Ook za'atar is een populair kruidenmengsel in het Midden-Oosten.Het is een soort wilde oregano, die smaakt naar een combinatie van tijm en oregano. Za'atar wordt vooral gebruikt in combinatie met brood. Je kan het verwerken in een zelfgebakken brood of je kan een heerlijk dipsausje maken van olijfolie met wat za'atar.
tijm (zn): الزعتر , حَاشَا(en) plant of the genus Thymus., زعتر , زَعْتَر(en) plant of the genus Thymus., صَعْتَر
rozemarijn (zn): كليل , , إِكْلِيل الْجَبَل , إِكْلِيل الْغَار , ضِرْم ضَيِّق الْأَوْرَاق
ينسون , أَنْسُون , يانسون , يَانَسُون
oregano in Arabisch. In Arabisch vertaalt oregano naar: الاوريجانو, زَعْتَرّ .
salie (zn): مريمية , مَرْيَمِيَّة
In de Marokkaanse keuken worden veel kruiden gebruikt. De smaken, geuren en kleuren van bekende gerechten zoals tajine en couscous worden bepaald door de kruiden die er in gaan. Populaire kruiden zijn zwarte peper, witte peper, gember en kurkuma.
Het mineraal schorl is een zwart, groenzwart of blauwzwart cyclosilicaat met de chemische formule NaFe3+3Al6(BO3)3Si6O18(OH)4. Het behoort tot de groep der toermalijnen. Schorl bevat ijzer en is opaak (volkomen ondoorzichtig).
Za'atar is een kruidenmengsel uit het Midden-Oosten. Het hoofdingrediënt van deze mix is het gelijknamige kruid za'atar. Dat is een soort wilde oregano die smaakt naar een combinatie van oregano en tijm. Deze wordt gedroogd en fijngemalen met sumak (gedroogde zure besjes) en sesamzaad.
Za'atar is een kruidenmelange uit het Midden-Oosten. Het is ook de naam van een wilde oregano (Origanum syriacum) die verwant is aan marjolein.
Za'atar kan je gebruiken voor een lekkere dip – gewoon aangelengd met een beetje olijfolie. Ik gebruik het als basis voor een kipmarinade, maar het is ook lekker door salade of over gegrilde groente.
Platte peterselie is ma3dnous, koriander is kosbar, en peterselie is peterselie.
In Marokkaans-Arabisch vertaalt peterselie naar: معدنوس .
Baharat is Arabisch voor specerij en is voornamelijk geschikt voor het kruiden van vlees, maar wordt ook gebruikt voor het bijkruiden van soepen en sauzen. Een tweede bekende kruid is ras el hanout, dit staat voor “Het beste van de winkel”.
Maar het meest vallen toch wel de Marokkaanse woorden op: izjen 'een' en meh 'woordje aan het einde van een vraagzin' uit het Tarifiyt Berber (Tamazight); bhel 'als, alsof', wehed/wahed 'een' en nog meer woorden uit het Marokkaans Arabisch.
(Marokkaans voor eet smakelijk)
Het (standaard) Arabisch is de officiële taal en wordt op scholen onderwezen. Ook wordt in vrijwel alle officiële communicatie Arabisch gebruikt. Echter spreekt het overgrote deel van de bevolking het Marokkaans-Arabisch (Darija) dialect.
Couscous wordt gezien als het nationale gerecht van Marokko. Het wordt gemaakt van gestoomde griesmeel, groenten en vlees of kip. Waarvan het vlees altijd onder de groente wordt verstopt. Boven de couscous worden dan ook gekarmeliseerde uitjes, rozijnen en kikkererwten geserveerd.
Couscous: het favoriete Arabische gerecht. Couscous is in Arabische landen als Marokko, Tunesië, Algerije en Egypte net zoiets als paella is voor de Spanjaarden, ratatouille voor de Fransen en stamppot voor ons. Couscous is een van de lievelingsgerechten in de Noord-Afrikaanse landen met name die boven de Sahara.
gember (zn): زنجبيل
Salieblaadjes zijn zacht lichtgroen en voelen als fluweel. De achterkant van de blaadjes is bedekt door kleine zachte haartjes, die het een witte gloed geven. Je kunt salie in principe rauw eten, maar het kan wat taai en bitter smaken.
De blaadjes van de salie zijn langwerpig, spits, groengrijs tot zilvergrijs gekleurd. De geur van salie is sterk en doordringend.