Voldoende groente en fruit kinderen van 1 tot 4 jaar elke dag: 150 gram fruit en 50 tot 100 gram groente. kinderen van 4 tot 9 jaar elke dag: 150 gram fruit en 100 tot 150 gram groente. kinderen van 9 tot 12 jaar elke dag: 200 gram fruit en 150 tot 200 gram groente.
Voedselconsumptieonderzoek laat zien dat de hoeveelheid vezels in de voeding van kinderen van 1-4 jaar wat onder de aanbeveling ligt. Dit vraagt aandacht voor de hoeveelheden brood (bruin en volkoren; aanbevolen wordt 2-3 sneetjes per dag), groente (1-2 opscheplepels per dag) en fruit (1½ stuks per dag) in de voeding.
Fruit en snackgroenten zijn de beste keuze voor tussendoor. Denk bijvoorbeeld aan stukjes appel, peer, kiwi, meloen, aardbei, druif en mandarijn. Handige groenten zijn plakjes wortel, schijfjes komkommer, reepjes paprika of gehalveerde snoeptomaatjes.
Kijkende naar de aanbevelingen van het voedingscentrum dienen peuters 1,5 stuk fruit per dag te eten en 50-100 gram groenten per dag.
Groenten kan je kind nagenoeg niet teveel eten, maar fruit wel. Dat komt doordat fruit veel suikers bevat. De World Health Organisation (WHO) adviseert om maximaal 10% en het liefste maximaal 5% van je dagelijkse energie uit suikers te halen.
Je dreumes of peuter mag vrijwel alles eten wat jij ook eet, maar er zijn een paar producten die je beter nog niet kunt geven. Rauwe vis en rauw vlees, of producten met rauwe melk of ei. Daar kunnen schadelijke bacteriën in zitten, waar jonge kinderen gevoeliger voor zijn.
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …
Op het bord van je dreumes of peuter ligt elke dag ongeveer: 1 tot 2 opscheplepels groente (50 tot 100 gram) 1 tot 2 opscheplepels aardappelen, couscous, bulgur, volkorenpasta of zilvervliesrijst (50 tot 120 gram) 50 gram vlees, vis, peulvruchten of vegetarisch product, inclusief vleeswaren op brood.
De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen aan om dagelijks 250 g fruit of 2 stukken fruit te eten. Je varieert daarbij best in soorten fruit. Op die manier krijg je een brede waaier aan voedingsstoffen binnen. Kies ook bij voorkeur fruit van het seizoen.
Kinderen van 1-3 jaar: 150 gram (1,5 stuk) Kinderen van 4-8 jaar: 150 gram (1,5 stuk)
Goede fruitsnacks zijn bijvoorbeeld stukjes appel, peer, meloen en aardbei.Handige snackgroenten zijn plakjes komkommer, reepjes paprika en stukjes wortel. Fruit en groenten waar je peuter zich gemakkelijk in kan verslikken, zoals snoeptomaatjes en druiven, kun je het beste in vieren snijden.
Hoeveel boterhammen heeft mijn kind nodig? Op de leeftijd van 1 tot 3 jaar kun je ze het beste twee tot drie boterhammen per dag geven.
Hoeveelheid. Bij de start vervangt een half ei 1 portie vlees. Geef je kindje maximum 1 ei per week.
Je peuter of kleuter eet ongeveer twee tot vier boterhammen per dag, meestal verdeeld over het ontbijt en de lunch. Het is belangrijk dat je kind genoeg brood eet, zodat hij voldoende koolhydraten, eiwitten, vezels, jodium, B-vitamines en ijzer binnenkrijgt.
De aanbeveling voor peuters (1,5-3 jaar) bedraagt 25 tot 50 g vlees, vis, ei of een vervangproduct per dag, voor kleuters (3 tot 6 jaar) 50 tot 75 g per dag en voor lagereschoolkinderen (6-11 jaar) 75 tot 100 g per dag.
Fruit bevat het 'giftige' fructose
Fruit bevat fructose, een type suiker dat enkel en alleen verwerkt wordt door de lever. Een inname van teveel fructose in een korte tijd kan schadelijk zijn.
In fruit zit fructose, en als je hier te veel van binnenkrijgt kan dit soms tot diabetes leiden. Daarnaast kun je ook aankomen van de suikers in fruit. Daarom is het aangeraden om niet meer dan vier porties per dag te eten.
Bananen en appels zijn de meest gegeten fruitsoorten in Nederland, maar vergeleken met appels bevatten bananen 4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor en 5x zoveel vitamine A en ijzer.
Ook moet je oppassen met smeerkaas. Kazen die je wel kunt geven aan je kind om eten, zijn bijvoorbeeld hüttenkäse, cottage cheese, mozzarella en zuivelspread. Daar zit minder zout en vet in. Het Voedingscentrum raadt ook af om jonge kinderen tot 4 jaar leverproducten te laten eten, zoals smeerworst of paté.
Zout kan schadelijk zijn voor kinderen onder de 4 jaar. Tot de leeftijd van vier jaar adviseren wij daarom geen plakjes kaas of smeerkaas met veel zout te geven op de boterham. Ook een blokje kaas als tussendoortje of kaas in een traktatie voor jonge kinderen kun je beter niet doen.
VLEES, VIS, SCHAAL- EN SCHELPDIEREN EN EIEREN
Rauwe schaal- en schelpdieren. Rauwe of voorverpakte gerookte vis zoals sushi en gerookte zalm. Rauwe eieren en producten met rauwe eieren, zoals zelf- gemaakte mayonaise of tiramisu (uit de supermarkt zijn deze producten wel veilig). Lever.