Dat de Fransen langer rentenieren, komt voornamelijk door de lage pensioenleeftijd: gemiddeld stoppen Fransen met werken als ze 60,8 zijn.
Binnen de top 3 zijn de verschillen klein: IJsland scoort 84,2 punten in de ranglijst, Nederland 83,3. Derde is Denemarken (82 punten), dat voor 2018 jarenlang nummer één was. IJsland, Nederland en Denemarken krijgen van Mercer daarom allemaal de 'A-status' dat hoort bij een 'eersteklas pensioensysteem'.
Dat komt deels door de hoge levensverwachting, maar ook doordat Italianen gemiddeld op hun 64ste stoppen met werken. De wettelijke pensioenleeftijd is er sinds 2019 voor iedereen 67. Eerder mochten mannen op hun 65ste met pensioen, en vrouwen, opmerkelijk genoeg, op hun 60ste al.
In Turkije ligt de officiële pensioenleeftijd op 65 voor mannen en op 64 voor vrouwen, maar de meerderheid van de Turken werkt langer door.
De wettelijke pensioenleeftijd in het VK is 66 jaar, voor mannen en vrouwen. Tussen 2026 en 2028 stijgt deze naar 67.
De feitelijke gemiddelde pensioenleeftijd voor mannen is niet 60 maar 54 jaar, en voor vrouwen geldt niet 55, maar in de praktijk 52 jaar. Dit komt doordat er nogal wat beroepen in Rusland zijn waarvoor een lagere pensioenleeftijd geldt, zoals mijnwerkers, piloten en arbeiders in de bosbouw.
In Zwitserland heeft de meerderheid in een referendum tegen een plan gestemd om de pensioenleeftijd voor vrouwen te verhogen van 64 naar 65 jaar. Voor Zwitserse mannen geldt al langer dat ze tot hun 65e moeten doorwerken.
Doorwerken na de pensioengerechtigde leeftijd kan in Zweden gewoon tot je 68ste – met pensioenopbouw (69 vanaf 1 januari 2023). De leeftijd waarop je wettelijk gezien op zijn vroegst met pensioen kan (nu 62) gaat in 2023 wel naar 63 en tegen 2026 zal deze gestegen zijn naar 64.
Jarenlang werden de Grieken afgeschilderd als potverterende luilakken en kampioenen vroegpensioen. Maar het zijn de Fransen die als eersten ophouden met werken. De Franse werknemer gaat gemiddeld met 60 jaar met pensioen, een Griek op zijn 62ste.
Het gemiddelde Spaanse pensioen ligt op 1.193,81 euro bruto per maand. Het onderzoeksbureau vond uit dat de kosten voor Spaanse pensioenen 3% gestegen zijn in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Op dit moment gaat het om een totaalbedrag van 10,2 miljard euro.
Bijvoorbeeld: u hebt in Duitsland een brutoloon van €37.000 per jaar. Dan bouwt u over dat jaar in Duitsland een pensioen op dat twee keer zo hoog is als de Nederlandse AOW. Maar wanneer u een deeltijdbaan hebt in Duitsland, dan kan uw pensioen lager zijn dan de Nederlandse AOW.
Werkende inwoners van Frankrijk ontvangen na de opbouw van 160-172 trimesters een volledig pensioen. Dit komt neer op 40 tot 43 jaar werken. Een volledig pensioen is op jaarbasis ongeveer 50% van het gemiddelde van de best verdiende jaren met een maximum. Het maximale pensioenbedrag is € 39.000 bruto per jaar.
Het pensioen is voor een grote groep namelijk een onmisbare aanvulling op hun inkomsten. Het gemiddelde pensioen in Rusland is omgerekend zo'n 200 euro. "Dat betekent dat veel mensen daarnaast werken. Bijvoorbeeld als garderobejuffrouw of als bewaker.
Zakenblad Forbes heeft de Algarve zelfs uitgeroepen tot de beste plek ter wereld om na uw pensioen te wonen. Hier schijnt de zon ongeveer 3.000 uur per jaar. De Algarve ligt aan de Atlantische Oceaan, waar het door de frisse zeewind nooit drukkend warm is, maar wel vrijwel altijd aangenaam zonnig.
Het ouderdomspensioen bestaat uit een vast basisbedrag, waarvan u een veertigste krijgt voor elk verzekeringsjaar met een maximum van veertig jaar, met daarbij een proportionele toeslag van 1,85 % van het beroepsinkomen dat u als verzekerde gedurende uw gehele loopbaan in Luxemburg hebt opgegeven.
In Oostenrijk hebben mannelijke werknemers gemiddeld een pensioen van 2.247 euro per maand. Voor vrouwen is dat 1.247 euro. De wettelijke pensioenleeftijd voor die laatsten is bovendien nog altijd 60 jaar. Vergelijk dat eens met België.
Pensioenen in Engeland vergeleken met die in Nederland
Iedereen heeft recht op AOW, mensen die voor een werkgever werken bouwen daar meestal een collectief pensioen op en iedereen kan zijn pensioen aanvullen door een individueel pensioenplan.
Woont u in Duitsland? Dan vraagt u AOW aan bij de Deutsche Rentenversicherung (DRV). DRV stuurt de aanvraag door aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB). U kunt uw aanvraag het beste een half jaar voor het bereiken van de AOW-pensioenleeftijd indienen.
Wanneer je in Spanje gaat wonen, bouw je vaak geen AOW op. Je bent dan namelijk niet meer verplicht verzekerd voor de Algemene Ouderdomswet (AOW). Woon je in Spanje en werk je in Nederland? Dan ben je meestal wel verzekerd voor de AOW.
Hoeveel AOW-pensioen u krijgt, hangt af van uw gezinssituatie en hoe lang u AOW-pensioen hebt opgebouwd. Voor elk jaar dat u verzekerd bent voor AOW, krijgt u 2% van een vast bedrag. Dit bedrag is gebaseerd op het minimumloon.
Telt mijn periode van inactiviteit mee voor mijn pensioen? Bepaalde periodes waarin je niet gewerkt hebt, tellen niet mee voor je pensioen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je zelf ontslag nam en niet terug ging werken. Sommige niet-gewerkte periodes tellen mee.
Nederland doet het overigens niet slecht. Ons land komt op een 19de plaats (van de 137 onderzochte landen) met een gemiddelde levensverwachting van 81,7 jaar. Net vóór het Verenigd Koninkrijk (20ste plek). Helemaal onderaan de lijst komt Swaziland, hier worden de mensen gemiddeld slechts 48,9.
Levensverwachting: totale bevolking: 77,9 jaar (2018 est.)