Een cirkelzaag wordt meestal gebruikt om snel en nauwkeurig rechte lijnen te zagen. Deze machines blinken uit als het gaat om lange zaagsneden in dikkere materialen. Cirkelzagen worden vooral gebruikt voor hout, al kunnen ze ook in andere materialen zagen, soms gebruikmakend van een speciaal zaagblad.
Dus wat is de truc om recht te zagen: klem met lijmklemmen een rechte waterpas of houten plank aan je houtwerk vast. Daarna zaag je heel gemakkelijk gewoon langs jouw gemaakte zaaggeleider en houd de decoupeerzaag tijdens het zagen strak tegen de geleider aan. Het resultaat: een rechte zaagsnede.
Als je als klusser te snel wilt gaan met een decoupeerzaag, is de kans op vervormingen groot. Recht zagen gebeurt alleen als je niet te veel druk zet op de zaag. Te veel duw-werk zorgt ervoor dat het zaagblad alle kanten opgaat. Ook kan de zaag breken bij teveel druk, of kunnen er schroeiplekken komen op het hout.
Recht zagen
Je kunt ook zelf eenvoudig een zaaggeleiding maken van een lat die je vastzet met lijmklemmen. Zaag je zonder geleiding, dan is het eerste vereiste dat je kunt zien waar je heengaat. Goed licht is belangrijk. Draai het materiaal zo dat de cirkelzaag geen schaduw werpt op de zaaglijn.
Kortom, op het moment dat je hout of plastic met veel verschillende vormen moet zagen, ga je voor de decoupeerzaag. Als je veel rechte lijnen zaagt, is de cirkelzaag wat voor je. Een reciprozaag is de beste keus bij veel grof werk en als laatst; de multizaag is wanneer je veel verschillende materialen moet zagen.
Voor massieve en gefineerde platen hebt u een fijngetand wisseltandzaagblad met 48 tanden nodig. Voor met kunststof beklede platen wordt het trapeziumvlaktand-zaagblad (ook met 48 tanden) aanbevolen. Naast het juiste zaagblad is ook een splinterbescherming voor een splinterarme zaagsnede noodzakelijk.
Recht zagen
Iets wat je haast niet kunt voorkomen bij een decoupeerzaagmachine. Een cirkelzaag daarentegen is speciaal gemaakt om recht te zagen. Dankzij het grote zaagblad is het haast onmogelijk om niet recht te zagen. Met de geleiderail ben je helemaal verzekerd van een rechte zaaglijn.
Bij zagen met een cirkelzaag is het precies andersom. Bij een cirkelzaag wijst het zaagblad naar beneden (de zaagrichting), door het werkstuk met de goede kant naar boven gericht te houden, krijg je daar de meest zuivere zaagsnede.
Onze keuze valt op de Makita HS7601J, de uitblinker onder de cirkelzagen. Deze sterke machine die beschikt over een vermogen van 1200 watt en toerental van 4900 RPM zorgt ervoor dat je door je materiaal heen vliegt. Met een aangenaam gewicht en weinig geluid kun je ook nog comfortabel werken.
Hoogte zaagblad
Bij het afkorten van massief hout behoort de zaag net boven het materiaal uit te steken. Bij plaatmateriaal moet het zaagblad ook net boven het plaatmateriaal uitsteken of nog iets hoger (net een gehele tand uit het materiaal).
De maximum zaagiepte is de maximale dikte van het materiaal, waarin we willen werken.In hout varieert dit van 50-85 mm, in metaal echter van 2-8 mm. Zaagbewegingen - hier geldt, hoe hoger het aantal slagen, hoe sneller het zagen.
Wat doet een pendeldecoupeerzaag? Zoals je misschien al weet beweegt het zaagje van een decoupeerzaagmachine van boven naar beneden. Met behulp van de pendelstand kun je aangeven dat het zaagje ook van voor naar achter moet bewegen. De meeste pendeldecoupeerzagen beschikken over 3 tot 6 pendelstanden.
De beste koop decoupeerzaagmachine is volgens ons de Bosch PST 900 PEL. Dit ideale apparaat biedt een fijne combinatie van zaagprecisie en kracht. De prijs valt onder de middenklasse, waardoor het een goede aankoop is voor de fanatieke klusser die op zoek is naar een gedegen apparaat.
De hand ijzerzaag
Deze zaag kan hout, plastic en zelfs metaal zagen. Het zaagblad is geklemd of gemonteerd. Omdat het zaagblad onder spannings taat, zit het klemmechanisme om het zaagblad te spannen aan de achterzijde van de handgreep.
Een cirkelzaag wordt immers gebruikt voor het zagen van lange en rechte zaagsneden en kun je ook gebruiken voor het zagen van brede planken of platen. Hier leg je grotere afstanden mee af. Een afkortzaag gebruik je meer voor balken en smalle planken.
Bij een invalzaag ligt het zaagblad bij stilstand verborgen in de machine, boven de zool. Bij het zagen duwt de gebruiker het zaagblad naar beneden, zodat deze van bovenaf in het materiaal valt. Vandaar dus ook de benaming invalzaag.
Veel cirkelzagen hebben een zaagdiepte van 40 tot 55mm. Ga je dikkere materialen verzagen, dan is aangewezen een machine te kopen met een grotere zaagdiepte. Ga ook na of de zaag is uitgerust met een beschermkap. Ideaal is een pendelbeschermkap die pas terugzwenkt als je begint te zagen.
Twee tips om splinters te voorkomen: Maak met een Stanleymes een inkeping langs een liniaal over de lengte van de zaagsnede voordat je begint te zagen. Plak de boven- en onderkant van het plaatmateriaal af met schildertape en teken hierop de zaaglijn af. Deze simpele voorzorg werkt ook voor de andere zagen.
Let op de juiste stand van de tandjes: die moeten van het handvat af wijzen. Zet het zaagblad op de afgetekende zaaglijn en maak een inkeping door de zaag een paar keer naar je toe te trekken. Je kunt je duimnagel gebruiken als geleider.
Zaagt u zachtere houtsoorten, zoals veel hout van naaldbomen? Dan kunt u zowel een fijner als een grover zaagblad gebruiken. Een fijnere vertanding kan hier zorgen voor een gladder resultaat met minder beschadigingen, spaanders en splinters. Een grover zaagblad zaagt sneller.
Een cirkelzaag wordt meestal gebruikt om snel en nauwkeurig rechte lijnen te zagen. Deze machines blinken uit als het gaat om lange zaagsneden in dikkere materialen. Cirkelzagen worden vooral gebruikt voor hout, al kunnen ze ook in andere materialen zagen, soms gebruikmakend van een speciaal zaagblad.
Met een kettingzaag kun je boomstammen en dikke takken zagen. Over het zaagblad van de kettingzaag loopt een ketting, waarvan de schakels bezet zijn met zaagtanden. Met groot gemak kan de zaag door nat hout.