Een vuistregel voor het handhaven van de hoeveelheid stroom door één groep luidt als volgt: 3500 Watt is de standaard, wat altijd goed is. Echter, als u deze waarde preciezer wilt weten, zal u onderscheidt moeten maken tussen 220 en 230 Volt. Door één groep mag maximaal 16 Ampère aan stroom lopen.
Houd altijd als vuistregel aan dat er maximaal 3500 Watt aan stroom door een groep mag lopen.
Eén groep van 230V kan bij een 16 A zekering 230 V x 16 A = 3680 W ofwel 3,68 kW als maximum aangesloten krijgen. Kleinverbruikers hebben dus een piekbelasting tussen 3,6 kW en maximaal 55,2 kW. Afhankelijk van het aantal fases en de hoofdzekering(en).
Een verwarmingsfolie van 25m² heeft een vermogen van 3000W en deze kan op 1 groep aangesloten worden. Bedenk echter wel dat er niet meer dan 3600W op 1 groep kan.
230 volt in Nederland
In Nederland staat er 230 Volt op het stopcontact. Daar de stroomsterkte hier 16 Ampère is, betekent dit dat er een vermogen van 3680 Watt geleverd kan worden. Het vermogen wordt immers berekend door de spanning te vermenigvuldigen met de geleverde stroomsterkte.
Het ingebouwde relais kan maximaal 3000 Watt schakelen. Dit is 13 Ampere, de bijna volledige kracht van een groep in de meterkast. De ingebouwde energiemeter meet het actuele verbruik in Watt en toont het totale energieverbruik in kWh.
Over het algemeen is een stekkerdoos met 3 tot 5 stopcontacten belastbaar tot 2500 watt.
Door één groep mag maximaal 16 Ampère aan stroom lopen. Nu je dit weet kun je het totale vermogen per groep preciezer uitrekenen. Dit gaat als volgt: 16 Ampère, vermenigvuldigt met de spanning, dat ofwel 220 Volt ofwel 230 Volt is. Hierbij is de uitkomst 16 Ampère x 220 Volt = 3520 Watt.
In veel gevallen zou het mogelijk zijn om een vaatwasser en een koelkast op dezelfde groep aan te sluiten, vooral als het niet al te krachtige modellen zijn en ze niet op hun piekvermogen draaien. Toch is het een goed idee om voorzichtig te zijn en, indien mogelijk, advies te vragen aan een elektricien of deskundige.
Er is geen regel die bepaalt hoeveel keukenapparaten op 1 groep of kring mogen geplaatst worden. Je hanteert daarom best de richtlijn dat toestellen met een groot vermogen op een aparte groep moeten. Om pannes te vermijden, speel je daarbij beter op zeker.
Wilt u weten hoeveel Watt u op een groep kunt aansluiten, dan vermenigvuldigt u de stroomsterkte met de spanning op het stopcontact. Dit betekent dat u in het beschreven voorbeeld 3.520 Watt op een groep aan mag sluiten: 16 x 220. U kunt ook zeggen, dat er op een groep 3,52 kW mag worden aangesloten.
Als je een hoofdzekering hebt van 3x 25 ampère dan heb je totaal 75 x 230 volt = 17.250 Watt maximaal aan vermogen.
4 of 6 ampère op de camping en toch apparaten gebruiken tot 2000 watt: Dat kan met de Watt Controller. U arriveert op een camping, waar u slechts 4 of 6 ampère heeft. Als u een Watt controller heeft aangeschaft, omdat u uw koffiezetapparaat met pads wilt blijven gebruiken dan is dat geen probleem.
Wat bij de huidige netspanning van 230 Volt dan 2300 VoltAmpère(VA) aan vermogen mogelijk maakt. Tot ruwweg 2000 Watt/VA is er dus met de wandcontactdozen en stekers geen direct probleem te verwachten.
Een 1 Fase 16 Ampère-aansluiting kan een maximaal laadvermogen van 3,7 kW leveren. Een ook voorkomende 1 Fase-aansluiting is 1 Fase 32 Ampère. Deze aansluiting kan bijna een 2 x zo groot vermogen leveren namelijk een maximaal vermogen van 7,3 kW.
Hoeveel zonnepanelen kan ik op een bestaande groep installeren? Op een bestaande groep mag u een omvormergroep tot maximaal 500 Watt AC vermogen installeren. Dit wordt normaal bereikt door bv 3 panelen van 190 Wattpiek op een 500W omvormer aan te sluiten zoals een Steca 500 of een Soladin 600.
Wanneer de elektragroep d.m.v. een YMvK-kabel vanaf de meterkast naar de kruipruimte geïnstalleerd kan worden is dit minder werk als dat de bekabeling d.m.v. opbouw elektrawerk moet worden uitgevoerd. Een elektrische oven, vaatwasser en/of quooker mogen niet samen op één elektragroep worden aangesloten.
Moet een wasmachine op een aparte groep? Men vraagt zich telkens af of een wasmachine op een aparte groep moet worden aangesloten of niet. Volgens de NEN 1010 moeten alle apparaten met een vermogen van meer dan 2000 Watt op een aparte groep worden aangelsoten.
Keukenapparaten die je maar incidenteel gelijktijdig gebruikt, kun je alsnog op 1 groep aansluiten met behulp van een zogenaamde CombiSwitch. De CombiSwitch is een compacte regelaar waarmee je bijvoorbeeld een afwasmachine en een keukenboiler (voor een kokend-water-kraan) kunt combineren.
Volgens de algemene bepalingen van het Nederlands Normalisatie-instituut moeten alle apparaten welke meer dan 2.000 watt gebruiken op een aparte groep worden aangesloten. Uitzondering hierop zijn apparaten welke minder dan 10 minuten gebruikt worden.
Zo wordt geadviseerd om apparaten die een vermogen hebben van meer dan 2.000 watt, op een aparte groep aan te sluiten. Denk daarbij aan de wasmachine, de wasdroger, vaatwasser, combimagnetron of oven. Houd hier rekening mee bij het samenstellen van je groepenkast.
Hoe berekent u het maximaal vermogen van een groep? De meeste elektrische groepen in Nederland hebben een maximale belasting van 16 Ampère, maar er is een beetje speling. Dit betekent dat de groep een maximale belasting van 16 x 230 volt = 3680 Watt aankan.
Nee, het is niet de bedoeling dat u meerdere stekkerdozen op elkaar aansluit. Gebruik daarom altijd één stekkerdoos, verlengsnoer of kabelhaspel tussen het stopcontact en het apparaat dat u wilt aansluiten. Zo voorkomt u dat er te veel warmte in het elektriciteitscircuit ontstaat.
Tegenwoordig heeft een huishouden al snel 8 tot 12 groepen nodig. Op elke groep mag namelijk maximaal 3,6 kWh aan vermogen aangesloten worden. Je kunt dat benodigde vermogen berekenen door alle apparatuur die aangesloten wordt op deze groep bij elkaar op te tellen.