Om de hoogte van het voorschot te berekenen, doet de energieleverancier een inschatting van hoeveel energie u in het komende jaar zult gaan verbruiken. Voor de bepaling wordt gekeken naar de hoeveelheid energie die u in de afgelopen jaren heeft verbruikt en de verwachting rondom de prijs van de energie.
Een voorschot ziet altijd op een deelbetaling van het aankoopbedrag. Het voorschotbedrag kan tussen de 1% en 99% van het aankoopbedrag liggen, maar mag bij een consumenten(ver)koop maximaal 50% bedragen. De uitzondering hierop is dat de consument instemt met betaling vooraf. Dit is bij de meeste webwinkels het geval.
Met een termijnbedrag betaalt u iedere maand alvast een deel van uw jaarlijkse energierekening. Uw energieleverancier berekent pas aan het eind van het jaar hoeveel energie u hebt gebruikt. En hoeveel dat kost. Het termijnbedrag is dus een voorschot op uw jaarafrekening.
Hoe berekenen we je termijnbedrag? Elk jaar berekenen we hoeveel energie je komend jaar waarschijnlijk nodig hebt en wat dat kost. Dit bedrag delen we door 12 maanden: je termijnbedrag.
Het voorschot is een gemiddelde van uw energieverbruik
Uw voorschot op de energierekening is uw geschatte energieverbruik in een jaar, gedeeld door twaalf. U betaalt dus elke maand hetzelfde bedrag.
Het gasverbruik bij douchen tijdens een gemiddelde douchebeurt van vijf minuten bedraagt 0,2 m³. Er is voor een douchebeurt van vijf minuten namelijk vijftig liter warm water nodig. Heb je een gezin en stapt iedereen dagelijks onder de douche dan loopt het gasverbruik al snel op.
Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) rekende het uit (juli 2022: uitgaande van gastarief van 2,08 euro per m3 en 0,49 euro per Kwh). Gemiddeld verbruik je 65 liter water voor 9 minuten douchen. Hoe duur douchen is, hangt ook af van het soort gebruikte energie (gasboiler/elektrische boiler).
Een voorschotfactuur (ook tussentijdse factuur of aanbetalingsfactuur genoemd) is een schatting die meestal gebaseerd is op de meterstanden van het voorgaande jaar of op uw verbruikshistoriek van de afgelopen 3 jaar. U betaalt uw voorschot maandelijks, 2-maandelijks of 3-maandelijks.
Zo hoort energiedirect.nl dus altijd tot de goedkoopste energieleveranciers van Nederland.
In 2022 gaat de energiebelasting op gas met 2 eurocent per m3 omhoog. Met deze maatregel wil het kabinet het gasverbruik onder huishoudens verder terugdringen. De hoop is ook dat zo meer duurzame verwarmingsbronnen, die vaak elektriciteit verbruiken, aantrekkelijker worden.
Het maandbedrag voor jouw energie wordt berekend op basis van een gemiddeld gebruik. Dit gemiddelde komt tot stand door het energieverbruik in de achterliggende drie jaar op het betreffende adres. Het bedrag wat daaruit voortkomt betaal je maandelijks. Dit wordt ook wel het voorschotbedrag genoemd.
Wat zijn we gemiddeld kwijt aan energiekosten? Volgens MilieuCentraal verbruikt een Nederlands huishouden jaarlijks gemiddeld 1.239 kubieke meter (m3) gas en 2.741 kilowattuur (kWh) elektriciteit. In 2021 kwam dat neer op een energierekening van 1.610 euro (zo'n 135 euro per maand).
Een handelaar mag wel een voorschot vragen, het is ook gebruikelijk, zeker bij grote bedragen of dingen die op maat gemaakt worden zoals hier een keuken. Hoeveel dat is spreek je zelf af met de verkoper. Gewoonlijk is het 25 à 30% van het totale bedrag.
Het betalen van een voorschot is niet wettelijk verplicht maar meestal eist de verkoper of aannemer dat wel. Vaak valt het bedrag van het voorschot samen met de schadevergoeding die u moet betalen als u de koop of aannemingsovereenkomst verbreekt.
Voorschotbedrag. Meestal spreken verhuurder en huurder voor de betaling van de servicekosten een bepaald bedrag af. Dit bedrag is een voorschot op het totale (jaarlijkse) bedrag. De huurder betaalt dit voorschotbedrag maandelijks.
Er is een grote kans dat de gasprijzen in 2023 nog hoog zullen blijven. Verbruik jij veel gas, dan kan dit leiden tot een hoge gasrekening. Je hebt zelf weinig invloed op de prijs die je betaald voor een kuub gas. Wel kun je je gasrekening laag houden door te besparen op je gasverbruik.
Zo hebben we 100% groene stroom uit Nederlandse wind, zon en water. Een belangrijke stap om fossielvrij leven binnen een generatie mogelijk te maken. Deze stroomleveranciers wekken meestal niet zelf de energie op, maar kopen al hun energie in. Ze gebruiken hun inkoopvoordeel om scherpe tarieven aan te bieden.
In eerste instantie zal de verkoper een factuur opstellen met daarop het gevraagde voorschot. Vervolgens zal je het voorschot betalen en nadien, bij levering van de goederen of prestatie van de diensten, zal de eindfactuur volgen en wordt het voorschot daarin verwerkt.
Een voorschotfactuur stelt de fiscus in staat om te betalen BTW vroeger te innen. Om een voorschotfactuur aan te maken maakt u eerst een bestelbon of offerte op met het voorziene totaalbedrag. Is het totaal van de slotfactuur op voorhand nog niet duidelijk kunt u het totaal later nog steeds aanpassen.
Op een voorschotfactuur moeten dezelfde verplichte onderdelen staan als op een gewone factuur. Zo moeten de factuurnummers ook op chronologische volgorde komen te staan. Ook moet je op het voorschot BTW berekenen. Gebruik hierbij hetzelfde BTW-tarief als op de eindfactuur.
1. Verwarmen. Veruit het grootste deel van het aardgasverbruik in huis, ongeveer drie kwart, gaat op aan verwarming. De nummer één gasslurper is dan ook je cv-ketel, die aardgas gebruikt om water te verwarmen dat vervolgens door je radiatoren stroomt.
De wasdroger
Bij een condensdroger of droger met luchtafvoer zijn de kosten per droogbeurt ongeveer € 2,27. Het drogen van een was met een wasdroger is duurder dan een wasbeurt. Dat komt omdat er veel warmte en dus energie nodig is.