We werken al meer dan een decennium samen met onze partners om kinderarbeid uit onze toeleveringsketen te verwijderen. We hanteren een holistische benadering om basisoorzaken zoals armoede en een gebrek aan infrastructuur aan te pakken.
Bedrijven als Alter Eco en Divine maken geen gebruik van kinderarbeid, betalen eerlijke prijzen aan cacaoboeren, nemen maatregelen om ontbossing tegen te gaan en doneren aan goede doelen. Ook het Nederlandse Chocolonely behoort tot de top als het gaat om duurzaamheid.
De repen van Milka hebben geen Fairtrade, Biologisch of Rainforest Alliance keurmerk. Milka is wel aangesloten bij Cocoa Life en heeft als doel om uitsluitend duurzaam geteelde cacao te gebruiken.
De naam "Milka" is een combinatie van de woorden Milch en Kakao (de Duitse termen voor melk en cacao, de belangrijkste ingrediënten van melkchocolade). Milka-chocolade wordt vandaag de dag geproduceerd op locaties zoals Lörrach, Bludenz, Straatsburg, Bratislava en Jankowice (Poznań).
Om onze Milka chocolade te maken, wordt de warme cacaomassa in een menginstallatie gepompt en volgens een beschermd recept zorgvuldig gemengd met suiker, melkpoeder van de beste Alpenmelk, en andere ingrediënten. Dit duurt ongeveer 30 minuten.
En jammer genoeg voor de vele schoolkinderen bij wie het lilagekleurde dier zo populair is, wordt de fotogenieke Simmentaler-koe – op deze bijzondere uitzondering uit Servië na dan - ook niet paars geboren. Milka komt begin jaren '70 op het idee om van de paarse koe op de verpakking een centraal reclamefiguur te maken.
De vader van Kompas Olga 978 is Vigor, een Brown Swiss: het ras/'merk' van een Milka-koe.
De basisingrediënten voor elke Milka tablet zijn cacao, melk en suiker. Er zijn ook andere ingrediënten voor de smaak, zoals Hazelnoten. Dagelijks worden in onze fabrieken vele miljoenen tabletten tedere Milka Alpenmelkchocolade geproduceerd.
Ingrediënten: Suiker, cacaoboter, magere MELKPOEDER, cacaomassa, weipoeder (MELK), MELKVET, emulgator (SOJALECITHINEN), HAZELNOOTPASTA, aroma. Cacao: ten minste 30 %. Kan andere noten en tarwe bevatten.
De merken hebben echter nog een flinke slag te slaan om echt duurzaam te worden. Dit geldt helemaal voor de merken die een E-label halen. Hieronder vallen onder meer Droste, Verkade, Merci, Penotti,Toblerone en Milka. De lijst van onderzochte merken vind je op de overzichtspagina van chocolademerken.
Vanaf augustus 2018 zal de verpakking van alle Milka tabletten in Europa voorzien zijn van het Cocoa Life-logo. Sinds 2019 neemt het hele assortiment Milka chocolade aan het Cocoa Life-programma deel. Ons primaire doel is om uitsluitend duurzaam geteelde cacao te betrekken, voornamelijk via Cocoa Life.
Volgens de organisatie Slave Free Chocolate voldoet Tony's Chocolonely niet meer aan de voorwaarden om bestempeld te worden als chocolade die zonder illegale arbeid is geproduceerd. Sinds een paar maanden staat het Nederlandse merk niet meer op de lijst van de Amerikaanse NGO.
Jep, 1,56 miljoen kinderen werken illegaal op cacaoplantages in Ghana en Ivoorkust. Wij zijn opgericht om hier 'n einde aan te maken. Hoe we dat doen? Via onze 5 samenwerkingsprincipes voor slaafvrije cacao en door proactief te zoeken naar kinderarbeid in onze keten.
12 extra grote paaseitjes in de smaken melk, puur, melk noga, melk hazelnoot, melk karamel zeezout en puur pecan kokos! De chocolade van Tony's ziet er altijd op z'n paasbest uit, maar deze eitjes in een leuk eierdoosje zijn helemaal om op te (vr)eten!
Chocolade met een gehalte van 85 procent cacao kan je al gezond noemen, maar 90 procent is eigenlijk beter. Het beste voor je lichaam is rauwe chocolade of rauwe cacaopoeder, omdat tijdens het branden van de cacaobonen meer dan de helft van de antioxidanten verloren gaan.
Welke Milka producten zijn geschikt voor vegetariërs en leden van bepaalde religies? Voor de productie van melkchocolade en witte chocolade wordt weipoeder gebruikt. Weipoeder is afkomstig van dierlijk stremsel, meestal van rund. Stremsel is vaak een kloon van een kloon van een kloon van het originele dier.
Mondelēz is internationaal actief, in 2020 werd zo'n 75% van de omzet buiten de Verenigde Staten gerealiseerd en Europa is de belangrijkste regio. Het telde 79.000 medewerkers, waarvan 67.000 buiten de Verenigde Staten. In 45 landen heeft het bedrijf fabrieken en de producten worden in zo'n 150 landen verkocht.
Inmiddels is de bekende Milka koe niet meer weg te denken van de verpakkingen en zijn er tientallen smaken van deze heerlijke chocolade in de schappen te vinden. Van Oreo tot Cheesecake en van Alpenmelk tot Karamel; voor iedereen is er een heerlijke chocolade reep.
Dit betekent dat niet alle melk uit Zwitserland Alpenmelk is. Alleen de melk die van koeien die zomers de weidegang naar de Alpenweide maken. Zomerweidegang geldt dan weer alleen vanaf 1200 meter hoogte gemiddeld in de zomermaanden. Dit is ook de reden dat Alpenmelk maar een beperkt deel van het jaar verkrijgbaar is.
Toblerone is bedacht door de heren Theodor Tobler en Emil Baumann uit Bern in 1908. De naam is een porte-manteau van de namen Tobler en het Italiaanse woord torrone, wat een soort noga is.
Het heeft allemaal te maken met het doel van Tony's Chocolonely, namelijk dat slavernij uit de chocoladewereld wordt verbannen. Als in 2005 dan de eerste reep van de band rolt, wordt er gekozen voor een rode verpakking, omdat deze het beste past bij de alarmerende boodschap.
Tony's Chocolonely staat niet meer op de lijst van bedrijven die slaafvrije chocolade maken. De Amerikaanse organisatie Slave Free Chocolate heeft de Nederlandse chocolademaker verwijderd omdat ze samenwerkt met een grote producent die cacao gebruikt die is geproduceerd met behulp van kinderarbeid.