In 2022 werd het alarmnummer 112 bijna 3,5 miljoen keer gebeld. 37 procent van deze oproepen werd niet doorgezet naar de hulpdiensten, omdat het ging om misbruik of oneigenlijk gebruik van het noodnummer. Niet alle oneigenlijke telefoontjes die bij 112 binnenkomen vallen onder misbruik.
Dat zijn 1,9 miljoen meldingen in een heel jaar, teruggerekend ruim 4.500 belletjes per dag. Per uur zou dat neerkomen op 200 meldingen per uur (als het ieder uur even druk is).
9000 euro boete
Als een volwassene onterecht 112 belt, kan er een boete of een gevangenisstraf worden opgelegd. Die gevangenisstraf mag maximaal drie maanden duren, zo staat in het wetboek van strafrecht. De geldboete kan oplopen tot 9000 euro.
Straffen voor 112-misbruik
De politie kan bij misbruik alle gegevens van het telefoongesprek opvragen bij de alarmcentrale. Zo komt de politie er eenvoudig achter wie met 112 heeft gebeld. Volwassenen kunnen een boete of een gevangenisstraf krijgen. Kinderen die het alarmnummer 112 misbruiken worden ook gestraft.
In 2021 beantwoordde de brandweer 341 444 noodoproepen in Vlaanderen (Brandweer zone Kempen: 13 102). Dat betekent dat, in Vlaanderen, per dag 935 meldingen in de noodcentrales binnenkwamen.
Geen probleem: het volstaat om naar één van de beide noodnummers (100 of 101) te bellen. De twee noodcentrales wisselen de nodige gegevens onmiddellijk met elkaar uit. In sommige gevallen kan je door de operator van de ene noodcentrale worden doorgeschakeld naar zijn/haar collega in de andere noodcentrale.
Een noodsituatie kan ons allemaal overkomen. Per jaar verwerken de centrales van 112 en 101 maar liefst zes miljoen oproepen. De meldkamer is het kloppend hart van de hulpdiensten. 24/24 en 7/7 staan zij paraat.
Voor niets of voor de grap naar 112 bellen, kan ervoor zorgen dat er onnodig slachtoffers vallen. Iemand met een echte noodmelding krijgt daardoor misschien geen verbinding met de alarmcentrale. Misbruik van 112 is dan ook strafbaar. Bij een onjuiste melding spoort de politie de beller op.
Terugbellen. Het kan ook zijn dat je 112 hebt gebeld, maar het probleem in de tussentijd al opgelost is. “Ook als je dan hebt opgehangen, bel dan terug naar 0900-8844. Dit is geen spoednummer, maar dan krijg je wél de politie aan de telefoon.
Nog later werd het Europese noodnummer 112 ingevoerd, dat parallel werd gesteld met het nummer 100. Dankzij het centraliseren van de dringende hulpvragen en het uniforme oproepnummer voor het hele land, kon er gemakkelijker en efficiënter een beroep gedaan worden op brandweer, politie en medische hulpverlening.
Soms plegen kinderen plaagtelefoontjes. Het komt ook voor dat iemand per ongeluk 112 belt. Als er misbruik gemaakt wordt van 112, gaan er veel kostbare seconden verloren, omdat de lijn onnodig bezet wordt gehouden. Het is dan ook strafbaar om een valse melding te maken.
Vanaf het tijdstip dat we de melding krijgen, doen we er alles aan om er binnen 10 minuten te zijn. De agenten op straat worden aangestuurd door de centralist van de Meldkamer. De centralist is het persoon die jij aan de lijnt krijgt als je 112 belt.
112 bellen met een mobiele telefoon
Wanneer je 112 belt dan verschijnen je telefoonnummer en locatie automatisch op het computerscherm van de medewerker van de meldkamer. Dit geldt ook voor een mobiel nummer en ook bij een geheim nummer.
Een noodoproep heeft een totaal andere status (hoogste prioriteit) binnen een GSM (of UMTS) netwerk. De operator zet deze oproep zelf door naar het landelijke noodnummer. Dus een Amerikaan die in Nederland 911 probeert te bellen komt gewoon middels een noodoproep bij 112 uit.
Leeg de batterij. U kunt met een mobiel zonder beltegoed of (geldige) simkaart toch per ongeluk 112 bellen. Dit kan als de batterij niet leeg is. Op het scherm verschijnt 'noodoproep'.
Pas in 1990 werd er een telefoonnummer gebruikt dat in heel Nederland hetzelfde was: 0611. In 1997 verandert het nummer 0611 in 112. In veel Europese landen kun je dit nummer bellen en dan krijg je een hulpdienst aan de telefoon.
Hoe meld ik mij aan bij de 112 sms-service? U meldt zich aan door het woord 'aanmelden' te sms'en naar 112. De 112-centrale stuurt u een sms terug met de vraag uw aanmelding te bevestigen. U bevestigt uw aanmelding door de woorden 'aanmelden akkoord' te sms'en naar 112.
Op dit nummer kunt u terecht met al uw niet-spoedeisende vragen en problemen. Zonodig wordt u snel doorgeschakeld naar het dichtstbijzijnde politiebureau. 0900-8844 is 7 dagen per week 24 uur per dag bereikbaar. Belt u met 0900-8844 of 144 dan betaalt u 2 cent per minuut, plus uw gebruikelijke belkosten.
Het totale opleidingstraject voor centralist meldkamer duurt 40 weken en is modulair opgezet. Je start met een voorschakeltraject (5 weken) waarin je op vlieghoogte wordt gebracht voor de verdere opleiding. Daarin werk je aan jouw basiskennis over de politieorganisatie, juridische zaken en de operationele praktijk.
Je kunt de app Persoonlijke veiligheid gebruiken om je noodinformatie op te slaan en te delen. In bepaalde landen en regio's en bij bepaalde providers kan je telefoon ook automatisch contact opnemen met hulpdiensten.
In België kunt u dag en nacht gratis het nummer 112 vormen voor brandweer of ambulance. Voor dringende politiehulp kunt u ook 101 bellen. In beide gevallen krijgt u een keuzemenu met de vraag of u een ziekenwagen of de brandweer nodig hebt ofwel de politie.
Jazeker, als je in Amerika op jouw Europese telefoon 112 belt, wordt je doorgeleid naar de 911 centrale. Voor Amerikanen in Nederland (Europa) is het net andersom.
Wat is 112 ? "112" is het Europese noodnummer waarnaar mensen in nood in alle 27 lidstaten van de Europese Unie 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 kunnen bellen om onmiddellijke hulp te krijgen van de brandweer, een medisch team of de politie. Je kan het nummer 112 bellen met een vaste of mobiele telefoon.
Gebruik het e-loket www.1722.be of bel het nummer 1722 bij activatie wanneer er geen risico is op levensgevaar maar de hulp van de brandweer nodig hebt, onder andere bij: veel schade aan de dakbedekking. een ondergelopen kelder. wateroverlast op de openbare weg.
U kunt het alarmnummer 112 bellen in alle landen van de Europese Unie (EU) en in een aantal andere landen.