Hoe merkt u dat uw te hoge bloedsuikerwaarden heeft? Dit kunt u merken aan veel jeuk, door ontstekingen, hoofdpijn, zwakker voelen en minder spierkracht hebben, moeite met ademen, uitdrogingsverschijnselen en braken.
Wat een te lage bloedsuikerspiegel is, is afhankelijk van wanneer u voor het laatst hebt gegeten. Globaal kunt u een bloedsuikerwaarde onder 4,5 mmol/l aanhouden als laag en een waarde onder 3,5 mmol/l als te laag.
Koffie verlaagt het risico op diabetes type 2. Maar als je diabetes hebt kan koffie met cafeïne de bloedsuiker verhogen. Thee kan diabetes type 2 voorkomen en is ook gezond voor mensen met diabetes.
Volkorenbrood. Volkorenbrood is gezond. De vezels helpen om je bloedsuiker goed te houden. Als je volkorenbrood eet, stijgt je bloedsuiker minder, en ook langzamer.
Een te hoge bloedsuiker is niet direct gevaarlijk voor uw gezondheid. Drink elke dag 1,5 tot 2 liter: water, thee of koffie zonder suiker. Eet gezond en beweeg veel. Blijf uw medicijnen nemen.
Deskundigen adviseren mensen met diabetes om te kiezen voor dranken die weinig tot geen suiker bevatten. Daarom zijn onze suikervrije dranken, zoals Coca‑Cola light, Coca‑Cola zero sugar, Sprite en Chaudfontaine Fusion geschikt voor diabetici.
Hoe kun je al simpel koolhydraten beperken? Hoeveel koolhydraten je moet eten, hangt af van je eetpatroon en je energieverbruik. Stel, je eet vijf boterhammen, een flinke avondmaaltijd en een paar tussendoortjes zoals fruit of een biscuitje en zuivel. Dat is al snel 160-180 gram koolhydraten per dag.
Melk en melkproducten zoals kaas, yoghurt en kwark vallen onder de categorie zuivel. Zuivel is gezond, ook als je diabetes hebt.
plotselinge humeurigheid, snel boos worden. geen eetlust hebben of juist hongerig zijn. wazig zien. misselijk zijn of overgeven.
Wat diëtist Harriët Verkoelen betreft is de stelregel: meer groente, minder fruit bij diabetes type 2. Fruit zorgt er namelijk voor dat je bloedsuikers de hoogte in vliegen, legt ze uit. Zeker als je een banaan of trosje druiven (125 gram) neemt waar al snel vier suikerklontjes inzitten.
Aardbeien, frambozen, bramen, blauwe bessen en zwarte bessen dus. Deze fruitsoorten bevatten veel gunstige voedingsstoffen, maar relatief weinig koolhydraten. Het zijn helaas wel vrij prijzige soorten. Een goede oplossing is om ze uit de diepvries te halen.
In normale omstandigheden wordt er geen glucose of suiker in de urine teruggevonden, omdat de nieren bij een normaal suikergehalte in het bloed geen suiker doorlaten in de urine. Bij bepaalde ziektebeelden of onder bepaalde omstandigheden kan er echter wel suiker in de urine worden vastgesteld.
Als je diabetes hebt is de hoeveelheid suiker (glucose) in je bloed te hoog. En omdat je nieren al die glucose niet kunnen verwerken komt er glucose (suiker) in je urine terecht. Glucose trekt water mee, waardoor je heel veel urine aanmaakt en je veel en vaak moet plassen.
Door het droger worden van de huid (als gevolg van het dagelijkse verlies van veel urine) kunnen kleine scheurtjes in de opperhuid ontstaan. Dit geeft aanleiding tot jeukklachten. Jeuk is dan ook een verschijnsel dat bij ernstiger vormen van diabetes vaak voorkomt.
Bij diabetes type 2 is de sterftekans voor mensen van 45 jaar tot 60 jaar ongeveer twee keer zo groot als voor mensen zonder diabetes. Ook hier neemt het verschil af naarmate ze ouder worden.
Conclusie. Het heeft geen zin om aardappelen te mijden om het risico op diabetes type 2 te beperken. Probeer beter overgewicht te vermijden. Aardappelen zijn een goede bron van koolhydraten, en maken deel uit van een gezonde eet- en leefgewoonte.
Door ongezoete yoghurt te eten verklein je de kans op diabetes type 2. Uit onderzoek blijkt dat mensen die 60 gram yoghurt per dag eten een 15% lager risico hebben op het krijgen van diabetes type 2. In vergelijking met mensen die minder dan 10 gram yoghurt per dag eten.
Pure chocolade en diabetes
Pure chocolade is rijk aan magnesium, ijzer en vitamine E en wordt beschouwd als gezond voedsel. De flavanolen die het bevat, werken als antidiabetica, vooral bij mensen met diabetes type 2 .
“Wie wat rode wijn drinkt, zal zijn bloedsuikerspiegel tot 30 procent minder de hoogte injagen. Die suikerpiek is de indirecte oorzaak van zowel diabetes als dementie, artritis en hartziekten. “Je lichaam zal de suiker en de calorieën van je maaltijd beter verwerken met een glaasje rode wijn in je lichaam.”