Op dit moment gebruikt 89% van alle Nederlandse desktop gebruikers Google als zoekmachine. Dit percentage is op mobiel veel hoger. Het marktaandeel van Google is op mobiel namelijk ruim 98%!
De duurste zoekopdracht in Google kost $ 194,40 per klik. Tussen 2009 en 2015 groeide het aantal apps in de Google Play Store meer dan 112 keer. Van 16.000 tot 1.800.000. Google is dagelijks meer dan 200.000.000 mensen per dag van dienst.
In september 2020 gebruikte 94,37% van alle Nederlanders Google als zoekmachine.
Google is met 92% van alle zoekopdrachten de grootste zoekmachine. Op de 2de plaats staat Bing met 2,6% en laat daarmee Yahoo! (1.8%) achter zich. Andere “grote” zoekmachines zijn DuckDuckGo (4de plaats) en Baidu (5de plaats).
Eigenlijk in de gehele Westerse wereld domineert het bedrijf de zoekmachinemarkt. Maar dat is dus niet overal zo. In sommige delen van de wereld krijgt Google minder of zelfs helemaal geen voet aan de grond. Daar gebruikt men andere zoekmachines om antwoord te krijgen op al hun vragen.
Bekende alternatieven voor Google
Naast Google zijn er enkele andere grote zoekmachines die gebruikt worden: Bing. Yahoo. AOL.
Google.com: de meest bezochte website
Om dit in een cijfer uit te drukken: Google.com werd in 2020 maar liefst 60,49 miljard keer per maand bezocht. Elke dag vertrouwen miljarden gebruikers op Google om hun dagelijkse zoekopdrachten uit te voeren.
Populairste zoekopdrachten in Google
Het gaat in dit onderzoek niet om de termen, woorden of dingen waar in absolute aantallen het meest op is gezocht dit jaar. Dan zou 'YouTube' bovenaan de Nederlandse lijst staan. Het gaat hierbij om de woorden die trending waren en dus een stuk vaker dan vorig jaar gegoogeld zijn.
Het meest gezocht op trefwoord op Google is YouTube. Meer dan 60% van Google zoekopdrachten zijn gedaan met de mobiele telefoon. Ongeveer de helft van de Trefwoorden "bij mij in de buurt" on Google resulteren in een winkelbezoek.
Het beste antwoord
In deze tool van adwords van google kun je zoekwoorden intikken. En vervolgens wordt er aangegeven hoeveel keer er op die term gezocht is in google. Hier kun je dus zijn hoevaak iemand gegoogled is, maar niet door wie.
Elke internetgebruiker die Bing gebruikt als zoekmachine is een potentiële klant. Het weinige verkeer kan nog steeds converteren! Er is dus geen reden om de zoekmachine links te laten liggen omdat er minder verkeer is dan op Google.
Vrijwel iedereen in de leeftijdsgroep van 12 tot 45 jaar gebruikte in 2019 sociale media (meer dan 95 procent). Vooral 65- tot 75‑jarigen gebruiken de laatste jaren vaker sociale media. In 2019 was 76 procent van de mensen in deze leeftijdscategorie actief op sociale media, tegen 40 procent in 2014.
Ga op je Android-telefoon of -tablet naar je Google-account. Tik bovenaan op Persoonlijke informatie. Scroll naar Je profielen. Tik daarna op Profielen bekijken.
Bij WhatsApp daalde het dagelijks gebruik onder jongeren en 20-29-jarigen. De grootste stijgers wat betreft social media gebruik zijn TikTok, Instagram en, erg opvallend, Twitter.
Elk jaar deelt Google de meest trending zoekopdrachten. In 2021 moet het coronavirus de eerste plaats laten aan koning voetbal. “Euro 2021" is namelijk de meest trending zoekopdracht van het jaar. Ook werd er vaak gezocht naar onder andere “Peter R. de Vries”, “DMX” en “Jürgen Conings”.
Misdaadjournalist Peter R. de Vries werd in 2021 veel gegoogeld, blijkt uit Googles jaarlijkse overzicht van trending zoekopdrachten. Ook naar het EK voetbal en de Stemwijzer werd dit jaar opvallend veel gezocht.
Een typische Google-gebruiker voert 3,4 zoekopdrachten per dag uit. Alles samengeteld komt dat wereldwijd op zo'n 60 miljard zoekopdrachten per maand. Hiervan resulteert 66% in één of meerdere klikken.
Google gebruikt de informatie voor gerichte advertenties en zoekresultaten en doet voorspellingen op basis van alle data, wat ook vragen over privacy en de grote machtmacht van het bedrijf met zich meebrengt.
De domeinnaam Google is ontstaan als woordspeling op het woord 'googol'. Googol is een wiskundige term en duidt een getal aan met een waarde van 10100. Door een spelfout van een van de oprichters is hieruit de naam Google ontstaan.
In 1997 besloten Larry Page en Sergey Brin dat de zoekmachine een nieuwe naam moest krijgen. Ze kozen uiteindelijk voor Google, een woordspeling op Googol, de wiskundige term voor een 1 met honderd nullen. Volgens de overlevering zou een klein spelfoutje er voor gezorgd hebben dat Google tegenwoordig Google heet.
Om te beginnen: wie een smartphone zonder Google wil, heeft veel keuze die vaak onder de radar blijft. Er zijn custom roms als LineageOS en Resurrection, maar er bestaan ook nog steeds alternatieve besturingssystemen als Sailfish OS, de mobiele versie van Ubuntu, Plasma Mobile en LuneOS, om er een paar te noemen.
Wil je je data uit de handen van techgiganten zoals Google, Microsoft en Apple houden, dan is Firefox je allerbeste keuze.