Tanzania. In Tanzania is het normaal om een fooi te geven. Wilt u goede service belonen, dan geeft u: Gids: ongeveer 5-10 USD (11.500-23.000 TZS) per persoon per dag.
Wat is dan een goede fooi? Kijkende naar wat de diverse nationaliteiten geven, is een goed gemiddelde $ 10,- per dag voor iedere persoon in het reisgezelschap, maar het is dus zeker geen verplichting! Want ook als je niks geeft, hebben de gids en zijn gezin gewoon goed te eten.
Een richtlijn voor de tip box is 50 - 100 Rand per persoon per dag. De ranger en tracker (bij georganiseerde safariactiviteiten) kunt u los hiervan nog een fooi geven. Een richtlijn is 75 - 150 Rand per persoon per dag voor de ranger en 35 - 75 Rand per persoon per dag voor de tracker.
In sommige landen kun je beter geen fooi geven. In Japan, Singapore, China of Vietnam kun je je geld beter in eigen zak houden als het fooi betreft. Het horecapersoneel in deze landen waarderen het namelijk niet als je wat extra's geeft en kunnen dit zelfs als beledigend opvatten.
In Nederland mag je dus helemaal zelf bepalen of je fooi geeft en hoeveel. De vuistregel is vaak 5 tot 10 procent van het bedrag. Althans als je uit eten gaat. ,,Als je een drankje doet op het terras is vaak naar boven afronden al genoeg”, zegt Anne-Marie van Leggelo, directeur van Het Etiquette Bureau.
Vooropgesteld: fooi geven is niet verplicht omdat we in Nederland een goed minimumloon hebben, zegt Anne-Marie van Leggelo, etiquette-expert en directeur van Het Etiquette Bureau. De algemeen bekende vuistregel is om in restaurants tussen de 5 en 10 procent op de rekening te geven. Maar dat is geen ijzeren wet.
Vragen om een fooi is niet ongebruikelijk, zelfs als er geen dienst wordt geleverd. Kamermeisjes, hotelpersoneel en gidsen verwachten een fooi. Voor obers is 10% gebruikelijk.Taxichauffeurs verwachten een fooi van 10% boven op de meterprijs.
Fooi geven verschilt per land, maar het is meestal een klein bijdrage in muntgeld of een percentage van het bedrag van wat je hebt gekocht. Fooi geven is in landen als Amerika en Engeland zeer aanbevolen, terwijl in andere landen het als onbeleefd wordt gezien, zoals in China.
Doorgaans is 10% de veiligste keuze. En in o.m. Duitsland, België, Scandinavië en Spanje ben je al met 5% even goede vrienden.
Er staat echt nergens in de wet dat fooi geven verplicht is. Toch is het in veel landen een ongeschreven regel, omdat horecamedewerkers anders te weinig verdienen om rond te komen.
Als je met twee personen op reis gaat en in onze Silver categorie hotels verblijft, kost een safari tussen de 430 en 450 euro per persoon per dag. Ga je met vier personen (en verdeel je dus de transportkosten over meer personen), dan liggen de kosten tussen de 380 en 400 euro per persoon per dag.
De prijs van een safari in Tanzania kan sterk variëren. Gemiddeld kost een rondreis van €250,- per dag tot wel €1000,- per dag, of meer. Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de prijs van de rondreis. Het accommodatieniveau is van grote invloed, maar ook het type reis (groepsreis of privéreis).
Douane. Het is verboden om schelpen, schilden, huiden, koraal en ivoor mee te nemen uit Tanzania. Meer informatie over wat je wel en niet mee mag nemen, vind je op de website van de douane.
Mastercard is het meest geaccepteerd maar ook met Visa kan je bij de meeste lodges. Handig is om ook dollars bij je te hebben. Regel dit al in Nederland. Buiten de accommodaties kan je ook overal betalen met dollars maar als je een marktje bezoekt of ergens eet is het handig om wat tanzaniaanse shillingen te hebben.
Fooien geven
De grootste fout die vooral door Europeanen gemaakt wordt, is om geen fooien te geven tijdens een verblijf in een all-inclusive hotel. Dat jij niet hoeft te betalen voor het eten of drinken, betekent niet dat het bedienend personeel een fooi niet op prijs stelt.
Nee, het geven van fooi is niet verplicht. Als je niet tevreden bent over de service, kun je ervoor kiezen om geen extraatje te geven. Maar als je wel tevreden bent, is het geven van fooi een mooie manier om het personeel te bedanken.
Hotels: De portier geef je 1 tot 2 euro per koffer, de schoonmaakster iedere ochtend 1 of 2 euro. Als je roomservice bestelt, geef je 1 tot 3 euro (zelfs als er al servicekosten op het bonnetje staan), en als een baliemedewerker een taxi voor je bestelt, geef je 1 tot 2 euro fooi.
Dat is in Japan namelijk niet nodig. Over het algemeen is het geven van fooien in Japan niet verplicht, omdat de servicekosten al bij de rekening zijn inbegrepen.
In Amerika is het heel normaal om fooi te geven. Vaak heb je de keuze om zelf het bedrag te bepalen, maar geen fooi geven is eigenlijk niet toegestaan. Bijna in elke situatie gelden ongeschreven regels omtrent fooi: in de taxi, in een restaurant en zelfs bij de kapper.
Fooi vormt meestal een prikkel voor de dienstverlener om extra zijn best te doen. Een andere, van oorsprong Engelse benaming is tip. In vroeger tijden werd een fooi ook wel drinkgeld genoemd.
ATM in Egypte: In alle toeristische plaatsen in Egypte kun je pinnen. Als reserve kun je een bedrag aan contante euro's meenemen.
In Egypte kun je in principe alleen betalen met de Egyptische pond (LE, £ of EGP). Soms kun je souvenirs in euro's betalen, maar verder zijn alle betalingen in Egyptische ponden. Voor 1 euro krijg je momenteel (laatste update: augustus 2023) ongeveer 33 Egyptische pond.
In Egypte is het normaal om iedereen die iets voor u gedaan heeft, fooi te geven, onafhankelijk van het feit of de persoon in kwestie de taak goed heeft uitgevoerd. Doordat het geven van fooi normaal is, liggen de salarissen in Egypte relatief laag. Het is normaal een fooi te geven van ongeveer 10%.