen, als het grootste bot van het menselijk lichaam, kan maar liefst een gewicht van 1,5 ton (1500 kg.) dragen. Naast deze drukbelasting kunnen onze botten ook trekkrachten, verbuigingen en verdraaiingen absorberen.
Vergeet je hersenen en je hart! In je lichaam zitten nog veel meer belangrijke organen die bijvoorbeeld je slaap regelen of je darmen onder controle houden. Dit zijn de onbekende helden van het lichaam.
Omdat de thymus vanaf volwassen leeftijd geen functie meer heeft, kan dit orgaan zonder problemen worden verwijderd. Klassiek gebeurt dit via het borstbeen maar voor kleine tumoren behoort een kijkoperatie tot de mogelijkheden. Belangrijk daarbij is dat het kapsel van de tumor intact blijft.
Het bleek, dat bij alle drie groepen van temperatuurbepaling de huid van het voorhoofd het hoogst is, namelijk gemiddeld 35°.
5 De duim kan opponeren. 6 Daar bedoel je mee dat de elleboog dichterbij het lichaam ligt dan de pols. 7 De onderste extremiteiten bestaan uit: bekkengordel, benen en voeten.
Daarmee komt het totaal aantal organen in het menselijk lichaam op 79.
Wetenschappers van het Maastricht UMC+ en de Universiteit Maastricht hebben ontdekt waarom het brein zo extreem gevoelig is voor zuurstoftekort, in tegenstelling tot andere lichaamsorganen.
Het hart is een holle spier in onze borstkas dat ons bloed doorheen het lichaam pompt. Het vormt samen met de slagaders en de aders onze bloedsomloop. Het hart pompt zuurstofrijk bloed naar de spieren en organen.
Volgens verschillende bronnen is de gemiddelde ademfrequentie in slaap zo'n 15-16 ademhalingen per minuut.