Witbalans standen op je camera
Deze komen vaak goed overeen met de werkelijke kleuren. Met deze stand is de witbalans automatisch ingesteld aan de lichtomstandigheden die te herkennen zijn voor de camera. In de meeste situaties werkt dit goed, maar je kunt ook zelf aangeven welke witbalans je wil gebruiken.
7: Gebruik de juiste instellingen voor avondfotografie
De witbalans kun je op automatisch laten staan, maar als het beeld te warm is van kleur, stel dan de witbalans in tussen de 3200 en 3500 Kelvin. Zet de ISO-waarde zo laag mogelijk om ruis te beperken, meestal is dit ISO 100.
Je kan je witbalans best niet op automatisch zetten als je tijdens een golden hour fotoshoot. Zet je witbalans op bewolkt zodat je de warme toon van het licht kunt meepakken.
5000 K: flitslicht. 5600 K: gemiddeld daglicht. 6000 K: middagzon. 6500 K: neutraal wit.
Hoe lager het aantal Kelvin, hoe warmer (roder) de kleur van het licht. Anderzijds geldt; hoe hoger het aantal Kelvin, hoe koeler (blauwer) de lichtkleur.
Waar moet je op letten bij het kopen van een flitser? Het vermogen van een studioflitser wordt uitgedrukt in wattseconde. Een 1000Ws is krachtiger dan een flitskop van 250Ws. In een thuisstudio is een flitser van 1000Ws waarschijnlijk te veel van het goede.
Instellingen. Gebruik sowieso een statief tijdens het gouden uur. Hierdoor kun je met de laagste iso-waarde en lange sluitertijden fotograferen, zelfs als het licht bijna weg is. En dat levert uiteindelijk de minste kleurruis, minder bewogen foto's en de mooiste kleuren op.
De term 'het blauwe uur' komt van het Spaanse 'La hora azul' oftewel 'L'heure bleue' in het Frans en verwijst naar de tijd vlak voordat de zon opkomt of net nadat die is ondergegaan.
Op 15 september begint de astronomische ochtendschemering (eerste lichtstralen) om 05:22 uur en om 20:44 uur is het volledig donker (het einde van astronomische avondschemering).
In de nachtfotografie leeft het diafragma meestal ergens tussen de F/8 en de F/16. Meestal wil je alles scherp op de foto krijgen met een groot scherptegebied. Staat er een voorgrond onderwerp dicht bij, dan zal je richting de F/16 gaan, anders is F/8 een goed uitgangspunt bij een camera met een APS-C sensor.
Houd de ISO zo laag mogelijk, anders krijg je ruis. Een camera op statief kun je instellen op ISO100-200. Zorg voor voldoende scherptediepte, F/8.0 of hoger. Pas de sluitertijd bij nachtfotografie aan op de instellingen hierboven.
Wanneer je in een donkere omgeving wilt fotograferen, is het belangrijk dat de lens optimaal gebruik maakt van het kleine beetje licht dat aanwezig is. Gebruik daarom een lens met een groot maximaal diafragma, bijvoorbeeld f/1.4 of f/2.0. Door de grote diafragmaopening valt zo veel mogelijk licht op de sensor.
Een wit papiertje moet wit zijn, in iedere kleur licht. De witbalans corrigeert de kleuren in de foto, rekening houdend met het licht waarin de foto werd genomen. Ook kun je de witbalans handmatig instellen op een aantal voorgeprogrammeerde instellingen. Je kunt bijvoorbeeld een witbalans preset gebruiken voor schaduw.
Bij een foto waar het onderwerp scherp is maar de achtergrond wazig spreken we over een kleine scherptediepte. De grootte van de scherptediepte wordt bepaald door een aantal factoren waaronder de kwaliteit van de lens, de gebruikte diafragmaopening en de afstand waarop scherp gesteld wordt.
Een grijskaart helpt de camera om de kleuren correct vast te leggen. Door de camera een bekende kleur met een vaste waarde te laten zien, kan hij dat als referentie voor alle andere kleuren gebruiken. Deze kleur is 18% grijs. Dit betekent: 0% is puur wit en 100% is puur zwart; 18% grijs is dus lichtgrijs.
De vuistregel is dat Golden Hour één uur na zonsopkomst en één uur voor zonsondergang is.
Grootste diafragma staat op de lens, vaak staat er bijv. f/3.5-5.6. Dat betekent grootst diafragma is f/3.5 (als je niet inzoomt) en als je wel inzoomt is grootste diafragma f/5.6. Wel kan je altijd een kleiner diafragma kiezen, dus je kan bijvoorbeeld ook f/11 kiezen.
Het eerste uur na de geboorte wordt ook wel het Gouden uur genoemd (net als in de fotografie de korte periode als de zon op en onder gaat). Een bijzondere tijd, omdat er in dit uur iets subtiels gebeurt. Het zijn je baby's eerste ervaringen in de wereld, voor het eerst zonder het warme en omhullende baarmoeder gevoel.
Het gouden uur, ook wel magische uur genoemd, is een term uit de fotografie, die de korte periode na zonsopgang of voor zonsondergang aangeeft, waarin er meer indirect zonlicht is, waardoor het licht meer rood en zachter is. Omdat de zon aan de horizon staat, gaat het licht een langere afstand door de atmosfeer.
De algemene regel is dat de afmetingen van de softbox ongeveer net zo groot moet zijn als het onderwerp. Dus voor een foto van een hoofd of helft van een lichaam moet je een softbox kopen van 46 tot 61cm, terwijl voor foto's van een volledig lichaam meerdere softboxen van 122cm of groter moet gebruiken.
Een triggerset bestaat uit een zender en een ontvanger. Deze set vervangt de synchrokabel. Je werkt dus geheel draadloos! De zender stuurt het signaal naar de ontvanger.
Een instellamp (ook wel modeleerlamp genoemd) is onderdeel van studioflitsers. Het zit niet op cameraflitsers (opzetflitsers). Het is een lamp die een grote indicatie heeft over hoe schaduwen straks op de foto gaan vallen.
Hoe hoger het aantal Kelvin, hoe kouder de kleur van het licht. In ons assortiment hebben wij diverse lichtkleuren LED Panelen: 3000K Warm Wit, 4000K Helder Wit (Neutraal Wit), 6000K Koud Wit, instelbaar wit CCT LED paneel(2800k-6500K) en RGB(kleur)LED paneel.
De lichtkleur 3000k is warm wit, iets kouder en te vergelijken met de vroegere halogeenspots en met de kleurcode 830 van TL-lampen. De lichtkleur 4000k is te vergelijken met daglicht en met de kleurcode 840 van TL-lampen. Deze lichtkleur wordt ook neutraal of natuurlijk wit genoemd.