Een munt met een dikte van 2,15 mm. is verdacht. Het gewicht is 8,50 gram. Ook hier zijn heel kleine afwijkingen mogelijk, maar vaak zijn dat maar enkele honderdste grammen.
Dit zijn exact gekalibreerde sensoren die een elektrisch signaal produceren waarvan de sterkte nauw is gerelateerd aan de op de weegschaal uitgeoefende kracht. Met een geldtelweegschaal telt u efficiënt losse munten, munten in zakjes, muntrollen, stapels bankbiljetten en losse biljetten.
Een kilogram kleingeld bestaat dus voor 950 gram uit staal en 50 gram uit koper. Die zijn respectievelijk 0,19 en 0,2225 euro waard.
De 10, 20 en 50 eurocent munten zijn gemaakt van koper, aluminium, zink en tin. De 1 en 2 euromunten zijn tweekleurig en bestaan uit nikkel, koper en messing.
De waardevolste munt van twee euro werd geslagen in Monaco. Deze werd in 2007 gemaakt ter ere van Grace Kelly, een Amerikaanse actrice en winnaar van een Oscar-prijs die trouwde met Prins Rainier III en prinses van Monaco werd. Er werden slechts 20.000 exemplaren in omloop gebracht.
Het is heel eenvoudig, aangezien euro's wettig betaalmiddel zijn, is een 2 euromunt slechts 2€ waard. Nogmaals, het is heel eenvoudig, de verzamelwaarde wordt bepaald door de staat van bewaring van de munt, maar vooral door de zeldzaamheid van de uitgifte, hoe zeldzamer de uitgifte, hoe hoger de verzamelwaarde.
Muntautomaten. Onze automaten voor het storten en opnemen van munten vindt u bij een groot aantal filialen van Gamma en Karwei en in enkele van de Geldmaatwinkels. Rekeninghouders van ABN AMRO, ING en Rabobank kunnen gebruikmaken van deze automaten.
Een muntje van 1 cent uit Monaco, uit 2001 of 2002, is om en bij de 100 euro waard. Hetzelfde geldt voor een muntje van 2 cent uit het Vaticaan uit 2002 of 2003. Nog een zeldzaam rostje is dat van 1 cent dat Finland in 2001 uitgaf. Dat is 10 euro waard.
Tussen 1848 en 1948 zijn de zilveren 10 cent munten van Nederland geslagen. Dit betreft zowel de regeerperiode van Koning Willem II, Koning Willem III als Koningin Wilhelmina. De munten wegen 1,4 gram en bevatten 64% zilver. Dit komt neer op 0,896 gram zilver.
U maakt alleen kans bij uw eigen bank, als u op uw rekening stort. De service van banken wisselt. Aan de balie wordt doorgaans van u verwacht dat u zelf enig voorwerk doet. Bij ABN Amro is dat zo, en ook de Postbank wil dat u de muntjes uittelt in plastic zakjes.
Briefgeld en munten storten kan bij een stortautomaat in een bankkantoor. Je hebt daarvoor je betaalpas nodig. Geld storten op je eigen rekening met je eigen betaalpas kost 2,25 euro per keer, vanaf de vijfde storting is het 9,50 euro. Storten op een andere rekening kost 9 euro per keer.
Een tien-eurobiljet weegt 0,72 gram, de uitvoering van twintig euro is met 0,80 gram iets zwaarder. Dit betekent dat je met alleen twintigjes bijna 17 kilogram moet sjouwen (21 duizend x 0,80 gram = 16.800 gram). Met tientjes is het met ruim 30 kilogram (42 duizend x 0,70 gram = 30.240 gram) wel wat zwaarder.
Eurocoinhouse biedt een zeer ruim assortiment, met daarin euromunten uit alle eurolanden. U vindt hier onder andere BU sets (Brilliant Uncirculated) , UNC sets (Uncirculated), bijzondere 2 euromunten, Proof munten, losse munten, pattern sets en gekleurde 2 euromunten.
Dit doet u bij de Nederlandsche Bank (DNB) in Haarlem. Guldenmunten (als dubbeltjes en rijksdaalders) kunt u bij DNB niet meer omwisselen. Andere valuta kunt u alleen omwisselen in het land waar het geld vandaan komt.
De 1 en 2 eurocent blijven een geldig betaalmiddel, u kunt ze dus nog altijd gebruiken in de winkel. Iedereen mag 1 keer per maand tot 5 kilo muntstukken gratis gaan omwisselen bij de Nationale Bank in Brussel.
De wet verplicht niemand om wettige betaalmiddelen te accepteren. Winkeliers mogen contant geld (biljetten en munten) of betalen met een pinpas of creditcard weigeren. Wel geven winkeliers meestal aan welke betaalmiddelen ze niet accepteren. Bijvoorbeeld via raamstickers of kassastickers.
Sinds de coronacrisis betalen we meer en meer digitaal, waardoor er nog veel rosse munten in schuiven, jassen en kasten zitten. Daarom roepen Kom op tegen Kanker en Eén iedereen op om van 9 mei tot 17 juni 2022 alle achtergebleven eurocenten uit quarantaine te halen en te verzamelen in een Rospot.
Voegen we daarbij de 2 euro circulatiemunten (449 verschillende) dan zijn er dus tot en met 2021 877(!) verschillende 2 euromunten verschenen. De zeldzaamste heeft een oplage van 1.000 en de meest voorkomende een oplage van 1.174.729.130.
Met een waarde van bijna 3 euro is de Koeweitse dinar in nominale termen de duurste munt ter wereld; als je ten minste bitcoin en andere alternatieve valuta's niet meerekent. De hoge waarde van de munten uit Koeweit en Bahrein lijkt veel kracht uit te stralen.
Bij Feddema Goud & Zilver, Postzegel- en Muntenhandel bent u dan aan het juiste adres. Wij zijn gespecialiseerd in het in- en verkopen van uw waardevolle munten. Heeft u nog een mooie muntenverzameling thuis liggen die u graag wilt inleveren?