Alle vogeleieren zijn eetbaar voor de mens, maar de meeste eieren stammen van enkele soorten: kip, gans, eend en kwartel. Viseieren, hoofdzakelijk van de steur en bekend als kaviaar, eieren van slakken en eieren van reptielen zijn ook bekend als menselijk voedingsmiddel, maar in mindere mate dan vogeleieren.
Dat zijn voor het overgrote deel kippeneieren. Maar in principe zijn alle eieren van vogels veilig voor menselijke consumptie. Naast die van de kip worden ook eenden- en ganzeneieren vaak gegeten.
Eendeneieren zijn groter dan kippeneieren en hebben een meer uitgesproken smaak. Deze eieren kunnen, net als de kippenvariant, worden gekookt, gebakken of gepocheerd.
Vers struisvogelei voor consumptie. Ideaal voor een hele hoop pannenkoeken, enkele cakes of een gigantische omelet. Een struisvogelei bevat minder vet, heeft een lager cholesterolgehalte dan een kippenei en een hoger magnesiumgehalte.
' Bij biodynamische landbouw is het zelfs verplicht twee of drie procent hanen te houden, uit welzijnsoverwegingen. Ook bevruchte eieren zijn overigens gewoon eetbaar en het verschil kun je niet proeven.
Leg je ei voorzichtig in de kom met water en wacht even af. Als het ei naar beneden zakt en op zijn zijkant gaat liggen, is het nog vers en helemaal oké om op te smullen. Zinkt het ei, maar staat het rechtop, dan kun je het nog best zonder problemen opeten, al moet je dat wel zo snel mogelijk doen.
'Dit kan niet waar zijn'
Hij deed onderzoek en leerde dat de meeste eieren in de supermarkt niet bevrucht zijn. "Je moet dus ook specifiek biologisch dynamische eieren kopen en daar proberen ze zo goed mogelijk de natuur na te bootsen door er ook hanen rond te laten lopen."
Maar in principe zijn alle eieren van vogels veilig voor menselijke consumptie. Naast die van de kip worden ook eenden- en ganzeneieren gegeten. Maar de eieren van de kwartel, fazant, kalkoen, emoe en struisvogel staan in sommige werelddelen eveneens op het menselijke menu.
We krijgen vaak de vraag: “Smaakt een struisvogelei anders dan een kippenei?” De smaak is bijna helemaal dezelfde als die van een kippenei. Bijna, want in verhouding bevat een struisvogelei meer eiwit dan eigeel.
Struisvogeleieren zijn de grootste eieren ter wereld. Deze eieren bereiken gemiddeld een gewicht van 1,5 kg per stuk en kunnen 15 tot 20 cm breed worden.
Er werd beweerd, dat eendeneieren besmet waren met de salmonella bacterie. Dat zou komen omdat de schaal van de eieren grote poriën hebben, waardoor de bacterie kon binnen dringen. Je mocht ze niet bakken, maar alleen koken en dat minstens tien minuten.
De broedtijd is 28 dagen. Om de kans op een goede bevruchting te vergroten wordt er aanbevolen om maximaal één Woerd op vier eenden te houden. De eieren kunnen op een natuurlijke manier uitgebroed worden maar ook met een broedmachine.
Eendeneieren zijn ongeveer even groot als kippeneieren. Ze wegen 85-95 gram en bevatten iets meer vet. Om die reden smaken ze net iets voller. Een ei bevat ongeveer 130 calorieën en heeft daarmee een hogere voedingswaarde dan een kippenei.
Blood spots. Nee, het eitje is niet bevrucht en je kunt er niet ziek van worden. Eieren met grotere bloedvlekken of embryo's worden namelijk afgekeurd tijdens het doorlichten of inspecteren van de eieren bij het eierpakstation. Kleine vlekjes zijn minder goed te zien, zeker bij bruine eieren.
Tegenwoordig is het normaal, dat door de bakker uitsluitend kippeneieren worden gebruikt, maar vroeger waren er bij de banketbakker in de patisserie naast ganzen- en eendeneieren ook meeuweneieren die voor al het lekkers werden gebruikt.
"Ondanks het feit dat de zwaan een beschermd dier is, kan het dier in een grote groep schade aanrichten aan landbouwgewassen. Daarom mag er tussen 15 november en 31 mei in bepaalde gebieden op worden gejaagd. Dat mag alleen als verjaagacties, zoals lampen en geluidsinstallaties, niet werken."
De eieren kosten van € 10,00 per stuk.
Kalkoenei. Een kalkoenei is het ritje naar de poelier dubbel en dwars waard. De grote uitvoering, de subtiel gespikkelde schaal, het stevige eiwit en het stroperige eigeel smaken verrassend goed.
Struisvogelvlees is uitzonderlijk voedzaam: het bevat veel proteïnen en slechts weinig cholesterol. Een weldaad voor de gezondheid. En ook de dieren worden met veel respect gekweekt in Zuid-Afrika. Ze scharrelen er vrij rond op de open ruimtes van hun natuurlijke leefomgeving, de savanne.
Juist, van eieren.De eiwitten, mineralen en dergelijke, zijn ook voor vogels erg gezond. 't Eigeel wordt gedroogd en gemalen om eivoer van te maken. Als je vers geeft, moet dit hard gekookt zijn en afgekoeld (uiteraard).
Alle eieren zijn eetbaar. Ook die van slangen of schildpadden en amfibieën.
Kan je Windeieren Eten? Nee, het is niet veilig om windeieren te eten, omdat ze geen eierschaal hebben.
Pas na vijf dagen kan je zien of je ei bevrucht is. Dit kan je doen door een lamp te houden onder je ei. Wanneer je eitje er nogal donker uitziet vanbinnen is de kans groot dat er een kuikentje aan het groeien is in je ei. Wanneer het ei licht vanbinnen is dan zal je eitje niet bevrucht zijn.
Bevrucht ei: Een bevrucht ei herken je aan een donker vlekje in het midden van het ei. Dit donkere vlekje zijn de eerste bloedvaatjes. Onbevrucht ei: Als het ei na 5 dagen nog steeds egaal geel is vanbinnen, dan is het ei onbevrucht.
Je ziet, merkt en proeft niets aan de eieren. ,,Zolang de eieren koel worden bewaard staat de ontwikkeling stil. Zodra de eieren echter bebroed worden door een kip of in een broedmachine, gaat het vruchtje in het ei zich in 21 dagen ontwikkelen tot een kuiken.”