Als je niet te veeleisend bent wat betreft de isolatie van je schuurvloer en je bent een vrij handige klusser, dan kan je de vloer prima zelf isoleren. Je doet dit door de huidige vloer te verwijderen, door de isolatieplaten nauw aansluitend aan te brengen en door daarover de nieuwe vloerbedekking te plaatsen.
Voor de thermische isolatie zijn er enorm veel mogelijkheden. De meest voorkomend zijn EPS (piepschuim), isolatiefolie, glaswol, steenwol en schapenwol. De vakman kweetwelk materiaal het beste geschikt is voor jouw schuur. Een naar verhouding goedkoop materiaal.
Vloerisolatie van uw garage
Wilt u wel een auto in uw garage zetten dan kunt u een stevige isolerende laag op uw vloer aanbrengen. Is uw garage voorzien van een kruipruimte dan heeft u meer keus in isolatiemateriaal. U kunt vloerisolatie aanbrengen aan de onderzijde van de vloer of voor bodemisolatie kiezen.
Houten schuur isoleren
Bij de isolatie van een houten schuur, plaatst de vakman houten latjes tegen de wand. Hierop bevestigt hij een niet dampdoorlatend-folie, gevolgd door de isolatie naar keuze. De voorkant van de isolatie werkt u af met gipsplaten. U kiest zelf hoe u deze platen afwerkt.
Is uw betonnen vloer op zand gelegen, dan is isolatie mogelijk via de bovenkant. Dit kan met verschillende materialen zoals tempex of PIR-platen. Erg belangrijk hierbij is de drukvastheid van het materiaal. Dat houdt in dat het materiaal gewicht en tegendruk aankan om verzakking tegen te gaan.
Voor het aanpakken van de koude vloer dient u uw kruipruimte te isoleren en ventileren. U kunt daarbij kiezen voor TONZON vloerisolatie. De TONZON methode is tweeledig. Enerzijds wordt er een bodemfolie aangebracht die ervoor zorgt dat optrekkend vocht en grondwater geen kans krijgt om de kruipruimte binnen te komen.
Isolatiemateriaal onder je betonvloer
Welke soort isolatie je gebruikt, hangt af van de ruimte die je hebt onder de vloer. De materialen die het meest worden gebruikt voor het isoleren onder een betonvloer zijn EPS, XPS, en PIR.
De vloer kun je het best isoleren voor plaatsing van het tuinhuis. De meeste tuinhuizen worden geïnstalleerd op een betonplaat. De vloer kun je aan de binnenkant isoleren door isolatiemateriaal aan te brengen tussen dunne houten latten/balken. Dit kun je dan afdekken met een nieuwe houten vloer.
Voor welke van de twee je gaat is dus afhankelijk van je doel. Wil je ervoor zorgen dat jouw schuur beschermd wordt tegen de verschillende weersomstandigheden? Dan kun je de ruimte het best thermisch isoleren. Dit zorgt er namelijk voor dat de schuur droog en vorstvrij blijft.
Een schuur efficiënt inrichten? Het is belangrijk dat je het opbergen niet alleen op horizontale wijze doet, maar net zo goed verticaal. Werk dus in de hoogte! Gebruik het liefst elk stukje muur om je spullen aan kwijt te kunnen – zeker als het gaat om een kleine schuur inrichten. Met wandkasten kom je een heel eind!
Als je geen kruipruimte hebt maar wel wil isoleren, dan kun je de betonvloer isoleren van bovenaf door isolatiemateriaal aan te brengen op de betonvloer. Hiervoor moet eerst de bestaande vloerbedekking weggehaald worden, Vervolgens leg je het isolatiemateriaal op de betonnen vloer.
Muur isoleren aan de buitenkant
Wanneer u uw halfsteens muur aan de buitenkant wilt isoleren, wordt er isolatiemateriaal tegen de buitenmuren van de woning geplaatst. Dit materiaal wordt met een speciale lijm aangebracht. Qua afwerking kunt u vervolgens kiezen tussen sierpleister en gevelbekleding.
PIR/PUR-isolatieplaten
Daarom zijn PIR-isolatieplaten het beste materiaal om je vloer mee te isoleren. Ze zijn dun, licht en zeer duurzaam. Hierdoor spaar je snel een aantal centimeters uit en zijn deze isolatieplaten makkelijk om te plaatsen. PUR-platen worden alsmaar meer vervangen voor PIR-platen.
Glaswol is aanzienlijk goedkoper dan steenwol. Daarnaast is de isolatiewaarde van glaswol bij dezelfde dikte hoger dan de isolatiewaarde van steenwol. Hierdoor worden er met glaswol isolatie betere resultaten behaald met minder ruimte.
Piepschuim isoleert uitstekend en wordt in verschillende vormen gebruikt: als korrels voor het vullen van een (spouw)muur of kruipruimte, maar ook als platen om het dak of de vloer te isoleren. Een kubieke meter piepschuim bestaat uit ongeveer tien miljoen kleine bolletjes.
In een dampopen constructie is een dampremmende folie niet nodig. Het vocht van binnen wordt door de constructie heen afgevoerd en afgegeven aan de buitenlucht.
Veel in gebruik: steenwol, glaswol, isolatieplaten van PIR of PUR, of platen van EPS (ook bekend als piepschuim of tempex). In het beste geval is er ook een laag waterwerende folie. Nog beter is een laag waterwerende folie aan beide kanten van het isolatiemateriaal. Dat houdt vocht optimaal tegen.
Hardhout: Meranti, Merbau en Afzelia zijn hardhoutsoorten. Prijziger dan de zachte houtsoorten, maar wel duurzamer en hebben een iets betere isolatiewaarde. Er bestaan naast massief kozijnen ook houten profielen met een isolerende kern.
Dampfolie aanbrengen op isolatiemateriaal zorgt voor een betere vochthuishouding in een geïsoleerd huis. Het zorgt ervoor dat er geen vochtproblemen ontstaan onder de vloer, in de muur of in het dak.
Kies de vloer voor je tuinhuis
De fundering bepaalt ook een beetje welke vloer je gaat kiezen. Wanneer je een goede fundering hebt, dan kun je zo'n beetje elke vloer wel leggen, want de fundering is dan goed geïsoleerd als het gaat over optrekkend vocht. Dan kun je best een laminaatvloer (laten) leggen.
Een bestaande tuinhuis kan je aan de binnenkant isoleren door PUR/PIR of Resol Hardschuim platen tussen dunne houten latten / balken te plaatsen. Om optrekkend vocht tegen te gaan is het ook belangrijk om een laag waterdichte folie te plaatsen. Dit kun je vervolgens afdekken met een nieuwe vloer.
De binnenkant van een geïsoleerd tuinhuis werkt u tenslotte het best af met multiplex of underlayment. Gipsplaten voldoen ook maar hebben het nadeel dat er minder makkelijk zware dingen aangehangen kunnen worden en snel beschadigen bij het naar binnen zetten van tuingereedschap, een fiets of tuinmeubelen.
Voor een betonvloer op isolatie reken je best op een minimale dikte van 20 cm (gemeten vanaf de vloerplaat of drukvaste ondergrond). Wanneer je je betonvloer langs de bovenkant laat isoleren, bestaat de totale vloeropbouw doorgaans uit: Drukvaste ondergrond of vloerplaat.
XPS is ook waterbestendiger dan PIR. Voor de isolatie van vochtige plaatsen, zoals vloeren, kelders en funderingsmuren, kies je daarom het best voor XPS. Isolatiewaarde: de isolatiewaarde van XPS is ongeveer gelijk aan die van EPS, terwijl die van PIR beduidend beter is.
Dikte vloerisolatie bij nieuwbouw
Dikte gespoten PUR: vanaf 10 cm. Dikte PUR- of PIR-platen: vanaf 9 cm. Dikte XPS- of EPS-platen: vanaf 12 à 13 cm. Dikte minerale wol: vanaf 15 à 16 cm.