Terpentine of waterbasisBuitenlak is door de band genomen een lak op terpentinebasis.
Is watergedragen verf geschikt voor buiten? Dat kan zeker.Het hangt wel van de soort watergedragen verf af of dit mogelijk is.
Buitenlak is meestal op basis van terpentine, maar er bestaat ook buitenlak op waterbasis (ook wel 'water gedragen' buitenlak of 'acrylverf' genoemd). Zowel in buitenlak op terpentinebasis als op waterbasis zitten vluchtige organische stoffen (VOS).
Maak de doek een beetje nat met spiritus en wrijf vervolgens over het oppervlakte. Na ongeveer 30 seconden kunt u het resultaat bekijken. Laat de verf af op uw doek? Dan heeft u te maken met acrylaatverf of wel een verf op waterbasis.
De grondverf en lak zijn beide op waterbasis, waardoor je snel moet schilderen. Door de hoeken en randen met een kwast te schilderen en de grote delen met een viltroller, kan je makkelijker en sneller werken.
Over het algemeen gebruik je binnen verf op water basis, en buiten verf op terpentine basis. Verf op water basis is geur arm, snel drogend, niet vergelend, elastischer en beter voor het milieu. Verf op terpentine basis is buiten een stuk duurzamer.
Beitsen, muren verven of zelfs lakken, bij Action zit je goed. De perfecte verf voor je schilderklussen vind je bij Action. Je treft er hoogwaardige verfproducten aan, op olie- en waterbasis, tot primers, muurverf, spuitverf, beits en metaallak.
Daarnaast is er verf op terpentinebasis. Dit wordt ook wel terpentinegedragen-verf of alkydverf genoemd. In plaats van water wordt er gebruik gemaakt van terpentine om dit product te verdunnen. De verf bevat meer schadelijke stoffen en is daarom ook meer schadelijk voor zowel jouw gezondheid als voor het milieu.
Watergedragen (acryl)verf
Watergedragen verf, ook vaak acrylverf genoemd, heeft als hoofdbestandsdeel (hoe kan het ook anders) water! Voordelen van water is dat de verf niet kan verkleuren/vergelen. Dit is dan ook vaak de reden dat watergedragen verf binnen wordt geadviseerd door professionele schilders.
Sommige verfsoorten bieden de beste bescherming tegen invloeden van het weer, maar zijn helaas niet geschikt voor alle soorten ondergronden. De beste buitenverf is van merken zoals Sikkens, Sigma en Wijzonol. Het zijn A-merken met hoogwaardige producten, waar ook professionele vakschilders graag gebruik van maken.
Buitenverven kunnen over het algemeen wel binnen gebruikt worden maar binnenverven kunnen vaak niet buiten gebruikt worden. Buitenverven zijn meestal op Terpentinebasis, voor professioneel gebruik mag een schilder verf op terpentinebasis niet binnen gebruiken.
Er zit wel degelijk verschil in verf voor binnen en verf voor buiten. Buitenverf kan namelijk veel beter tegen een stootje.Wind, regen, kou, hagel, sneeuw... de verf kan hier allemaal tegen.Binnenverf is hier niet op gemaakt.
Een slechte hechting van watergedragen verf kan ook veroorzaakt worden door een vochtige ondergrond. Je hebt een droog oppervlak nodig om op te verven. Daarnaast is de verf mengen van belang. Je roert de verf door om voor een goede verdeling van de pigmenten en de hechtmiddelen te zorgen.
Kan verf op waterbasis over verf op terpentinebasis? Ja, dit kan na grondig reinigen (met bijvoorbeeld St.Marc, Universol of ammoniak met water) en daarna zorgvuldig schuren. In het ergste geval moet er nog een primer tussen de oude verflaag en de nieuwe verf op waterbasis.
Voordelen van verf op waterbasis is:
geen tot nauwelijks geurbelasting. vergeelt niet. snel droog en overschilderbaar. binnen goed toepasbaar.
Over het algemeen kun je verf in een blik tot 2 jaar bewaren. Verf op terpentinebasis gaat het langst mee, deze verfsoort kan zelfs tot 3 jaar goed blijven. Een andere vraag is hoe lang je muurverf kunt bewaren. Muurverf is verf op waterbasis en dit soort verf kun je in het gunstigste geval ongeveer 2 jaar bewaren.
De meeste oude verven zijn watergedragen muurverven en kun je makkelijk opnieuw schilderen. Oude verflagen op solventbasis kunnen helaas voor problemen zorgen bij het overschilderen: ze vormen een veel hardere toplaag na het drogen. Deze schuur je dan ook beter grondig op voor je de grondlaag aanbrengt.
Elke latex, beits of acryl hout verf op waterbasis is zonder probleem waterafstotend en waterdicht te maken.
Water of terpentine verf
Het verschil is heel erg simpel en zit hem eigenlijk al in de naam. Bij verf op terpentinebasis, is terpentine gebruikt om de verf te verdunnen.Bij verf op waterbasis is het verdunningsmiddel water.
De verf is op waterbasis wat betekent dat het geurarm is, snel droogt en goed hecht op verschillende ondergronden. Kenmerken: Basismateriaal: Abs (acrylonitril- butadieen-styreen)
Als wij alleen al naar de prijs kijken van action verf dan is het onmogelijk om hier een goede kwaliteit van te leveren. Als wij kijken naar de basis grondstoffen, pigmenten en de verpakking dan raden wij verf en muurverf van de Action af.
Tijdens een schilderklus is het ook van belang om tussen de verflagen door de geverfde laag te laten drogen en vervolgens licht op te schuren (matteren). Zo kan de volgende laag optimaal hechten en krijg je het mooist dekkende eindresultaat.
Bij lak over beits heen is het van belang dat de basis van de producten hetzelfde is. Bij een watergedragen beits breng je dus een watergedragen lak aan, terwijl je bij een synthetische beits juist kiest voor een synthetische lak om over beits heen te lakken.
Verf op waterbasis (acrylverf) is uitstekend voor binnen, maar minder geschikt voor buiten. Acrylverf kent veel voordelen: een minder sterke geur, minder schadelijk voor de gezondheid, het vergeelt niet en heeft een snelle droogtijd.