Een slechtvalk is een snelle vlieger. Gemiddeld vliegen ze 40 tot 55 kilometer per uur. Dat kan oplopen tot wel 150 km/u als ze een prooi achterna zitten. Het wordt pas echt ongelofelijk snel als ze vanaf een kilometer hoogte op hun prooi duiken.
De racer onder de roofvogels, voor 200 km per uur draait de slechtvalk z'n poot niet om! Spreeuwen, meeuwen en ook duiven kunnen maar beter een veilig plekje zoeken. Weet je welke vogel enorm hard kan racen? 200 tot wel 260 km.
Slechtvalken zijn de snelste vogels ter wereld. Horizontaal vliegen ze met een snelheid van wel 150 km/u en in duikvlucht schakelen ze nog ettelijke versnellingen hoger. Het record staat op niet minder dan 389 km/u, nét 20 km/h sneller dan de hoogste snelheid die ooit in een Formule 1-bolide gehaald werd.
Kleine Zeemeeuw 34 K.M". Sperwer 28 K.M. Zilvermeeuw 49.5 K.M. Mantelmeeuw 40 K.M.
1. Slechtvalk – 389 km/uur. De snelste vogel, en ook gelijk het snelste dier, is de slechtvalk.
Een slechtvalk is een snelle vlieger. Gemiddeld vliegen ze 40 tot 55 kilometer per uur. Dat kan oplopen tot wel 150 km/u als ze een prooi achterna zitten.
Bij snelheden van 240 km/u vallen hun vleugels in een strakke verticale plooi. Eenmaal de vogels hun absolute topsnelheid bereiken, vouwen ze hun vleugels zo strak over de lengte van hun uitgestrekte lichaam, dat de ruimte ertussen volledig vacuüm gezogen wordt.
De slechtvalken, arenden, buizerds en uilen gaan voor 3000 tot 10.000 euro van de hand.
Gemiddeld maakt de Shoebill zo'n 150 slagen met zijn vleugels per minuut. Hiermee is de vogel een van de langzaamste vogels, met uitzondering van nog grotere ooievaar soorten. Dit betekent dus dat de vogel kan vliegen maar het liefst niet al te ver. Meestal vliegt de Shoebill tussen de 100 en 500 meter.
Vogels poepen en plassen tegelijkertijd. Ze hebben niet als mensen een aparte urineblaas. Ze lozen alles in 1 keer en dat doen ze via dezelfde uitgang. Vogels hebben een cloaca.
Wanneer de slechtvalk zich van erg hoog op een prooi stort, kan hij tot 389 km per uur halen. Dat is uiteraard geen actieve vlucht, het is eigenlijk 'snel vallen', doordat zijn aerodynamische bouw en houding nauwelijks valweerstand biedt.
Vooral vogelsoorten die bekendstaan als monogaam en intelligent, zoals papegaaien en parkieten, hebben daar last van. Er ontbreekt wetenschappelijk bewijs dat vogels rouw ervaren. Gedrag dat mensen associëren met rouw zou ook andere oorzaken kunnen hebben.
Jachtluipaard
Het jachtluipaard, ook wel cheeta genoemd, is met 105 km/u met afstand het snelste landdier op aarde. Hij gebruikt zijn snelheid om onder andere gazelles te vangen.
De zeilvis, officieel de snelste vis ter wereld, kan in korte cycli snelheden van wel 109 kilometer per uur behalen.
Het waaide hard en we dachten wel dat hij de 120 km per uur zou kunnen halen, maar je denkt er niet aan dat hij het record zou kunnen verbreken. Het voelt wel fantastisch.” Volgens hem ligt de gemiddelde snelheid van een postduif tussen de 75 en 125 km per uur.
Slechtvalken jagen vaak in paartjes. De ene slechtvalk is de achtervolger, terwijl de andere zich hoog in de lucht klaar houdt om zich op de prooi te storten. De prooi wordt in een snelle duikvlucht geslagen en is meestal op slag dood. Soms worden ook dieren die op de grond leven gegrepen.
Arbeidsvoorwaarden en salaris zijn niet van toepassing op een valkenier. Een valkenier kan wel een vergoeding krijgen voor zijn werkzaamheden, maar dit kan meestal niet gezien worden als een gewoon salaris.
Slechtvalken eten eigenlijk alle soorten vogels. Soms staan andere vliegende prooien op het menu, zoals bijvoorbeeld vleermuizen. Samen, of door de vrouw alleen wordt er vaak op duiven gejaagd , in ons deel van de wereld. Duif is een grote prooi voor een slechtvalk.
Bij giervalken kost een vrouwtje 15.000 euro en een mannetje 10.000 euro. Al zou je er jaarlijks maar 5 verkopen; dan levert dat nog steeds 65.000 euro op. ' De Keijzer lacht: 'En zo'n valk is globaal gezegd tussen de 20 en 30 jaar geslachtsrijp.
In terrein met veel dekking jaagt de havik vanaf een zitplaats of in een lage vlucht om een prooi te verrassen. Daarbij kan de vogel op korte stukken een relatief grote snelheid (80 km/u) ontwikkelen. Haviken vangen hoofdzakelijk de soorten die in hun habitat talrijk voorkomen.
Het kleinste vogeltje ter wereld is de kolibrie. Sommige soorten zijn maar zes centimeter groot!
De Pacifische zeilvis is ook het snelste waterdier, met snelheden geregistreerd tot 109 km/h.
Het snelste vliegtuig ooit is ook een onbemand toestel. De Falcon HTV 2 is ontwikkeld om in een paar minuten op een terroristische aanval te kunnen reageren. Het vliegt sneller dan 20.000 km per uur en kan in 1 uur van Sydney in Australië naar Londen in Groot Brittannië vliegen.
Ondanks de beperkte lichaamsmassa kunnen ze bij het vliegen snelheden van ruim 32 km/u halen. Het zijn uitstekende vliegers die uitzonderlijk weinig energie nodig hebben voor hun vlucht.