Meestal is dit 10 tot 15 kilo, maar het kan ook 5 kilo zijn. Het hangt ook af van de klasse waar je in vliegt. Probeer je echt aan dit gewicht te houden, als je bagage meer weegt, kan je handbagage als ruimbagage ingecheckt worden, en dan heb je alles voor niks gedaan (en soms moet je dan bijbetalen).
Een kleine koffer met een hoogte die onder de 56 cm valt is geschikt om mee te nemen als handbagage in het vliegtuig. Deze koffers zijn ideaal voor korte zakenreizen of dat stedentripje naar Rome. De koffers hebben een inhoud van ongeveer 25 tot 50 liter, wat overeenkomt met zo'n 10 kg bagage.
Helaas bestaat er geen nationale of internationale regeling voor het gewicht aan koffers en ruimbagage dat je mag meenemen. De enige beperking die is ingesteld is dat bagage maximaal 32 kilo mag wegen.
De regels voor handbagage zijn streng: er wordt slechts één tas toegestaan van 45 x 40 x 25 centimeter, met een maximum van 10 kilo. Als je koffer daar niet aan voldoet, wordt de bagage als ruimbagage ingecheckt, en dat kost 40 euro.
Tip 1: Maximale afmeting van je koffer
Het verschilt enigszins per vliegmaatschappij wat de maximale afmetingen zijn van je handbagage, maar over het algemeen geldt dat je één stuk bagage mee mag nemen van maximaal 55cm x 40cm x 25cm.
Je handbagage mag alleen bestaan uit een kleine handtas, laptoptas of rugzak met maximale afmetingen van 40 x 20 x 25cm met een maximum gewicht van 8kg en moet onder de stoel voor je geplaatst worden. Handbagage kan niet mee in de bagagebakken boven je stoel. Trolleys worden niet toegestaan in de cabine.
Wordt het gewicht van mijn handbagage altijd gecheckt bij de douane? Bij de douane wordt het gewicht niet gecontroleerd. Bij de incheckbalie van het vliegtuig waar je in gaat stappen wel. In sommige gevallen wordt de handbagagekoffer zelf qua gewicht niet gecheckt, maar de omvang ervan wel.
Verstop dingen in je jas
ze zijn misschien niet groot, maar wegen meer dan kledingstukken. Prop ze in je jaszakken en trek deze jas aan wanneer je aan boord van het vliegtuig stapt. Wat ook kan, is je jas over je arm vouwen en zo mee naar binnen dragen.
Een spuitbus deodorant mag mee in de handbagage tot maximaal 100 millimeter per verpakking. Totaal mag er 1 liter aan vloeistoffen mee. Houd er rekening mee dat de douane altijd het laatste woord heeft. In de ruimbagage is het ook toegestaan om deodorant mee te nemen.
Ook deodorant mag mee in de handbagage, mits de verpakking niet groter is dan 100 ml. Heb je meer nodig? Dan kun je het beste na de douane een busje deo aanschaffen.
U mag vloeistoffen, spuitbussen en gels in uw handbagage hebben zolang zij niet meer dan een maximum volume van 100 ml overschrijden per artikel, meegenomen in een hersluitbare, doorzichtige plastic tas van niet meer dan 1 liter capaciteit per passagier.
Dus bijv. 10 spijkerbroeken + 5 overhemden + 5 pantalons + 5 t-shirts + 5 onderbroeken + 2 zomerjassen = ong. 10 kg.
Gewicht: max 10 kg. Afmetingen: 55cm + 40cm + 20cm.
Pak eerst je gebruikelijke spullen in, zoals kleding, schoon ondergoed en je tandenborstel. En laat alle vloeistoffen nog even uit je tas. Want check eerst of alle crèmes, gels, tandpasta, shampoo, deodorant, etc. die je mee wilt nemen in een verpakking zitten van maximaal 100 ml.
De zogeheten Schengenverklaring is dan van kracht. Dit betekent dat u alle medicijnen die onder de Opiumwet vallen mee mag nemen mits u de Schengenverklaring ingevuld bij u heeft. Uw arts kan u dit formulier geven, maar u kunt hem ook downloaden via het internet. U dient de verklaring samen met uw arts in te vullen.
Tandpasta bijvoorbeeld vloeit niet onder zijn eigen gewicht op de tandenborstel; het is een vaste stof. Echter, als je genoeg druk uitoefent, stroomt het als een vloeistof uit de tube.
Vloeistoffen zoals drank, tandpasta, cosmetische crèmes of gels mogen alleen met uw handbagage mee in een transparante plastic zak met een maximale inhoud van 1 liter. De verpakkingen mogen niet groter zijn dan 100 ml. Grotere verpakkingen moeten met de ingecheckte bagage in het laadruim mee.
Volgens de IATA is de algemene regel voor het reizen met handbagage dat het formaat niet groter mag zijn dan 56 cm hoog, 45 cm breed en 25 cm diep. Alle vermelde afmetingen per luchtvaartmaatschappij zijn de buitenafmetingen in cm, inclusief handvatten, wielen, zijvakken en andere externe onderdelen.
Als je veel bagage wilt meenemen in de cabine kun je dus overwegen om een kleine rugzak of zachte tas mee te nemen. Een rugzak of een zachte tas is flexibel en zal minder wegen dan een koffer uit hard materiaal met wieltjes. Kleine rugzakken en dagrugzakken.
Transavia hanteert voor handbagage de afmeting 55 x 35 x 25 cm. Wanneer de Transavia koffer groter is mag die niet in de cabine van het vliegtuig meereizen. De kosten voor het verplaatsen van je handbagage koffer naar het ruim, omdat deze te groot of te zwaar is, zijn voor rekening van de passagier.
Vooraf. Check hoeveel kilo's je mee mag in je handbagage. Dit kan je vaak op de site van de airline waarmee je vliegt vinden. Meestal is dit 10 tot 15 kilo, maar het kan ook 5 kilo zijn.
Sindsdien mag je standaard alleen nog maar een kleine (hand)tas mee aan boord nemen die niet groter is dan 40 cm x 20 cm x 20 cm en die gemakkelijk onder je stoel past. Een kleine rolkoffer valt niet langer onder de handbagage regels.
Vloeistoffen en gels moeten in een verpakking zitten van maximaal 100 milliliter. De verpakte vloeistoffen en gels moeten zitten in een doorzichtig en hersluitbaar plastic zakje. Het zakje mag maximaal 1 liter zijn.