Alle koel-vriescombinaties zijn uitgerust met een milieu vriendelijk koelmiddel, waardoor er sissende of piepende geluiden hoorbaar zijn ten opzichte van oudere vriezers. Wanneer de compressor van de vriezer draait, zal er een brommend geluid hoorbaar zijn. Dit is een normaal geluid voor het draaien van de compressor.
Wanneer de compressor aanslaat, hoor je een zoemend of brommend geluid.Dit is normaal.Je hoort het geluid vaker wanneer het warmer in de vriezer is dan de ingestelde temperatuur. Bij energiebesparende modellen loopt de compressor ook langer door.
Moderne energiezuinige koel- en vriesapparaten slaan vaker aan dan oude apparaten. Als vuistregel mag je aannemen, dat een koel- of vrieskast goed werkt, wanneer hij gemiddeld ¾ tot ½ deel van de tijd loopt. U moet daarbij denken aan 20 minuten lopen en vervolgens 10 minuten stilstaan.
De gemiddelde verwachte levensduur van een vriezer is elf jaar. Bij gebrekkig onderhoud of pech kan dit minder lang zijn, bij goed onderhoud en regelmatig schoonmaken kan het lukken om de levensduur nog enkele jaren op te rekken.
Koelkasten en vriezers met de klimaatklasse SN-T zijn het meest geschikt om in de schuur neer zetten. De SN-T betekent dat de koelkast of vriezer goed blijft werken in een omgeving van minimaal 10°C en maximaal 43°C.
Een onverwarmde en niet geïsoleerde schuur of garage is geen goede plek voor je koelkast of vriezer.Dat komt omdat het hier soms te koud of te warm is voor je apparaat. En daarmee verbruik je onnodig veel stroom.
Als het in de schuur te koud is, werken de meeste vriezers niet meer goed. Je loopt dan het risico dat de producten in de vriezer ontdooien, waardoor ze minder lang houdbaar zijn of bederven. In het ergste geval zal je ontdooide diepvriesproducten weg moeten gooien.
C klasse vriezers zijn momenteel de zuinigste die er zijn, G zijn de minst zuinige. A en B klasse vriezers zullen in de toekomst ontwikkeld worden. Een energiezuinige vriezer is over het algemeen iets duurder in aanschaf, maar je bespaart maandelijks energie en dus ook energiekosten.
De vriezer die het beste scoort in de test is een kastmodel-vriezer van Liebherr. Zoek je een kleinere vriezer? Het best scorende tafelmodel is ook van Liebherr. Let op: er zijn op dit moment te weinig vriezers getest om een model officieel uit te roepen tot Beste uit de Test of Beste Koop.
Een stroomonderbreking betekent niet noodzakelijk verspilling, verre van dat zelfs. De hele inhoud van de diepvriezer moet niet in de vuilbak, een storing mag tot 6 uur duren vooraleer het voedsel in uw ijskast gaat bederven en tot 48 uur voor uw diepvriezer. U hebt dus ruim de tijd!
Als u de koelkast uitzet, stijgt de temperatuur en kunnen er bacteriën en schimmels in uw eten groeien. De kans op voedselvergiftiging is dan een stuk groter. Hierbij horen klachten zoals buikkrampen, misselijkheid, diarree of braken.
De ideale temperatuur voor je vriezer is -18°C. Het is bij veel vriezers mogelijk om het apparaat kouder in te stellen, maar dit is in principe niet nodig. Een lagere temperatuur zorgt er niet voor dat voedsel langer houdbaar blijft, maar elke graad lager zorgt wel voor meer energieverbruik.
In de koelkast of diepvries zijn twee geluidsbronnen: de compressor en het circuleren van de koelvloeistof of het koelgas. Hierbij horen geluiden zoals: brommen, zoemen, suizen, piepen of fluiten. Dit is de normale werking van je koel- of vrieskast en is dus niet te verhelpen.
Zet de koelkast goed recht
Als je wil dat jouw koelkast zo min mogelijk geluid maakt, zorg er dan voor dat de koelkast geheel waterpas staat. De meeste koelkasten kun je verstellen met de stelpootjes onder het apparaat. En als je dan toch bezig bent, zorg er dan meteen voor dat de koelkast niet wiebelt.
Over het algemeen maken oude koelkasten behoorlijk wat geluid. De nieuwere modellen zijn stiller en vaak hoor je deze dus amper werken. Zo kan de ventilator een blazend geluid maken, kan het koelsysteem borrelen of kraken en maakt de compressor een zoemend geluid. Een koelkast kan verschillende geluiden maken.
Als we uitgaan van een gemiddelde vriezer met een verbruik van 250 kWh per jaar en een energieprijs van €0,67 per kWh dan betaal je per jaar €168,- aan energiekosten. Je kunt op de energiekosten besparen door voor een energiezuinigere vriezer te kiezen.
Ook vriezers worden steeds zuiniger. Oude vriezers verbruiken nog zo'n 250 kWh per jaar.
Met no frost bespaar je energie
Een ijslaagje van slechts 2 mm dik betekent al dat de vriezer circa 10% meer energie verbruikt! Met een no frost koelkast kun je dus veel energie besparen.
Het energieverbruik wordt uitgedrukt in kWh per jaar. Wens je een diepvries met een laag energieverbruik? Dan kies je best voor een C of D toestel. Een vriezer verbruikt ongeveer zo'n 70 kWh tot 390 kWh per jaar.
Een lege koelkast kost veel meer energie om te koelen dan een volle koelkast. Dit komt omdat in een volle koelkast er meerdere koude elementen aanwezig zijn, die het geheel koel houden. Een lege koelkast trekt meer warme lucht aan wanneer je de deur opent, wat allemaal weer afgekoeld moet worden.
Zet je diepvriezer niet in een te warme of te vochtige ruimte.Let er ook op dat je hem niet in een onverwarmde ruimte plaatst. Verlucht de ruimte ook regelmatig. Diepvriezers zijn ontworpen om te functioneren in een ruimte met een bepaalde temperatuur.
Als de omgevingstemperatuur daalt, dan daalt de druk bij de condenser die aan de buitenkant zit. Beneden de 10°C is het verschil in druk tussen verdamper en condenser niet voldoende om een het koelmiddel continu rond te laten lopen, waardoor de koelkast of vriezer niet meer werkt.
De koudste plek is net boven de lades, namelijk in het midden achterin. Daar kun je het beste zuivel en vlees of vis bewaren. Houdbare producten zitten vaak in een potje en plaats je in de deur.