Het geloof staat centraal in het dagelijks leven van vrijwel alle Marokkanen. De bevolking is 98,7% moslim en gelooft dus in de islam. Er is daarnaast ook een kleine groep joden en christenen. De moslims bidden zo'n vijf keer per dag, de mannen gaan meestal naar de moskee om te bidden.
Enkele belangrijke gerechten uit de Marokkaanse keuken zijn 'tajine', 'pastila' en 'harira'. Harira is een traditionele Marokkaanse rijkgevulde soep van kikkererwten, linzen, tomaten en selderij. Kikkererwten en linzen worden veel gebruikt in de Marokkaans keuken. Pastila is een hartige taart gemaakt van filodeeg.
Tajine is een van de bekendste gerechten in de Marokkaanse keuken. De tajine wordt vooral voor stoofpotten gebruikt. Bij het koken met de tajine slaat het verdampte water uit het voedsel als condens neer op het deksel, koelt af en loopt weer terug in de schaal.
Een traditioneel ontbijt bestaat uit zoete of hartige pannenkoeken. Deze laatste worden gegeten met boter en honing. De meeste Marokkanen eten echter wit of bruin khubz (Marokkaans brood, te vergelijken met Turks brood) met hartig beleg (feta, salami, worstjes) en olijven.
Veel gebruikte voedingsmiddelen in de Marokkaanse keuken zijn brood (khubz), couscous (seksu), bloem, olijfolie, honing, schapen- of lamsvlees, rundsvlees, kip, vis, olijven, konijn, dadels en zonnebloempitten.
Sowieso gebruiken de Marokkanen hun handen veel tijdens het eten, bijvoorbeeld om vlees te kluiven. Na de maaltijd wast men weer de handen en hierna drinkt men gezamenlijk thee. Als afsluiter eet men gebak of koekjes. Marokkanen gebruiken de lunch tussen 12.00 en 14.30 en eten 's avonds tussen 19.30 en 22.30.
Olijven, amandelen, dadels en citrusvruchten zijn de vier belangrijkste fruitsoorten die in Marokko worden verbouwd. Het grootste deel van het fruitoppervlak in Marokko wordt door olijfbomen in beslag genomen.
Weigeren is zeer onbeleefd in de Marokkaanse cultuur. Mensen kennen veel manieren om nee te zeggen of twijfel aan te geven. Wacht daarom af en vraag om bevestiging voordat u een deal sluit. Soms kunt u het beste meerdere bevestigingen vragen.
Mannen en vrouwen begroeten hetzelfde geslacht (als ze elkaar niet kennen of geen vrienden zijn) door hun rechterhand uit te steken.Pak dan de hand van de ander vast (de hand wordt niet geschud) en raak dan met de platte hand de linkerborst aan.
Een van de meest prominente aspecten van de Marokkaanse cultuur is de sterke traditie van de islam, die een belangrijke rol speelt in het dagelijks leven van veel Marokkanen.
Hoewel Marokkaans eten over het algemeen niet pittig is, worden er wel pittige ingrediënten gebruikt, maar dan met mate. Pittig paprika- of chilipoeder in bissara bijvoorbeeld, of harissa, een pasta van gepureerde chilipepers en olie met knoflook en specerijen erdoorheen.
Veel Marokkanen gaan nog gekleed in traditionele gewaden zoals jellabas (mannen) en sluiers (vrouwen). Ook hierbij is er weer een sterk verschil tussen stad en platteland. In de steden volgen jongeren vaak meer de Europese mode. Je moet echter naar toeristische badplaatsen als Agadir om blote armen en benen te zien.
De oorsprong van couscous gaat terug tot het oude Berberse volk in Noord-Afrika. Het is een graanproduct dat wordt gemaakt van durumtarwe of griesmeel, dat wordt gemalen tot kleine korrels. De bereiding van couscous is een tijdrovend proces waarbij de griesmeel wordt gestoomd en daarna gedroogd.
Wij raden aan om het water in Marokko niet te drinken. De kwaliteit van het drinkwater is niet goed waardoor je dus vrij ziek kunt worden.
Als een vrouwelijke toerist een lokale Marokkaanse ziet wordt er alleen de rechterhand geschud, maar als er na een tijdje een band opgebouwd is wordt er de rechterhand geschud en worden er 4 zoenen op de wang uitgewisseld. De man zal nooit als vriendschap een vrouw kunnen kussen.
Het kraanwater in Marokko is van slechte kwaliteit, daarom wordt aangeraden om flessen (mineraal)water te kopen. U kunt deze overal tegen geringe kosten aanschaffen. U kunt wel uw tanden poetsen met het leidingwater. Neem tijdens de dagelijkse excursies een kleine fles water mee.
De Koran verbiedt beslist het eten van varkensvlees, evenals het bloed en vlees van dode dieren en dat van dieren die zijn geofferd zonder naleving van de islamitische religie. Het is vereist om de naam van Allah uit te spreken over elk dier tijdens zijn rituele slachting.
Varkensvlees en vlees van vleesetende dieren. Het varken is een alleseter en daardoor een onrein dier in de ogen van moslims. Orthodoxe moslims zullen ook geen producten eten of gebruiken die afkomstig zijn van een varken (bijvoorbeeld varkensvet, gelatine of borstels van varkenshaar).
De Marokkaanse keuken kent veel gerechten met couscous, dit gaat goed samen met zowel vlees en vis, maar leent zich ook uitstekend voor vegetarische gerechten. De gerechten zijn kruidig en vol van smaak. Door te kiezen voor de ingrediënten die jij het lekkerst vind, staat er vanavond sowieso iets lekkers op tafel!
Marokkaanse eetgewoonten
Eerlijk is eerlijk, de variatie is niet eindeloos, maar het eten is gezond, vers, vol met groenten, zonder toevoegingen en heerlijk op smaak gebracht met bijzondere producten zoals ingemaakte citroen en specerijen. Daarnaast kent Marokko nog een aantal bijzondere gebruiken en eetgewoonten.
Het eten en drinken in Marokko is niet heel duur. Je kunt voor een paar euro heerlijk eten in Marokko, maar je kunt ook een duurder restaurant bezoeken en hier duurdere, Westerse gerechten eten.