De goudhaan is Europa's kleinste vogel. Van snavel tot staartpunt meet hij slechts 8,5 cm, en ze wegen vaak niet meer dan 5 gram! Het is een zangvogel die vooral te vinden is in naaldbossen met lariksen en sparren.
Het kleinste vogeltje ter wereld is de kolibrie. Sommige soorten zijn maar zes centimeter groot! Zijn vleugeltjes slaan zo snel op en neer dat ze een zoemend geluid maken.
Bij het goudhaantje is dat zo'n 8,5 centimeter. Daarmee is het beestje het kleinste vogeltje van Europa. Het is ook het lichtste, want het weegt gemiddeld amper 5 luttele grammen.
De winterkoning is de kleinste vogel van de genoemde bruine vogeltjes, als hij zijn snavel houdt, ook de meest stiekeme vogel. Ze zijn echt heel klein, ongeveer de helft van een koolmees. Met de staart vaak parmantig omhoog en de kop opgericht lijken ze nog compacter.
Vrouwtje vink kunt u makkelijk verwarren met vrouwtje huismus. Let vooral op de vleugel: de lichte streep (van buik richting rug) van vrouwtje vink is het meest duidelijke verschil tussen de twee. In hun bewegingen zijn ze ook anders: vinken stappen over de grond, mussen hippen.
De bonte vliegenvanger (Ficedula hypoleuca) is kleiner dan de huismus. Het mannetje is in de zomer meestal opvallend zwart-wit, maar de kleur kan verschillen en sommige mannetjes zijn meer grijsbruin met wit.
Het is een overwegend grijzige vogel ter grootte van een zwartkop, maar dan zonder dat zwarte of bruine petje van respectievelijk een mannetje of vrouwtjes zwartkop. Loopt u één dezer dagen buiten en u denkt 'dat klinkt als een rare merel', dan is er een aanzienlijke kans dat u staat te luisteren naar de tuinfluiter.
Ganzerik en hinde. Een jonge vogel heet in het algemeen kuiken, maar wordt in BdL-kringen vaak kuuk genoemd.
De roek lijkt ook op de zwarte kraai. Je kunt hem onderscheiden door de lichte snavelbasis met kale huid. De kleinste van het stel is het brutale kauwtje. Duidelijk herkenbaar aan z'n grijze gloed in de nek en de heldere kraaloogjes.
Breng de vogel zo snel mogelijk naar de dieren/vogelopvang of een ander erkend vogelasiel of laat dit doen via de dierenambulance. Dit is vooral voor jonge dieren belangrijk.
Slechtvalken zijn de snelste vogels ter wereld. Horizontaal vliegen ze met een snelheid van wel 150 km/u en in duikvlucht schakelen ze nog ettelijke versnellingen hoger. Het record staat op niet minder dan 389 km/u, nét 20 km/h sneller dan de hoogste snelheid die ooit in een Formule 1-bolide gehaald werd.
Een dode vogel hoeft niet meteen te verwijzen naar de dood. Het zou ook het einde van een moeilijke situatie kunnen betekenen. Ook zou een jong of klein vogeltje op de grond kunnen zeggen dat je je teveel zorgen maakt. Een dode duif kan symbool staan voor een positieve verandering in jezelf.
De andescondor (Vultur gryphus) is een roofvogel die tot de verbeelding spreekt. Met een kop-staartlengte tot 1,30 meter, een vleugelspanwijdte van 2,70 tot 3,20 meter en een gewicht tot 15 kilogram voor mannetjes is het de grootste vliegende vogel ter wereld.
Vogel op balkon of in tuin zelf opruimen
Haalt het DWHC de vogel niet op voor onderzoek? Dan kunt u een dode vogel in uw tuin of op uw balkon zelf opruimen. Draag wegwerphandschoenen of andere plastic handschoenen en doe de vogel in een vuilniszak of andere plastic zak. Doe de zak in een afvalcontainer.
De Reuzenibis (Thaumatibis gigantea)
De reuzenibis is de meest zeldzame vogelsoort ter wereld. Deze vogels kunnen ruim een meter groot worden en houden van een omgeving met veel water; je vindt ze bij moerassen, sloten en meertjes.
Zoals gezegd komt de kolibrie in Nederland niet voor. Toch gebeurt het nog weleens dat men meent een kolibrie gezien te hebben. Dit betreft dan vaak een waarneming van de kolibrievlinder. Deze trekvlinder komt ieder voorjaar vanuit Zuid-Europa naar hier om zich voort te planten.
Roeken lijken heel erg op zwarte kraai en raaf, maar zijn aan een aantal dingen relatief eenvoudig te herkennen. Allereerst heeft de roek een lichtgrijze snavelbasis. Die snavel is vaak veel puntiger dan die van de zwarte kraai, en hij heeft een behoorlijk steil voorhoofd en verhoudingsgewijs een kleine kop.
Velen zullen denken dat de zeearend de grootste vogel is die in Nederland huist. Maar dat klopt niet. De knobbelzwaan is met een lichaamslengte van ruim anderhalve meter en een gewicht van 10 tot 12 kilo de grootste vogel van Nederland! De zeearend is 70 tot 90 centimeter lang en weegt 3 tot 7,5 kilo.
Eksters, meeuwen, etc.
De jongen van een vogel worden “kuikens” genoemd.
Een kuiken is het jong van een vogel. De term wordt in het bijzonder gebruikt voor het jong van een hoendervogel, zoals een kip. Kuikens worden geboren in een nest.
De jongen zijn in staat voor hun eigen voedsel te zorgen zodra de snavels hard genoeg zijn om zaden mee te pellen. In Nederland zijn de eerste uitgevlogen jonge huismussen, een aantal jaar op rij, begin april waargenomen.
Een van de eerste vogels die we horen is de gekraagde roodstaart, die soms al anderhalf uur voor zonsopgang begint te zingen. Ongeveer op hetzelfde moment laat ook de nauw verwante zwarte roodstaart van zich horen.
Begin januari 2010 werd de uitslag bekend gemaakt. Uit de stemmen blijkt dat de zang van de merel mooier dan die van nachtegaal en zanglijster.
De merel staat onder grote predatiedruk: nesten worden vaak geroofd door eksters, volwassen vogels vallen ten prooi aan huiskatten en sperwers. Bovendien is de merel één van de meest voorkomende verkeersslachtoffers: tussen 2008 en 2012 werden in het kader van het project Dieren onder de wielen 991 dode merels gemeld.