Hoe vaak per jaar een controle? Probeer minimaal één keer per jaar voor een controle naar de tandarts te gaan. Ieder half jaar is natuurlijk nog beter, maar je tandarts kan het beste vertellen wat voor jou noodzakelijk is.
Over het algemeen geldt dat de tandartscontrole eenmaal per half jaar of eenmaal per jaar plaatsvindt. Het is verstandig om periodiek uw gebit te laten controleren. De tandarts kan het beste aangeven hoe vaak u het beste naar de controle kunt gaan.
Waarom is een controle zo belangrijk? Gezonde tanden en een goed verzorgd gebit zorgen ervoor dat je meer zelfvertrouwen hebt en vaker glimlacht. Wanneer je twee keer per jaar op controle gaat, weet je zeker dat je gebit goed wordt gecontroleerd, dat problemen snel verholpen of zelfs voorkomen kunnen worden.
Wanneer je enkele jaren niet naar de tandarts bent geweest vraag je om een intake. De tandarts of mondhygiëniste bekijkt het gebit en vertelt welke behandelingen nodig zijn. Ook informeert hij of zij over de kosten. Aan de hand van al deze informatie denk je rustig na over een eventuele behandeling.
Samenvattend: hoe vaak moet je naar de tandarts? Voor veel mensen is 1 keer per jaar voor controle naar de tandarts voldoende. De norm van 2 keer per jaar stamt nog uit de tijd van het Ziekenfonds. Een goede tandarts zal je een eerlijk advies geven op basis van je gebit.
De controle is niet verplicht. U kunt ervoor kiezen om alleen bij klachten (of onregelmatig) te komen. Wij raden dit af, omdat problemen daarmee veel meer tijd hebben om ongemerkt groter te worden. Denk bijvoorbeeld aan tandbederf en parodontitis.
Neem dan contact op met Stichting Urgente Noden, kortweg SUNN. Deze private organisatie zit in 100 gemeenten in Nederland. Dit noodfonds richt zich op zeer acute tandzorg. Het fonds werkt soms samen met een lokale tandarts.
Studeren brengt nogal wat kosten met zich mee. Daarnaast draagt een tandarts veel verantwoordelijkheid en ook hier betaal je voor. Daarnaast bestaan er nogal wat verplichtingen voor tandartsen zoals hulpplicht. Verder zijn tandartsen schaars goed aan het worden in Nederland en zo is hun onderhandelingspositie sterk.
Vijftien procent van de kinderen tussen de vier en zeventien jaar oud komt niet bij de tandarts. Bij peuters is dit zelfs 60 procent. In 2020 is dit aandeel nog verder omhoog gegaan naar bijna een op de vijf kinderen (18%). Als kinderen niet naar de tandarts gaan blijven gaatjes onopgemerkt.
Als er eenmaal tandsteen is gevormd, kan dit weggehaald worden door een mondhygiënist, preventieassistent of tandarts. Tandsteen verwijderen kan op twee manieren: met behulp van een haakje – waarbij het tandsteen wordt weggekrabd – of met een apparaat dat ultrasone trillingen geeft.
Waarom professionele gebitsreiniging? Bij Tandartspraktijk Bordeaux raden we aan om uw gebit elk half jaar professioneel te laten reinigen, zodat we tandplak van moeilijk bereikbare plekken op uw tanden kunnen verwijderen. Wanneer we tandplak niet op tijd verwijderen, verandert het in tandsteen.
Het is vrij normaal om twee keer per jaar naar de tandarts te gaan. De mondhygiënist bezoek je 2-4 keer per jaar. Dit is een beetje afhankelijk van de gezondheid van het tandvlees en je eigen inspanningen. Soms staan tanden of kiezen zo scheef of dicht bij elkaar dat het lastig is om het gebit zelf schoon te houden.
Hoe vaak moet je naar de mondhygiënist om tandsteen te laten verwijderen? Dat is heel persoonlijk. Het ligt eraan hoe goed je zelf je mond kan schoonhouden en hoe gevoelig je bent voor het ontstaan van tandsteen. Maar twee keer per jaar is gebruikelijk.
U kunt een rager blijven gebruiken totdat de haren plat worden.
Zonder reguliere gebitsreiniging, ontwikkelen schadelijke bacteriën en tandsteen, zich boven en onder je tandvlees, waardoor schadelijke gifstoffen vrijkomen die kunnen leiden tot tandvleesontsteking en bloedend tandvlees.
Wanneer tandplak niet tijdig wordt verwijderd, verkalkt het binnen 24 tot 48 uur en ontstaat er tandsteen. Dit kan verschillende kleuren hebben, maar is meestal geel of bruin. Tandsteen heeft vervelende problemen als gevolg. Het is daarom belangrijk om dit te laten verwijderen door een mondhygiënist.
Als je van tandarts wilt veranderen, dan mag dat. In Nederland bestaat het recht op vrije keuze van behandelaar. Een tandarts heeft geen acceptatieplicht. Als zijn praktijk vol zit, hoeft hij/zij je niet te behandelen.
Wanneer u een of meerdere gaatjes heeft of wanneer het tandvlees in uw mond ontstoken is, kunt u in veel gevallen terecht bij uw tandarts. De tandarts zal de bacteriën uit de gaatjes boren, zodat verdere complicaties aan uw gebit worden voorkomen. In veel gevallen is het probleem hiermee verholpen!
Het salaris van een tandarts in loondienst is terug te herleiden door diverse salarisschalen. Een ervaren tandarts verdient ongeveer € 4.500, – bruto per maand. Het nettoloon bedraagt circa € 3.000, – per maand.
Salaris tandarts met eigen praktijk
Je kunt er als tandarts voor kiezen om zelfstandig te werken in een eigen praktijk. Heb je een praktijk van gemiddelde grootte, dan brengt dat gemiddeld een mooi jaarinkomen van zo'n 98.000 euro op. Een rekensommetje leert dat je dan 8.100 euro per maand verdient.
'1 op 10 Nederlanders niet naar tandarts vanwege angst of te hoge kosten' Eén op de tien Nederlanders is al twee jaar of zelfs langer niet naar de tandarts geweest. Ze durven niet of zijn bang voor een hoge rekening.
Houd rekening met een kostenplaatje van circa 50 euro per getrokken tand, inclusief lokale verdoving. Gaat het trekken moeizaam of moet er worden gehecht? Dan zitten daar extra kosten aan verbonden.