Met de weegbon krijgt de chauffeur toegang tot het depot om uit te laden.Indien nodig wordt de lege vrachtwagen opnieuw gewogen bij het verlaten van het terrein.
Met de Elektronische Begeleidingsbrief Afval (EBA) is een standaard afgesproken voor het uitwisselen van informatie die op de wettelijk verplichte begeleidingsbrief staat opgenomen. Hiermee worden de gegevens elektronisch uitgewisseld tussen ontdoeners van afval, transporteurs, inzamelaars en afvalverwerkingsbedrijven.
Degene die de ontvangstmelding doet, dient de begeleidingsbrieven (of de digitale versies hiervan) ten minste vijf jaar te bewaren. Het gaat dan uitsluitend om begeleidingsbrieven die betrekking hebben op afvalstoffen waarvan de ontvangst verplicht moet worden gemeld.
De begeleidingsbrief:
Voordat een transporteur vertrekt, dient de begeleidingsbrief compleet te worden ingevuld. Denk hierbij aan zaken zoals de Euralcode, afvalsoort en natuurlijk het afvalstroomnummer. Daarnaast bestaat de begeleidingsbrief uit 3 doorslagen en een wit voorblad: Eerste doorslag, voor de transporteur.
De (primaire) ontdoener = de eigenaar van de afvalstof. Dit is in de meeste gevallen de opdrachtgever bijvoorbeeld een Gemeente, Rijkswaterstaat of een andere partij.
Het afval is niet langer dan 48 uur bij u: Afval van huishoudens dat de gemeente inzamelt of laat inzamelen. Afval van bedrijven dat hetzelfde is als afval van huishoudens. Afval door het schoonmaken van riolen, veegvuil en plantsoenafval.
Ontdoener van afvalstoffen (primair of secundair)
Een primaire ontdoener is iemand die zich ontdoet van afvalstoffen die bij het bedrijf zijn ontstaan. Een secundaire ontdoener is een bedrijf dat afvalstoffen van een ontdoener in ontvangst heeft genomen en zich vervolgens weer van deze (afval)stoffen ontdoet.
Logistiek Zonder Papier verbindt de logistieke keten van afzender, verlader, transporteur tot ontvanger zodat er veel tijd en papier wordt uitgespaard en minder CO2 uitstoot plaatsvindt.
Ontvangt u afval en moet u dit melden? Dan geeft u dit afval een afvalstroomnummer. U geeft dit nummer aan het bedrijf waarvan u het afval ontvangt. Zij schrijven het voor u op de begeleidingsbrief die met het afval meegaat.
Wel, hetzelfde als een aangetekende zending op papier, maar dan puur elektronisch. Je verzendt digitaal een brief (een e-mail dus), waarna je een afgiftebewijs krijgt. Dat toont juridisch aan dat je je zending op de juiste datum hebt verstuurd.
Omschrijving. Geleidebon voor de begeleiding van goederen, als pakbon of als opdracht voor degene die aflevert.
Bij de inzamelaarsregeling geeft het bedrijf dat afval ontvangt een afvalstroomnummer aan de inzamelaar.De inzamelaar haalt dan bij verschillende bedrijven hetzelfde soort afval op. Daarbij is sprake van een-op-een transport. Hiervoor hoeft de inzamelaar maar 1 afvalstroomnummer te gebruiken.
Moet je toch wat eten weggooien, dan mag dat bij het gft-afval. Net als fruit- en aardappelschillen, eierschalen, oud brood en kaaskorsten waar geen plastic in zit. Ook vis- en vleesafval zoals mosselschelpen, botjes en graten horen thuis in de groene kliko.
Metalen verpakkingen zoals conservenblikken, blikjes van vis en aluminium schaaltjes (bijvoorbeeld van kattenvoer), kun je in de meeste gemeenten samen met plastic en drinkpakken inleveren (PMD). Het plastic, blik en drinkpakken wordt in sorteercentra gescheiden, het blik kan zo heel goed gerecycled worden.
Onder gevaarlijk en chemisch afval verstaan we onder andere: batterijen, oplosmiddelen, olie afval, laboratoriumafval, verfafval en medisch afval.
De Eural is de Europese afvalstoffenlijst. In deze afvalstoffenlijst benoemt de Europese Commissie specifieke afvalstoffen. Alle afvalstoffen vallen onder een van de codes van de Eural. De lijst geeft ook aan welke afvalstof gevaarlijk is of niet.
Onderscheid wordt gemaakt tussen schone grond, bouwstoffen en afvalstoffen. Bij het vervoer van grond is vrijwel altijd sprake van het vervoer van afvalstoffen. Alleen primair zand (zoals schoon zand of grind) uit een zandwinning) wordt niet als afvalstof aangemerkt.
Grond of baggerspecie wordt beschouwd als een afvalstof.
Sinds 1 juli is het Besluit gescheiden inzameling huishoudelijke afvalstoffen van kracht. Gemeenten zijn nu wettelijk verplicht om gft, papier, metaal, kunststof, glas en elektronische apparatuur gescheiden in te zamelen. Voor textiel en gevaarlijke afvalstoffen gaat deze verplichting in per 1 januari 2025.
De boetes voor het op straat gooien van afval gaat stapsgewijs omhoog. Op de eerste overtreding staat een boete van 140 euro, op de tweede 280 euro of drie dagen werkstraf, op de derde 420 euro of vijf dagen werkstraf plus een boete van 140 euro.
Simpel: iedereen. Elk bedrijf of elke vereniging moet zijn afval sorteren.
Ongekleurd en onbedrukt keukenpapier, tissues en wc-papier waarmee je een pan hebt schoonmaakt, etensresten hebt opgeveegd of je neus in hebt gesnoten mag bij het gft. Gekleurd papier, papier met opdruk en servetten mogen niet in de biobak.
Plastic verpakkingen met een metaallaagje (zoals een chipszak) mogen in de zak of bak voor plastic, metalen verpakkingen en drinkpakken (pmd). De verpakkingen worden vaak gerecycled tot nieuwe producten, zoals bermpaaltjes.
Wat mag er wel en niet in de gft-bak? Niet zomaar al het afval uit de keuken mag in de gft-bak. Etensresten, schillen, jus, bakvet, theezakjes, koffiepads en notendoppen of eierschalen bijvoorbeeld wel. Maar verpakkingen, kaaskorsten, frituurvet en olie, kauwgom en koffiecups niet.
De Wet milieubeheer is de belangrijkste Nederlandse milieuwet. Hoofdstuk 10 van deze wet gaat over afvalstoffen. De wet trad in werking op 8 mei 2002 naar aanleiding van de adviezen van Commissie Epema en het daarop gebaseerde regerings- standpunt.