Kattenkruid wordt na de winter, aan het begin van de lente voor het eerst gesnoeid. Op dit tijdstip worden de oude en dode takken uit de herfst boven de grond afgesneden. Later, na de eerste bloei in de vroege en midzomer, wordt het kattenkruid weer gesnoeid. De verdorde takken worden weggesneden.
Samen met goede bodembedekking valt Kattenkruid in de zomer op door zijn lange bloei. De bloeiperiode begint in mei en snoei je ze direct na de eerste bloei dan levert het nog een tweede bloei op en die kan duren tot en met september.
Delen/snoeien
Wil je het maximum uit je kattenkruid halen, snijd dan de stelen na de eerste bloei terug tot net boven de grond. Geef vervolgens een portie meststof om de plant aan te moedigen om in de nazomer opnieuw te bloeien. Je kan vermijden dat de plant uitzaait door de uitgebloeide stengels te snoeien.
Soorten en hun cultivars kunnen vegetatief worden vermeerderd door zowel groen stekken als delen. Stekken worden in het late voorjaar voor de bloei gesneden en geroot. Nieuwe planten groeien binnen enkele weken. De verdeling van het nest vindt plaats in de herfst of het vroege voorjaar.
Na de eerste bloei, zo begin augustus, is het goed om de plant terug te snoeien. Zo heb je kans op tweede bloei, en blijft je plant mooi in vorm.
Catnip in kleine doses gebruiken
Je hoeft catnip dus niet in grote hoeveelheden te gebruiken. Zoals gezegd heeft kattenkruid maximaal 15 minuten effect, waarna de zintuigen minimaal enkele uren niet meer gevoelig zijn voor het kruid.
Kattenkruid houdt van een zonnige plek en iets droge grond, of in elk geval grond die het water goed doorlaat.
Knip na de winter alle afgestorven delen helemaal weg en steek delen van een te groot geworden tuinplant af; deze kunnen ook weer meteen worden uitgeplant. Dit afsteken wordt ook wel delen of scheuren genoemd. Kattenkruid stekken kan ook maar werkt vaak minder succesvol.
Kattenkruid veroorzaakt typische gedragsveranderingen. Veelvoorkomende signalen van 'kattenkruid-intoxicatie' zijn een wilde of dronken aanblik, gemiauw, geestdriftig omrollen en gedrag dat men bij seksuele opwinding ook ziet.
De Nepeta nervosa is ook wel bekend als Kattenkruid. Deze Lamiaceae heeft een maximale hoogtevan ongeveer 30 centimeter.
Kattenkruid is een meerjarige plant die veel zon nodig heeft. U kunt de planten van Kattenkruid na de bloei helemaal terugsnoeien om zelf uitzaaien van de planten te bevorderen.
Kattenkruid als stimulerend middel
Kattenkruid prikkelt de zintuigen van katten en brengt hen in een speelse staat, doordat het een stimulerend effect heeft. Dit natuurlijke kruid bevat essentiële oliën die de geur- en smaakreceptoren van katten prikkelen, waardoor ze vaak positief reageren.
Kattenkruid (Nepeta) is een plant die behoort tot de muntfamilie en de thee wordt al eeuwenlang gebruikt voor medicinale doeleinden en als kruidenthee. Natuurlijk heet kattenkruid niet voor niets zo, want ook op katten heeft het kruid een groots effect!
Het is voor katten een leuke en veilige manier om 'high' te worden. Het enige gevaar dat er bestaat, is dus dat uw kat er zelf negatief op reageert. Katten die agressief worden kunnen beter geen kattenkruid meer krijgen. Kattenkruid is ook niet verslavend, wat het allemaal nog veiliger maakt.
Ongeveer 60% van alle katten reageren met een soort 'high' op kattenkruid, dit is genetisch bepaald. Ze gaan rollen, miauwen en tegen het kruid aan schuren, al met al een gelukzalige toestand van enkele minuten voor het beestje. Jonge katten zijn er over het algemeen minder gevoelig voor dan oudere katten.
Simpel gezegd: hij ruikt het spul en wordt meteen gek. Onderzoekers zijn er nog niet uit wat de neurologische verklaring is, maar er wordt gedacht dat de geur van kattenkruid lijkt op die van de geluksgeurstoffen – feromonen – die katten zelf afscheiden. Je kat reageert op de geur met opgewonden en blij gedrag.
Om te beginnen: Kattenkruid kan geen kwaad voor je kat! Kattenkruid is een plant, en de catnip dat in kattenspeeltjes zit, zijn gedroogde blaadjes van deze plant. De plant bevat meerdere etherische oliën en één daarvan is nepetalaceton. Deze veroorzaakt de licht hallucinerende werking bij katten.
Kattenkruid en kattengras zijn dus niet hetzelfde, ook al worden de termen wel eens door elkaar gebruikt en zijn het allebei veilige planten voor katten. Kattenkruid is een handig middeltje dat je helpt bij de training , kattengras ondersteunt de spijsvertering van je huisdiertje.
Nepeta faassenii (Kattenkruid) is een niet veeleisende bossige vaste plant.
Kattenkruid (Nepeta nervosa) Van juni tot en met september krijgt deze plant prachtige, blauwe bloemen. De Nepeta nervosa houdt van een plek met veel zonlicht en kan goed tegen droogte en weinig water.
Kattenkruid heeft alleen veel minder tot geen effect bij alle andere dieren dan katten. Natuurlijk moet je voorkomen dat je andere huisdieren, zoals honden, te veel van dit kruid binnenkrijgen. Dan kan het een verstopping in de darmen veroorzaken. Konijnen hebben overigens een hekel aan kattenkruid.
Katten worden onweerstaanbaar aangetrokken tot de stof nepetalacton die in de stengels, bladeren en zaden van kattenkruid zit. Gedroogd kattenkruid is krachtiger dan een kattenkruidspray. De spray bevat minder nepetalacton. Het kruid is zowel binnen als buiten makkelijk te kweken.
Kattenkruid heeft ook invloed op de mens, het staat bekend als een plant waar je lekker van kan slapen. Ook zou 'ie de spijsvertering ondersteunen.