De zwaartekracht van de maan is verantwoordelijk voor eb en vloed op aarde en de hoogte van de getijden volgt ook de cyclus van volle en nieuwe maan. In de zeevaart en tuinwereld wordt rekening gehouden met de verschillende fases van de maan. Zo is volle maan bijvoorbeeld een geliefd moment om zaden te zaaien.
De grootste invloed van de maan op de aarde is de getijdenwerking, die eb en vloed in zeeën en oceanen veroorzaakt. Als de maan een complete oceaan in beweging kan brengen, zal hij dan ook niet een enorme invloed uitoefenen op veel kleinere objecten, zoals mensen? Dat zou je denken, maar het antwoord is 'nee'.
Volgens sommige studies zouden we tijdens volle maan tot twintig minuten minder slapen dan normaal en hebben we meer tijd nodig om in slaap te vallen. Ook nam de hersenactiviteit die geassociëerd is met diepe slaap af, en bleken de proefpersonen tijdens volle maan minder melatonine in de hersenen te hebben.
Zij ontdekten dat de proefpersonen rond volle maan circa vijf minuten langer nodig hadden om in slaap te vallen. En dat ze gemiddeld 20 minuten korter sliepen dan bij andere maanstanden. Bovendien hadden ze lagere melatoninewaarden en verminderde de hersenactiviteit die bij een diepe slaap hoort met 30 procent.
Energie, symboliek en magie
De maan heeft, samen met de zon, een onmiskenbare invloed op de natuur op aarde. Ze bepaalt de eb en de vloed, de stand van het water. Wij mensen zijn onderdeel van die natuur en bestaan voor zo'n zeventig procent uit water.
De dagen vlak voor en na de volle maan verandert de energie om ons heen. De nadelen hiervan zijn dat je als HSP wakker kan liggen, onrustig slaapt, intens droomt of zelfs slaapwandelt.
Onrustige gevoelens
Naast de aantrekkingskracht op de aarde, zou de spirituele kracht van de maan ook voor effecten op de mens kunnen zorgen. Omdat deze op z'n sterkst is tijdens volle maan zou dat emoties en gevoelens kunnen uitvergroten. Maar opnieuw: dat is niet bewezen.
De volle maan betekenis
De maan staat voor vrouwelijke, krachtige energie. De maan is ook iets wat bij mensen de levenscyclus oproept; geboorte, dood en wedergeboorte dankzij het vol worden en afnemen van de maan. De volle maan kan ook gevierd worden, dit wordt een Esbat genoemd.
Wat bleek: rond volle maan maakten mensen minder melatonine aan (het hormoon dat je slaperig maakt) en hadden ze dan ook vijf minuten langer nodig om in slaap te komen. Daarnaast sliepen ze minder diep en korter. Een jaar later testten Zweedse wetenschappers bij 47 proefpersonen de invloed van de maan.
Martin Dresler van het Radboudumc onderzocht met collega's van het Max Planck Institute of Psychiatry in München de invloed van de maan op slaap. En wat blijkt: er is geen aantoonbare relatie tussen de maancyclus en de slaapkwaliteit van de mens.
De energie van de nieuwe maan ondersteunt het proces van naar binnen keren, rust en evaluatie. Het versterkt je intuïtie en je gevoel. Tijdens de nieuwe maan kun je dan echt goed contact maken met wat goed is voor jou. En dan ook echt op alle fronten: fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel.
Iemand die wispelturig is en voortdurend van stemming verandert, wordt maanziek genoemd. Een echte ziekte is het tegenwoordig misschien niet, maar daar dacht men vroeger anders over. Het woord maanziek is al heel oud, het wordt al in 1332 vermeld, met als synoniemen 'maensch', 'manich' en 'maensuchtich'.
De volle maan staat gepland op de volgende data: 9 oktober 2022 om 22:54 uur. 8 november 2022 om 12:02 uur. 8 december 2022 om 05:09 uur.
De maan cirkelt om de aarde en de hoge waterstand volgt de beweging van de maan. Als de maan er niet zou zijn, zouden de getijden niet helemaal verdwijnen – omdat de zon ook getijden veroorzaakt – wel zijn de getijden zonder inbreng van de maan tot wel 75 procent minder sterk. De getijden worden dus zwakker.
Het komt ook voor dat de maan heel snel lijkt te verdwijnen. Dan is er sprake van een maansverduistering. Een volle maan wordt ineens minder vol en het lijkt wel alsof er een hap uit genomen is. Een maansverduistering treedt op als de aarde precies tussen de zon en de maan in staat.
De energie die de maan uitstraalt, wordt in de astrologie geassocieerd met vrouwelijke 'yin' energie waardoor vrouwen deze energie sterker ervaren. Deze energie staat voor onze instinctieve reacties en emoties. In plaats van weloverwogen te reageren, bepaalt de maan juist de onbewuste en snelle reacties.
Een supermaan
De maan kwam om iets over 10 uur in de ochtend het dichtst bij de aarde. Rond 17:00 is het precies volle maan. Een uur later is de 'supersneeuwmaan' het best zichtbaar.
Proefpersonen sliepen 20 minuten korter bij volle maan
Door die nachten te analyseren, ontdekten wetenschappers dat we gemiddeld 20 minuten korter slapen tijdens volle maan. Maar de REM-slaap duurt gemiddeld 30 minuten langer.
Vollemaan is geen zeldzaam verschijnsel, en we kunnen het dan ook regelmatig zien vanaf de aarde. De maan doet er 29,53059 dagen over om zijn vier fasen te doorlopen. Dat betekent dat het ten minste één keer per maand vollemaan is. De volgende vollemaan is in Nederland en België op 9 oktober 2022.
Vermoeidheid. Tijdens een volle maan wordt de aanmaak van het slaaphormoon prolactine verstoord. De sterke energie van de maan zorgt ervoor dat je moeilijk de slaap kunt vatten. Je ligt te woelen in bed en overdag heb je last van een slaaptekort.
Een bloedmaan is een totale maansverduistering waarbij de aarde precies tussen de maan en de zon in komt te staan. Doordat het zonlicht indirect de maan bereikt, verlicht deze door de atmosfeer wat om de aarde heen zit, de maan op.
De betrouwbaarste website is de MoonPhase-pagina van het United States Naval Observatory. Op die pagina kun je elk gewenst jaar tussen 1700 en 2035 intypen, en een overzicht gepresenteerd krijgen van de schijngestalten van de maan voor dat jaar.
Om te beginnen: hoe vaak is het eigenlijk volle maan? Dit komt (ongeveer) eens in de dertig dagen voor. Als de eerste volle maan in een jaar vroeg in januari valt, betekent dit dat er soms dertien volle manen in een jaar zijn. Meestal zijn dit er echter twaalf.
Het is een folkloristisch geloof dat teruggaat tot de oudheid en zelfs de prehistorie. De Engelse termen lunacy (gekte) en lunatic of loony ("gek") stammen af van dit geloof in maanziekte. In het Nieuwe Testament van de Bijbel wordt verhaald dat Jezus een maanzieke geneest.