Wanneer je een foto leuk vindt, is dit zichtbaar voor iedereen die het bericht kan zien. Mogelijk zien je volgers ook je gebruikersnaam onder een foto die je leuk vindt, ongeacht het aantal vind-ik-leuks (bijvoorbeeld: [je gebruikersnaam] en 12 anderen).
Rapporteer bij de website dat dit een nepprofiel is en iemand jouw naam en/of foto's gebruikt zonder toestemming. Let op, want als je aangifte wilt doen, is het verstandig om het verwijderen in overleg met de politie te doen.
Niemand kan in principe jouw foto's zien, zelfs de mensen bij Google niet.
Je mag foto's of filmpjes die je maakt van mensen op straat of op andere plekken waar iedereen mag komen, vaak gewoon gebruiken, bijvoorbeeld op je Facebook of op een website. Voordat je een foto of filmpje bijvoorbeeld op internet zet, moet je eerst goed nadenken over de gevolgen.
Wie zonder toestemming andermans foto gebruikt, loopt grote kans dat hij inbreuk maakt op het auteursrecht van de fotograaf, tenzij er sprake is van een citaat of een andere wettelijke beperking (zie hoofdstuk 6). Bij een inbreuk kan het gaan om exploitatierechten enerzijds en persoonlijkheidsrechten anderzijds.
Degene die een (nep)foto/video van jou op het internet deelt, kan strafbaar zijn. Dit is het geval als er sprake is van belediging, smaad en/of laster. De gedeelde foto/video kan ook misbruikt worden voor afpersing, bedreiging en cyberstalking. Dat is ook strafbaar.
Meld misbruik van beeldmateriaal
Maak in ieder geval screenshots (afbeeldingen van het beeldscherm) waarbij ook de URL duidelijk in beeld is. Aangifte doen bij de politie Het misbruik maken van beeldmateriaal waar jij op staat is in veel gevallen strafbaar. Je kunt dan aangifte doen tegen de dader.
Foto's en filmpjes maken en publiceren mag daarom niet zomaar. Want zodra mensen herkenbaar in beeld komen, zijn het persoonsgegevens. En dan geldt de privacywet: de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Het maakt hierbij wel verschil wie een foto of filmpje maakt en wat diegene ermee doet.
Rechtenvrije afbeeldingen zijn foto's waar géén auteursrecht op rust of waarvan de auteur het goed vindt dat je de afbeeldingen (commercieel) gebruikt. Je mag ze dus gratis of tegen een kleine vergoeding gebruiken. Afbeeldingen zonder auteursrecht zijn vaak ook geschikt voor commercieel gebruik.
Er is helaas geen register van foto's. Niets waardoor je definitief kunt weten of er auteursrecht op rust of niet. Het auteursrecht duurt tot 70 jaar na het overlijden van de maker of als een rechtspersoon de auteursrechthebbende is tot 70 jaar na eerste openbaarmaking.
Google Foto's is de plek voor al je foto's en video's. Ze worden automatisch gesorteerd en zijn makkelijk te delen. Dankzij onze geavanceerde beveiligingsinfrastructuur en gebruiksvriendelijke privacyopties kun je je herinneringen veiliger opslaan en delen.
Maar veel consumenten hebben veel meer dan 15 gb aan bestanden in Google staan. Dat komt omdat sommige bestanden wel meetellen voor de maximale opslag, en sommige niet. In de foto-app worden automatisch foto's van je telefoon opgeslagen in je Google-account in 'hoge kwaliteit'.
In de Google Foto's-app kun je gevoelige foto's en video's opslaan in een map die wordt beveiligd door de schermvergrendeling van je apparaat.
Foto's en video's verbergen in Android
Op een Android-smartphone verberg je foto's en video's het makkelijkst door ze in de Google Photos-app te archiveren. Selecteer in die app het beeldmateriaal dat je wilt verbergen, tik rechts bovenin op de drie puntjes en kies voor 'Archiveren'.
De maker van een foto of illustratie heeft daar bijna altijd auteursrecht op. Ook als dat er niet bij staat. Om een foto of plaatje van internet te gebruiken, heb je dus toestemming nodig van degene die het auteursrecht heeft.
Conclusie. Foto's op straat maken mag, met uitzondering van gebieden waar een verbod geldt zoals op sommige bedrijventereinen en op stations. Pas wanneer je je foto's online wilt publiceren zijn er bepaalde voorwaarden van toepassing. Al met al zijn de regels in Nederland vrij helder.
Iedereen heeft portretrecht (in België ook wel recht op afbeelding genoemd). Dit wil zeggen dat de geportretteerde personen het recht hebben zicht te verzetten tegen publicatie van hun portret. Dit portret kan een foto, schilderij, tekening of video zijn.
Wie op een foto afgebeeld staat, kan zich soms beroepen op het zogenaamde 'portretrecht'. Dat houdt in dat in sommige gevallen de foto niet mag worden gepubliceerd zonder de toestemming van degene die op de foto staat. Het portretrecht geldt ook voor andere soorten afbeeldingen, zoals tekeningen en schilderijen.
Hoe lang geldt het portretrecht? Het portretrecht blijft gelden gedurende het hele leven van de geportretteerde, en tot 20 jaar na zijn of haar overlijden (dan moet toestemming gevraagd worden aan de erfgenamen).
In veruit de meeste gevallen speelt het portretrecht als een portret niet in opdracht is gemaakt. Dan geldt de regel dat het in beginsel vrij worden gepubliceerd, tenzij een zogenoemd redelijk belang van de geportretteerde zich hiertegen verzet. Dit is geregeld in artikel 21 van de Auteurswet.
Nee, dat mag niet!Iemand die jou wil fotograferen of filmen moet eerst jouw toestemming vragen. Wil hij of zij achteraf ook het filmpje of de foto op internet zetten, dan moet hij of zij ook hiervoor toestemming vragen aan jou.
In Nederland geldt er geen algemeen verbod om in openbare ruimtes of op de openbare weg te filmen. Dit betekent dat je over het algemeen vrij bent om opnames te maken van de omgeving en de mensen om je heen. Zolang je hun privacy niet schendt en je je aan bepaalde regels houdt.
Nee, dat kan niet. Tijdens het politieverhoor moet de politie haar werk kunnen doen, namelijk: het stellen van vragen om te beoordelen of er een strafbaar feit is gepleegd.