Als je voor het einde van de (vaste) looptijd een contract van 1 jaar opzegt, kunnen wij een opzegboete in rekening brengen (afhankelijk van de resterende looptijd, maximaal € 50 per product).
Je kunt dit telefonisch doen door te bellen met 088 - 8 955 955 (je betaalt je gebruikelijke belkosten), op werkdagen bereikbaar van 8.00 tot 20.00. Je kan er ook voor kiezen om je energiecontract online op te zeggen via de online Eneco klantenservice.
Een voordeel van een variabel energiecontract is dat je het kunt opzeggen wanneer je wilt. Je hoeft geen opzegboete te betalen als je wilt overstappen naar een andere energieleverancier. Je zit dus eigenlijk nergens aan vast.
Een contract met onbepaalde looptijd en variabele tarieven wordt ook vaak een variabel contract genoemd. Het heeft een onbepaalde looptijd en de variabele leveringskosten voor het verbruik van stroom en gas kunnen wijzigen. Ze bewegen mee met de prijsontwikkelingen op de energiemarkt.
Eneco is een van de weinige energieleveranciers die ook aanbiedingen heeft voor haar bestaande klanten! Wanneer je een contract met onbepaalde tijd hebt bij Eneco, kan je gewoon van de korting acties gebruik maken. Zo blijf je dus bij dezelfde leverancier en kan je veel geld besparen.
Verschil Eneco Flex en Variabel
Het enige verschil tussen het Eneco Flex en Variabel tarief is dat de energieprijzen bij Eneco Flex worden geïndexeerd op basis van de indexatieparameter Belpex-RLP en bij Eneco Variabel op basis van de indexatieparameter Endex103.
4 Als uw energieleverancier de tarieven verandert
De leverancier moet u minimaal 30 dagen van tevoren informeren over de nieuwe tarieven. Dan kunt u opzeggen en overstappen. Vanaf dat moment hebt u een opzegtermijn van maximaal 30 dagen. U hoeft dan geen opzegvergoeding te betalen.
Vanaf 1 juli 2022 wil het kabinet de btw op energie (aardgas, elektriciteit en stadsverwarming) voor een halfjaar verlagen van 21% naar 9%. Hiermee dalen de energiekosten voor een huishouden met een gemiddeld verbruik in dit halfjaar met ongeveer € 140.
Wat is voordeliger: vast of variabel? Over het algemeen is het voordeliger om een energiecontract met vaste tarieven te kiezen, omdat de jaarkosten in deze contracten lager liggen dan bij een variabel energiecontract. Vaak bieden energieleveranciers ook welkomstkortingen aan bij vaste contracten.
Als je wil veranderen van energieleverancier is het niet nodig om zelf je contract op te zeggen. Je moet enkel een nieuwe leverancier zoeken en een energiecontract afsluiten — de nieuwe leverancier regelt dan alles met de oude. Je moet wél rekening houden met een opzegtermijn van 1 maand.
In het Variabel Vrij contract ontvangen klanten in principe eens per jaar een nieuw tarief in dezelfde maand als dat het contract is gestart. In januari 2022 krijgt daardoor 10% van deze klanten te maken met een nieuw tarief. Klanten betalen dan 0,259 euro per kWh stroom en 1,249 euro per kuub gas.
Bel met onze Klantenservice op 088 - 895 5955 of chat met ons via de rode button op deze pagina.
De opzegvergoeding is het verschil tussen: de marktprijs van het contract toen u overstapte en de verwachte opbrengst van het contract als u klant was gebleven. Plus een vergoeding van administratiekosten van maximaal 50 euro. De opzegvergoeding is maximaal 100 euro voor elk jaar dat u eerder opzegt.
U moet rekening houden met een opzegtermijn van 1 maand. Na het opzeggen van het contract bij uw oude leverancier blijft u nog 1 volledige maand klant. Uw nieuwe leverancier begint te leveren na 1 volledige maand. Er zijn energieleveranciers met een wachttijd voor nieuwe klanten.
Opnieuw afficheert Eneco het goedkoopste tarief (429,29 euro). Engie (432,34 euro) en Mega (479,74 euro) vervolledigen ook hier het podium. Wie één van de duurdere contracten op de markt heeft afgesloten, moet tot de helft meer ophoesten dan bij het goedkoopste aanbod.
Aangezien Eneco geen vaste contracten meer aanbiedt, en omdat een variabel contract op dit moment het meest voordelig is, wordt er een nieuw variabel product toegekend. Hoe werkt een variabele prijs? Op het einde van elk kwartaal berekenen we de energieprijs voor dit product.
Dit doet Eneco goed, want van de VREG krijgt deze energieleverancier 5/5 sterren. Eneco ontvangt 2,98 klachten per 5.000 klanten. Een zeer goede prestatie.
Gezinnen en kmo's kunnen op elk moment gratis van contract en leverancier veranderen. Als u verhuist, kan u uw energiecontract gewoon mee verhuizen naar uw nieuwe adres. Via het energieovernamedocument regelt u – net als na een echtscheiding of overlijden – snel en efficiënt uw verhuis.
Als u nog nooit bent overgestapt van energieleverancier of veranderd bent van contract, heeft u een overeenkomst voor onbepaalde tijd (zonder einddatum) en kunt u op ieder moment overstappen zonder opzegvergoeding. Uw nieuwe aanbieder regelt de complete overstap en kosteloze opzegging bij uw huidige energieleverancier.
Met een vrij opzegbaar contract zit je niet vast aan een bepaalde looptijd. Ook ben je altijd vrij om over te stappen naar een andere energieleverancier en heb je variabele tarieven. Dit betekent dat je ook kan profiteren van prijsdalingen in de markt.
Er is niet één energieleverancier aan te wijzen die de goedkoopste energie levert. Sommige leveranciers bieden klanten welkomstkortingen. Andere energieleveranciers maken gebruik van actietarieven. Je kunt via Pricewise profiteren van een groot aantal energie-aanbiedingen van energieleveranciers.
Die vergoeding stijgt op 1 januari 2022 van 0,044 euro per kWh naar 0,064 euro per kWh.
Het Eneco Zon en Wind Plus tarief is een energietarief met een looptijd van drie jaar met vaste prijzen. Het Zon en Wind Plus tarief is zeer aantrekkelijk als de prijzen van energie relatief laag staan.