Slechte bacteriën Maar als je niet regelmatig doucht, is de kans groter dat ze je lichaam binnenkomen via ogen, neus of mond en je ziek maken. Bovendien zorgen die bacteriën voor die zweetgeurtjes, die zijn namelijk niet afkomstig van het zweet zelf, wel van de bacteriën die gassen vrijgeven.
De slechte bacteriën hebben niet meteen gevolgen, maar als je niet regelmatig doucht, wordt de kans wel groter dat ze via je ogen, neus of mond je lichaam binnenkomen en je daardoor ziek wordt. En dat is nog niet alles: deze bacteriën kunnen ook voor nare lichaamsgeuren zorgen.
Maximaal twee keer per week
Douchen verstoort de natuurlijke regulatie van vetten op de huid en droogt deze uit. Een uitgedroogde huid wordt zo een goede voedingsbodem voor allerlei bacteriën. Je handen wassen is in principe genoeg om alle bacteriën die je ziek zouden kunnen maken, te doden.
Een of twee keer per week douchen is voldoende. Zo blijven de natuurlijke oliën van de huid behouden, alsmede bacteriën die goed zijn voor je immuunsysteem. Het warme water waar de meeste mensen een voorkeur voor hebben mag dan wel prettig aanvoelen, het verzacht ook de oliën in de huid.
"Helemaal niet. Al douch je maar vijftien seconden, je huid kan dat prima aan en past zich aan. Je zou er zelfs voor kunnen kiezen om een maand lang niet te douchen, dat is ook niet erg. Je huid is een heel sterk orgaan."
Voor je gezondheid is het het beste om zo'n 1 à 2 keer per week te douchen. “De meeste mensen douchen veel te vaak. Jouw lichaam is van nature een goed geoliede machine”, zegt universitair docent dermatologie Brandon Mitchell. “Een dagelijkse douche is echt niet nodig.”
Slechte bacteriën
Maar als je niet regelmatig doucht, is de kans groter dat ze je lichaam binnenkomen via ogen, neus of mond en je ziek maken. Bovendien zorgen die bacteriën voor die zweetgeurtjes, die zijn namelijk niet afkomstig van het zweet zelf, wel van de bacteriën die gassen vrijgeven.
Wel elke dag wassen
Met name oksels en andere plekken waar zweet vrijkomt zijn prettig om elke dag te reinigen. Verder raden wij het ook aan om je handen meermaals per dag te wassen en om dit zeker na ieder toiletgebruik te doen.
Elke dag douchen is niet nodig
Wetenschappers raden aan om je slechts om de twee of drie dagen te douchen. De andere dagen volstaat een opfrisbeurt aan de wastafel. Waarom we dan toch de neiging hebben om zo vaak te douchen? Vooral omdat we ons te veel laten beïnvloeden door verleidelijke reclames van zeepfabrikanten.
Plaatselijk douchegel, zeep of schuim gebruiken is het antwoord, maar alleen water is ook goed. Je oksels kun je zonder problemen wassen, maar de rest van je lichaam niet te vaak. Het wordt er droger en gevoeliger van, en ook je huidbarrière heeft eronder te lijden.
Elke dag een uitgebreide wasbeurt is niet nodig. Het is voldoende om dagelijks het gezicht, de handen en de billen te wassen met een washandje en je kind één of twee keer per week in bad of onder de douche te doen.
De Haas adviseert twee keer per week te douchen. Door regelmatig te douchen verwijder je de overtollige olie van je huid. Dit is belangrijk voor het behoud van een gezonde huid. "Als je heel lang niet doucht dan koekt je huid aan met vuil en transpiratieresten.
1 keer per dag
Vaak, lang en warm douchen tast de vetbarrière van onze huid aan. Elke dag douchen, kan je huid uitdrogen en voor irritaties zorgen. Zo was je de goede bacteriën, die van nature op je huid leven weg. Kleine scheurtjes kunnen het gevolg zijn, waardoor je meer kans loopt op een infectie.
Naarmate mensen ouder worden, kan het baden moeilijk worden. Dit kan het gevolg zijn van angst om te vallen, moeite om in of uit het bad of de douche te komen, moeite om zich te wassen, of zelfs een gevolg van een cognitieve stoornis, zoals Alzheimer of dementie.
Bacteriën vermijden
Maximaal twee keer per week douchen is meer dan voldoende om schoon te blijven. Op de dagen dat je niet doucht, kun je je oksels, billen en geslachtsdelen wassen met een washandje. En als je bang bent voor bacteriën, zit er volgens Larson maar één ding op: regelmatig je handen wassen.
Gemiddeld gaan Nederlanders bijna 6 keer per week onder de douche en staan er per keer 7,4 minuten onder. Vooral jongeren van 15 tot 25 jaar douchen in verhouding vaak, gemiddeld zelfs meer dan een keer per dag. Ook douchen ze langer (8,4 minuten) dan mensen van 45 jaar of ouder.
Afkoeling. Wanneer je de douche uitkomt, zal je lichaam opwarmen, waardoor je je alerter en creatiever zult voelen. Maar naarmate het later wordt, zal je lichaam zichzelf automatisch gaan afkoelen om zich klaar te maken voor rust. Hierdoor zal je gaan ontspannen en val je makkelijk in slaap als je je bedje induikt.
Tegenwoordig zijn de meeste mensen gewend om iedere dag te douchen. Vroeger was dat heel anders, dan douchten mensen vaak maar eens per 2 of 3 dagen of zelfs eens per week.
Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) rekende het uit (juli 2022: uitgaande van gastarief van 2,08 euro per m3; watertarief van 1,21 euro per m3 en 0,49 euro per Kwh). Gemiddeld verbruik je 65 liter water voor 9 minuten douchen.
Volgens dermatoloog Dendy Engelman is het ideaal om om de twee tot drie dagen een douche te nemen. “Wie z'n wasbeurt langer uitstelt riskeert het ontstaan van onderhuidse ontstekingen, het ophopen van bacteriën op de huid en natuurlijk ook een onfris geurtje.”
Ruikt je zweet plotseling anders? Ga dan eens na of je anders hebt gegeten dan anders. Alcohol, sigaretten, gefrituurd eten, koffie en suiker: allemaal kunnen ze je lichaam uit balans brengen en een slechte lichaamsgeur veroorzaken.
Voor je huid volstaat het om hoogstens één keer per week zo'n reinigende douchebeurt te nemen. Je intieme zone en de lichaamsdelen waar je veel zweet (oksels, billen, voeten) mogen wel elke dag gewassen worden, maar dan liefst met een neutrale, niet geparfumeerde zeep.
Gemiddeld, want niet iedereen douchet dagelijks. Omgerekend wordt er 5 keer per week gedouchet. Kinderen tot 12 jaar douchen om de dag. Pubers en jongeren douchen vaak én lang.
Tijdens een gemiddelde douchebeurt van 5 minuten verbruik je 50 liter water. Om dit water te verwarmen is ongeveer 0,2 m3 gas nodig. Als jijzelf en bijvoorbeeld 3 gezinsleden dagelijks 5 minuten douchen, betekent dit dat er per dag 0,8 m3 gas nodig is om het douchewater te verwarmen.
Het klinkt menig mens wellicht gek in oren, maar tegenwoordig zijn steeds meer mensen er enthousiast over. Zij zijn van mening dat al dat wassen ons microbioom zou verstoren, waardoor we juist meer zouden gaan stinken. Maar met dat zeep overbodig zou zijn, gaat dermatoloog Ingrid van Riet in elk geval niet akkoord.