Angina pectoris is gevaarlijk: het kan een voorbode van een hartinfarct zijn. Een arts kan vaststellen of je angina pectoris hebt. Behalve het advies om gezond te leven (goede voeding, niet roken, niet te veel alcohol, stress vermijden) geeft de arts je eventueel ook medicijnen.
Stabiele angina pectoris is voorspelbaar. De klachten ontstaan wanneer het hart om meer zuurstof vraagt en verdwijnen vrij snel in rust. Stabiele angina pectoris heeft meestal geen dringende medische hulp nodig.
Angina pectoris is vaak goed te behandelen met medicijnen. Als medicijnen niet voldoende helpen, kunnen de artsen van het Catharina Hart- en Vaatcentrum dotteren of een bypass operatie uitvoeren.
De cardioloog kan bij angina pectoris medicijnen voorschrijven die de bloedvaten verwijden. Ook het terugbrengen van de hartslag en het verlagen van de bloeddruk zorgt ervoor dat het hart minder arbeid hoeft te leveren.
Uit de meest recente studie, de CASS, kunnen wij eveneens leren dat sommige patiënten met vernauwingen in de kransslagaders en met milde of geen angina pectorisklachten, een goede prognose kunnen hebben. 9 Na 8 jaar is 84 van de patiënten die medische behandeling kregen toegewezen, nog in leven.
Echocardiografie is breed inzetbaar als onderzoek bij verschillende aandoeningen: hartinfarct. angina pectoris. hartfalen.
Onderzoek en diagnose
Om te onderzoeken of u angina pectoris heeft wordt een hartfilmpje (ECG) gemaakt. Op het moment dat er klachten zijn, zijn er afwijkingen op het hartfilmpje zichtbaar.
Dit kunt u doen bij een aanval van angina pectoris:
Voelt u een aanval opkomen, ga dan rustig zitten of liggen. Wil de pijn niet snel zakken, leg dan een tabletje (of pufje) onder uw tong. Helpt dit niet na vijf minuten, neem dan een tweede tablet (of pufje).
Bel of laat 112 bellen bij pijn op de borst, hartklachten of bij hevige pijn in een schouder. Zorg dat het slachtoffer zich niet inspant. Laat het slachtoffer zelf de beste houding kiezen. Leg bij benauwdheid het bovenlichaam iets hoger en bij flauwte en duizeligheid juist de benen iets hoger.
Bij de behandeling van angina pectoris worden β-blokkers, calciumantagonisten, nitraten en een groep overige middelen, waaronder ivabradine en ianolazine, toegepast. Al deze geneesmiddelen verlagen de zuurstofvraag en verminderen zo de ischemie van het myocard. Nitraten hebben een direct vaatverwijdend effect.
Hartkramp is een waarschuwing dat het hart even te weinig zuurstof krijgt. Dit duurt meestal maar kort. Het hart beschadigt er dan niet door. De meeste mensen met hartkramp leven even lang als mensen zonder hartkramp.
Bij een angina pectoris is dit zuurstoftekort tijdelijk en van voorbijgaande aard, zonder blijvende letsels in het hart. Bij een (niet behandeld) hartinfarct echter duurt het zuurstoftekort zo lang dat er een deel van het hartspierweefsel afsterft.
Hevige of langdurige stress is een risicofactor voor hart- en vaatproblemen, zoals slagaderverkalking, hoge bloeddruk, vaatkramp, hartinfarct en hartritmestoornissen.
Het hart krijgt zuurstof en voedingsstoffen via de kransslagaders. Deze slagaders liggen als een krans rond het hart. Aders vervoeren bloed naar het hart. Dit bloed bevat vooral koolzuurgas en afvalstoffen en weinig zuurstof.
U mag in totaal 2xnitrospray gebruiken, met een tussenpoos van 10 minuten. Indien de pijn op de borst dan nog niet is afgenomen, moet u direct een arts waarschuwen.
Een stil infarct is een hartinfarct dat helemaal niet is herkend. Het is vaker een kleiner infarct. De klachten kunnen dan minder duidelijk zijn. Iemand denkt niet aan hartklachten of vindt de klachten niet ernstig genoeg om naar de dokter te gaan.
Mensen met een hoge bloeddruk die langdurig gebruik maken van paracetamol zouden hun risico op hartaanvallen en beroertes kunnen verhogen, zo suggereert een studie. De onderzoekers benadrukken wel dat de pijnstiller volledig veilig is om sporadisch te nemen tegen hoofdpijn en koorts.
Erfelijke aanleg kan een rol spelen, maar is nooit de enige oorzaak. De kans op een hartinfarct heeft vooral te maken met risicofactoren zoals een hoge bloeddruk, hoog cholesterol, roken of overgewicht. Deze factoren versnellen het proces van slagaderverkalking.
Een keelontsteking of keelpijn wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een verkoudheidsvirus of griepvirus. Ook bacteriën en schimmels kunnen een keelinfectie veroorzaken. Verder kan ook hooikoorts een rol spelen. In zeldzame gevallen wordt keelpijn veroorzaakt door het Pfeiffervirus of een soa.
De meest gehoorde klachten zijn onder andere vermoeidheid, kortademigheid en vocht vasthouden. Doordat vocht in het lichaam ophoopt. Het verzwakte hart kan de bloedsomloop minder in beweging houden, waardoor vocht niet goed wordt afgevoerd. Op verschillende plaatsen in het lichaam ontstaat vochtophoping.
Activiteiten die je hart sterker maken, zijn aerobe trainingen. Daarbij moet je denken aan fietsen, hardlopen, wandelen, zwemmen, roeien, aerobics – dat soort sporten. Experts adviseren om drie tot vijf keer per week zo'n aerobe training te doen.