Er zitten 384 kilocalorieën in 1 bakje (150 gram) friet, bereid in hard vet, zonder zout. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'friet, bereid in hard vet, zonder zout'?
Er zitten 542 kilocalorieën in 1 portie (210 gram) friet speciaal, zonder zout. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'friet speciaal, zonder zout'?
Een gewoon pak friet weegt gemiddeld tussen de 231 en 397 gram. Het allerkleinste kleine pakje weegt 165 gram, een groot familiepak gemiddeld net geen kilogram. 350 gram is niet niks. Is het niet te ongezond zoveel frieten te eten?
Er zitten 560 kilocalorieën in 1 portie (175 gram) friet met mayonaise, zonder zout.
Volgens diëtiste Ukie Harkema kun je beter vaker aardappelen dan pasta of rijst eten als je wilt afvallen. "Aardappels bevatten minder zetmeel dan een even grote portie rijst of pasta én ze vullen beter, omdat er veel meer vezels in zitten."
Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C. Vervang aardappelen daarom niet elke dag door een graanproduct en voorzie bij vervanging altijd een vitamine C-rijke bron in je voeding zoals een extra portie groenten of fruit.
Als je gezond en gevarieerd eet, is het geen probleem om af en toe een frietje te eten. Het gaat erom dat je friet niet té veel en té vaak eet. Het gaat om de juiste balans.
Laten we beginnen met een gemiddelde portie friet van 200 gram. Zo'n portie levert al snel ± 75-80 gram koolhydraten en ± 500-600 calorieën. Samen met een flinke dot mayonaise (50 gram) komt dit al gauw uit op ± 800 calorieën.
De winnaar van de meest gezonde snack van de snackbar gaat naar de kroket. Een kroket bevat namelijk minder zout dan een frikandel. Bovendien wordt een frikandel vaak gegeten met mayonaise, currysaus en uitjes.
Maar hoeveel frietjes bak je er dan in? Het aantal gram frietjes dat je in een friteuse bakt noemen wij het laadvermogen. Per persoon is een portie van 250 gram frietjes gemiddeld.
Zeker bij friet is een groot verschil te zien: in frituur bereid maar liefst 320 calorieën per 100 gram en uit de airfryer slechts 130.
In 1 bakje (150 gram) friet, met zout zit: 393 kcal energie.
De berenklauw of berehap, gehaktbal, frikandel, mexicano en varken- of kipspiesjes (saté) behoren tot de koolhydraatarmere frituursnacks. De betere frituursnack is overduidelijk de varken- of kipspiesjes, deze bevat amper 99 kcal, 1,5 g koolhydraten en 3,7 g vet.
1 zak (300 gram) patat, bereid, zonder zout bevat:
Wil je een andere hoeveelheid of eenheid kiezen?
De richtlijn van 2000 kcal voor vrouwen en 2500 kcal voor mannen zijn gemiddelde uitgangspunten. We gaan hierbij uit van een persoon die op gewicht wilt blijven. Je exacte caloriebehoefte wordt bepaald door je geslacht, leeftijd en activiteitsniveau.
Ik wandel 5 tot 6 kilometer per uur
Dit betekent dat je 4,3 calorieën per kilo lichaamsgewicht verbrandt. Stel dat jij 1, 2 of 3 uur wandelt en 80 kilo weegt, bereken je het aantal calorieën als volgt: 1 uur x 4,3 MET-waarde x 80 kg = 344 kcal. 2 uur x 4,3 MET-waarde x 80 kg = 688 kcal.
Er zitten 181 kilocalorieën in 1 stuk (72 gram) frikandel, gefrituurd. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'frikandel, gefrituurd'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Er zitten 413 kilocalorieën in 1 portie (175 gram) friet met tomatenketchup, zonder zout. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'friet met tomatenketchup, zonder zout'?
Het eten van gefrituurd voedsel is natuurlijk al niet gezond, omdat het sterk bewerkt voedsel is. Dus of je nu een patatje uit de frituurpan of uit de Airfryer eet, maakt qua voedingsstoffen eigenlijk niet veel uit. Beide varianten bevatten al weinig essentiële vitamines en vezels.
Friet bevat ook veel vet. Vetten bevatten veel calorieën en daarom kan je sneller overgewicht krijgen als je er te veel van eet.Overgewicht vergroot de kans op maar liefst 12 kankersoorten. Daarnaast krijg je vaak saus zoals mayonaise bij je portie friet.
Frietjes zijn eigenlijk aardappelen en krijgen een Nutri-Score A omdat ze veel vezels, weinig zout, geen suiker… bevatten. Het is dus een gezond product. Maar je moet ze thuis wel nog bakken in vet en dan wordt het een vetrijker en calorierijker product.