De vis is klaar als deze een kerntemperatuur heeft bereikt van 50 graden (dit staat gelijk aan ('medium')). Strooi naar smaak nog wat peper op de zalm en serveer deze op een vers afgebakken broodje.
Koud gerookte zalm is niet rauw, maar is ook niet helemaal gaar. Dat komt door de lage temperatuur die bereikt tijdens het rookproces. Je kunt het daarom beter niet eten als je zwanger bent.
Zet de rookoven op hoog vuur (70-90°C) tot het mot begint te roken. Leg nu de vis in de pan en sluit af met een deksel. Zet het vuur uit. Laat de vis gedurende 20-30 minuten roken, afhankelijk van de dikte van de vis.
Strooi af en toe wat rooksnippers op de gloeiende kolen zodat je milde rookontwikkeling hebt. Je wilt je zalm maximaal 45 minuten in de rook hebben. Zet de luchtschuif van de Atago dicht. Na zo'n 45 minuten is je zalm gaar en begint het grote genieten!
Er zitten veel eiwitten in gerookte zalm, die er onder andere voor zorgen dat je spieren gezond blijven en niet af gaan breken. Er zitten veel gezonde vetten in gerookte zalm. Er zitten veel mineralen in gerookte zalm, waaronder ijzer voor een betere stofwisseling en een gezond hart.
Omdat voorverpakte gerookte vis lang bewaard kan worden, kan de listeria-bacterie zich daar makkelijk in vermenigvuldigen tot schadelijke hoeveelheden. De listeria-bacterie kan gevaarlijk zijn voor je baby. Als je de gerookte vis eerst goed verhit (boven de 75 °C), is het wel veilig. Je doodt dan namelijk de bacteriën.
Kun je gerookte zalm invriezen? Absoluut. Houd er wel rekening mee dat de houdbaarheid van TGT (te gebruiken tot) producten niet is verstreken. Daarnaast is het belangrijk dat je de zalm goed invriest, wat inhoud dat je zalm luchtdicht moet invriezen.
Wanneer u de plank recht boven het vuur plaatst kunt u hem waarschijnlijk maar één keer gebruiken. Als u hem naast de vlam legt, en de producten dus indirect laat garen, gaat de plank wat langer mee.
Het verschil tussen warm en koud gerookte vis is makkelijk te zien en te proeven. Warm gerookte vis wordt door de intense warmte rimpelig, het vel van koud gerookte vis blijft strak en de kleur is intenser. Het visvlees van koud gerookte vis is compacter en zoutiger van smaak.
Het wordt meestal niet als hoofdgerecht gegeten, omdat je het niet kunt opwarmen. Maar je kunt koud gerookte zalm wel gebruiken in warme gerechten. Denk bijvoorbeeld aan zalmsnippers door de soep, of door de pasta. Het grootste verschil tussen wat te eten bij koud en warm gerookte zalm is misschien wel de saus.
In de koelkast kun je gerookte zalm twee dagen bewaren. Zorg ervoor dat je het product in een afgesloten bakje of doosje in de koelkast legt. Het liefst leg je de zalm onderin de koelkast bij een temperatuur van zo'n vier graden Celsius. Uiteraard is de houdbaarheidsdatum op de verpakking leidend.
Leg of hang de zalm in het pekelwater. Dek het geheel af en laat het minimaal 3 uur staan. Roer af en toe door het pekelwater. Haal de zalm na enkele uren uit het bad en spoel het kort af met water.
Laat de zalm zo'n 45 minuten in de rook hangen. Let erop dat je vuur niet weer helemaal oplaait; je wilt nu rook en geen vlammen. Dat de temperatuur nu terugloopt is niet erg.
Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Je kunt het beste vaststellen of zalm niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als de zalm er slijmerig, melkachtig en troebel uitziet is deze niet meer goed. Als de zalm sterk naar (rotte) vis ruikt is deze niet meer goed. Het lastige aan zalm is dat deze standaard vettig / slijmerig is en naar vis ruikt.
Als je zwanger bent, kun je zalm eten mits je deze goed verhit. Daarmee wordt bedoelt; boven de 70°C. Bak de zalm dus goed door op een middelhoog vuur. Normaal is een 5 minuten voldoende, maar bak de zalm als je zwanger bent 4 minuten op de eerste zijde en 3 minuten op de andere zijde.
Dat is vooral tijdens de zwangerschap gevaarlijk, omdat dit effect kan hebben op je ongeboren kindje. Goed nieuws! Je mag wél gerookte zalm eten tijdens je zwangerschap als je deze eerst goed verhit. Je hoeft de vis niet uren te laten koken, boven de 70 graden verhitten is voldoende.
Avocado eten is hartstikke goed voor je tijdens de zwangerschap. Avocado bevat voedingsstoffen zoals vitamine B, K, E, kalium, en foliumzuur. Al deze voedingsstoffen zijn van groot belang voor de groei en gezondheid van jou en je baby. Daarnaast bevat avocado veel gezonde vetten.
Listeria in vis
Voorverpakte gerookte vis kan lang bewaard worden. Dit geeft de listeria-bacterie de kans zich te vermenigvuldigen tot schadelijke hoeveelheden. De kans dat je ziek wordt is groter. Kwetsbare groepen kunnen deze producten wel eten nadat ze zijn verhit, in bijvoorbeeld een gerecht.
Over het algemeen hebben Schotse kweekzalmen wat dikkere buiken en meer vet. Ze zijn wat vetter dan Noorse kweekzalm. Door het vetpercentage zijn ze wat minder lang houdbaar, ongeveer twee weken.
Teveel zout eten kan leiden tot verhoogde bloeddruk of zelfs hart- en vaatziekten. Eet gerookte zalm dus met mate, net als andere zoute voedingsmiddelen. Vis mag je wekelijks zo vaak eten als je wilt, maar gerookte vis dus niet te vaak.