De pijnappelklier (epifyse) bevindt zich diep in de hersenen, tussen de twee hersenhelften in en net onder het achterste einde (posterieur) van de hersenbalk (het corpus callosum). Het is de uitgroei van het dak van de derde ventrikel (hersenkamer) van de hersenen.
Om de werking van de pijnappelklier weer te herstellen en te activeren is ontgifting, verantwoord, gezond voedsel, supplementen op kruidenbasis, zonlicht en het drinken van zuiver water hoogst noodzakelijk. De pijnappelklier, ook bekend als de conarium of epifyse cerebri, is een kleine endocriene klier in de hersenen.
Het produceren van melatonine wordt gezien als de belangrijkste functie van de pijnappelklier. Bij kinderen is de pijnappelklier sterk ontwikkeld.
De epifyse produceert het hormoon melatonine. Melatonine speelt een rol in het 'diurnaal ritme' van de mens. Mogelijk remt het de ontwikkeling van de geslachtsklieren tot de puberteit begint.
De hypofyse is een klein orgaan, ongeveer zo groot als een erwt, dat onder aan de hersenen ligt. Het ligt in een holte in de schedelbasis achter de oogkassen (het Turkse zadel of de sella turcica).
Als uw hypofyse niet meer (goed) werkt, kunnen we u behandelen met de hormonen die het eindorgaan aanmaakt. Dus met schildklier-, bijnierschors- of geslachtshormonen. Hebt u een tekort aan groeihormoon, dan kunnen we u groeihormoon per injectie geven. ADH kunt u als tablet krijgen als u hier een tekort van hebt.
Er wordt een verband gesuggereerd tussen het functioneren van de pijnappelklier en voeding. Daarbij is het van belang alcohol, witte bloem, geraffineerde suikers en kunstmatige zoetstoffen te vermijden en ook melkproducten schijnen niet bevorderend voor de werking van de spirituele klier te zijn.
Functie van de hypofyse
Hormonen zijn boodschapperstoffen die – meestal via het bloed – onder andere de stofwisseling, de groei en de voortplanting regelen. De hypofyse vormt zo de schakel tussen het centrale zenuwstelsel en het hormoonstelsel buiten de hersenen.
Een pinealis cyste is een met vocht gevulde holte in de pijnappelklier diep in de hersenen. Hoe wordt een pinealiscyste ook wel genoemd? Pinealis is de Latijnse naam voor de pijnappelklier, een kleine klier diep in de hersenen. De term cyste geeft aan dat er sprake is van een holte gevuld met vocht.
Zonder een een goed functionerend derde oog leven we in feite met oogkleppen op. Er is geen spiritueel bewustzijn. Wanneer het derde oog chakra geopend is kun je dit merken aan een groeiende intuïtie, veel creativiteit, verbeterde cognitieve functies, je bent open-minded en je blik op de wereld is anders dan voorheen.
Een natuurlijke ontgifter, rauwe appelciderazijn helpt de pijnappelklier te ontkalken vanwege zijn appelzuureigenschappen. Appelzuur is een organische verbinding die fruit zijn zure smaak geeft. Wanneer het als supplement wordt ingenomen, ondersteunt het de spijsvertering en helpt het het lichaam te ontgiften.
Probeer voortaan de dromen die je je herinnert te analyseren, bijvoorbeeld door ze op te schrijven en er de diepere betekenis van in te zien. Wie weet zeggen ze wel iets over de spirituele of energetische en intuïtieve dimensie van je bestaan, waardoor je derde oog open gaat.
Over wat spiritueel ontwaken is bestaan allerlei verschillende theorieën. Je kunt het zien als een proces waarbij je je aandacht intuïtief verlegt van buiten jezelf naar binnen. Bij spiritueel ontwaken negeer je de blokkades waar je tegenaan loopt niet langer, maar je probeert ze juist op te lossen.
Onze pijnappelklier bevindt zich echter in een unieke zone waar deze bloed-hersenbarrière erg zwak is. Daarom komen de cellen hiervan in contact met ons bloed waarin zich de fluoride bevindt. Het gevolg hiervan is een kalkafzetting op je pijnappelklier die de werking ervan belemmert.
Melatonine wordt door de pijnappelklier in de hersenen gemaakt. Melatonine werkt op het waak-slaapritme. Als er weinig melatonine wordt aangemaakt zijn we wakker.
De pijnappelklier heeft nauwe verbindingen met de hypothalamus, een belangrijk regelcentrum in de hersenen en met verschillende delen van het middenbrein en met endocriene klieren en andere organen. Het vormt samen met o.a. de hypofyse het hele systeem dat de geslachtsklieren en de groei van het lichaam regelt.
Bij verdenking op een hypofyseaandoening wordt er onderzoek gedaan worden naar de werking van alle hormoonsystemen. Dit gebeurt met bloedonderzoek. Vaak is het nodig om stimulatie testen van de hypofyse te doen om de functie goed te kunnen beoordelen.
Te weinig oestrogeen kan vooral in de overgang voorkomen en dit kan een lange lijst van klachten geven: opvliegers, watten in het hoofd, stemmingswisselingen, depressieve klachten, laag libido, botontkalking, pijnlijke gewrichten en slaapproblemen, om er enkele te noemen.
Melatonine werkt op het waak-slaapritme. Als er weinig melatonine wordt aangemaakt zijn we wakker. Als er veel wordt aangemaakt, worden we slaperig. De aanmaak van melatonine wordt geregeld doordat onze hersenen kunnen inschatten wanneer het dag of nacht is (de biologische klok).
De hypofyse maakt niet alleen verschillende hormonen aan maar stuurt ook hormoonproducerende klieren aan waaronder de bijnieren. Het meest voorkomende probleem met de hypofyse ontstaat wanneer er zich een goedaardig gezwel ontwikkelt (vaak aangeduid als adenoom of craniofaryngeoom).
Het syndroom van cushing wordt meestal (70%) veroorzaakt door een klein, goedaardig gezwelletje in de hypofyse (de hormoonklier onder aan de hersenen) en dan spreken we van de ziekte van cushing. Soms is de oorzaak een gezwel in een van de bijnieren zelf of (zelden) een gezwel ergens anders in uw lichaam.
De hypofyse produceert een aantal hormonen die de functie van andere klieren reguleren. Zo regelt de hypofyse de werking van de schildklier, de bijnieren, de geslachtsorganen (teelballen danwel eierstokken) en is het betrokken bij groei, melkproductie en waterhuishouding.